Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Magyar kisbolt Amerikában

Aki valaha élt külföldön, tudja, mennyire tud hiányozni az otthoni konyha. Képzelhetitek a meglepetést, amit egy út széli kisbolt okoz csupa magyar termékkel Kaliforniában.

Emlékeztek még Gyöngyire? Ő volt a vidéki magyar lányból amerikai háziasszonnyá vált interjúalanyom, aki remek vega recepteket osztott meg veletek. Na, hát tőle kaptam a fülest, hogy Los Angeles felé autózva, egy nem egészen 1500 fős kisvárosban meg kellett állniuk, mert az autópálya mentén egy magyar boltot találtak. 

A bolt profilja egyébként nem elsősorban az élelmiszer, hanem a csemegeáru: rengeteg felvágottat, kolbászt árulnak, köztük füstöltet, csípőset, paprikásat és fokhagymásat, de a kínálatban megtalálható a véres és a májas hurka is. A boltot imádják a helyiek és az átutazók, turisták, helyben készült szendvicseikről legendákat zengenek. A kolbászok és hurkák mind házi készítésűek, de természetesen magyar recept szerint. 

Ezen kívül rendelésre kapható még kalács és pogácsa, töltött káposzta, és az itt felbecsülhetetlen értéknek számító töpörtyű. A klasszikus, magyar gyomornak hiányzó késztermékek közül pedig listán van a gesztenyepüré is. Akárcsak a 80-as éveket idéző retróságok, mint a gulyáskrém, az Erős Pista vagy a vaníliás cukor, amit itt valamiért csak ázsiai és kelet-európai boltokban lehet beszerezni.

Az Egyesült Államokban egyébként közel másfél millió magyar él. A legnagyobb hullámban a 20. század zavaros éveiben érkeztek: az első és a második világháború alatt és után, valamint 1956-os forradalmat követően. A legnagyobb közösségek a keleti-parton és a keleti államokban találhatóak, főleg New Yorkban és Ohioban.

Harminc-negyven évvel ezelőtt még sokkal több magyar étterem és csemegebolt létezett, ma már csak elvétve találunk párat, azokat is főleg az említett államokban. Kaliforniában kisebb közösségeket találhatunk, akik kötődnek ugyan a magyar identitásukhoz, de jóval kevesebb bolttal és étteremmel rendelkeznek, mint a keleti-parti társaik.

Így aztán nem csoda, hogy az autópálya-menti kis delikátbolt igazi kuriózumnak számít! Gyöngyi – húsmentes étkezése miatt – nem fotózott kolbászokat, de ha egyszer arra járok, ígérem, pótolom! 

Szólj hozzá!

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szaboklarikosd
szaboklarikosd Thu, 2014-07-24 08:51

Kár, hogy kevesen vállalkoznak ilyen boltok üzemeltetésére, hálás dolog lenne! A 70-es években jártam Newyorkban a Paprikás Weisnél! Kitünően ment a bolt és nem csak magyarok vásároltak nála! A magyar izeknek mindenütt sikerük van! Köszönet a tudósitásért.

rodeokutya
rodeokutya Thu, 2014-07-24 08:13

Az Erős Pista felbecsülhetetlen érték!Úgy kell betáraznom hogy kihúzzam vele míg haza nem érek Mo.-ra

spataki
spataki Wed, 2014-07-23 06:47

Kedves Nora, kerem olvassa el megegyszer a megjegyzesemet amit taursus eszrevetelere irtam. Az en megjegyzesem nem az On bejegyzeset kritizalta amit On Facebook-on irt, nekem azzal semmi bajom.

A 99% megjgyzesevel nehez egyet erteni foleg ha a Facebook-ra van valami felteve. Az USA-ban tobb mint 1.5 millio magyar el. Ebbol kb 134 ezer magyar el itt Californiaban...tehat tobb az esely hogy itt is olvassak ha a Facebookra van felteve valami ami Magyar Orszaggal kapcsolatos.

Erdeklodesemet felkeltve en is megneztem a kereson a cimet, ez uton is koszonom az ajanlatat de mar en is evek ota hasznalom a Google-t.
Udvozlettel
Stephen

flava
flava Wed, 2014-07-23 15:51

Igazad van! Egyesek elfelejtik hogy ha a NET-re tesznek fel valamit azt az egesz vilag olvassa es tuti hogy nem 99%-ban csak azok akik MO-on laknak . :D

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2014-07-22 20:26

Szia taursus,

Bocsi, azért nem írtam bele, mert az otthoni magyarokat valószínűleg nem érdekli a cím. :)
A cím pontos, erről a boltról van szó! :)
Üdvözlettel,
Nóra

taursus
taursus Tue, 2014-07-22 20:19

Megkerestem az Internetten. Bar nem vagyok biztos benne, de azt hiszem errol van szo: https://www.facebook.com/.../Valley.../183650872381

Valley Hungarian Sausage & Meat Co.
8809 Pearblossom Hwy.P.O. Box 707Littlerock, CA 93543 661-944-3351 Open Tuesday - Saturday 10 a.m. to 5 p.m. e-mail vhsm@sbcglobal.net Closed all major holidays A SAUSAGE LOVERS PARADISE! We specialize in Hungarian Sausages and much more!

taursus
taursus Tue, 2014-07-22 20:18

Nagy kar, hogy a cikk iroja minden nyalcsorgato reszletet leir boltrol, de semmi cimet, telefont, de meg a varoska nevet sem emliti meg. Los Angeles fele haladva??? Honnan? Mennyire? Milyen iranybol? Melyik uton? Bosszanto...

spataki
spataki Wed, 2014-07-23 04:08

Sajnos sok magyar odalon lehet ezt tapasztalni...feltesznek gyonyoru kepeket, de hogy hol volt a kep kattintva, mikor es hogy miert hires...hat arra mar nincs ido....

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2014-07-23 05:48

Kedves Spataki,

Mint mondtam, szándékosan nem írtam bele, mivel az oldal olvasóinak 99%-a Magyarországon vagy a Kárpát-medencében él, és viszonylag kevés esélyt láttam arra, hogy érdekli őket egy, a lakóhelyüktől légvonalban 9000 km-re lévő bolt pontos címe. :) Mire észrevettem taursus kérdését, már meg is találta (mivel a képen rajta van a bolt teljes neve a böngészőbe beírva 1 perc alatt kiadja a pontos címet) de megerősítettem, hogy ez a helyes cím, a bolt ott található. Ígérem, legközelebb ilyen esetben írok pontos címet is, hátha valaki éppen arra téved, és megkeresné. :) Egyébként, ha bármilyen cikkben nem jelenik meg a cím, a szerkesztőségnek írva biztosan megmondják neked. :)
További szép napot,
Üdvözlettel,
Nóra