Magyar kisbolt Amerikában

Aki valaha élt külföldön, tudja, mennyire tud hiányozni az otthoni konyha. Képzelhetitek a meglepetést, amit egy út széli kisbolt okoz csupa magyar termékkel Kaliforniában.

Emlékeztek még Gyöngyire? Ő volt a vidéki magyar lányból amerikai háziasszonnyá vált interjúalanyom, aki remek vega recepteket osztott meg veletek. Na, hát tőle kaptam a fülest, hogy Los Angeles felé autózva, egy nem egészen 1500 fős kisvárosban meg kellett állniuk, mert az autópálya mentén egy magyar boltot találtak.

A bolt profilja egyébként nem elsősorban az élelmiszer, hanem a csemegeáru: rengeteg felvágottat, kolbászt árulnak, köztük füstöltet, csípőset, paprikásat és fokhagymásat, de a kínálatban megtalálható a véres és a májas hurka is. A boltot imádják a helyiek és az átutazók, turisták, helyben készült szendvicseikről legendákat zengenek. A kolbászok és hurkák mind házi készítésűek, de természetesen magyar recept szerint.

Ezen kívül rendelésre kapható még kalács és pogácsa, töltött káposzta, és az itt felbecsülhetetlen értéknek számító töpörtyű. A klasszikus, magyar gyomornak hiányzó késztermékek közül pedig listán van a gesztenyepüré is. Akárcsak a 80-as éveket idéző retróságok, mint a gulyáskrém, az Erős Pista vagy a vaníliás cukor, amit itt valamiért csak ázsiai és kelet-európai boltokban lehet beszerezni.

Az Egyesült Államokban egyébként közel másfél millió magyar él. A legnagyobb hullámban a 20. század zavaros éveiben érkeztek: az első és a második világháború alatt és után, valamint 1956-os forradalmat követően. A legnagyobb közösségek a keleti-parton és a keleti államokban találhatóak, főleg New Yorkban és Ohioban.

Harminc-negyven évvel ezelőtt még sokkal több magyar étterem és csemegebolt létezett, ma már csak elvétve találunk párat, azokat is főleg az említett államokban. Kaliforniában kisebb közösségeket találhatunk, akik kötődnek ugyan a magyar identitásukhoz, de jóval kevesebb bolttal és étteremmel rendelkeznek, mint a keleti-parti társaik.

Így aztán nem csoda, hogy az autópálya-menti kis delikátbolt igazi kuriózumnak számít! Gyöngyi – húsmentes étkezése miatt – nem fotózott kolbászokat, de ha egyszer arra járok, ígérem, pótolom!

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...