Magyar kisbolt Amerikában

Aki valaha élt külföldön, tudja, mennyire tud hiányozni az otthoni konyha. Képzelhetitek a meglepetést, amit egy út széli kisbolt okoz csupa magyar termékkel Kaliforniában.

Emlékeztek még Gyöngyire? Ő volt a vidéki magyar lányból amerikai háziasszonnyá vált interjúalanyom, aki remek vega recepteket osztott meg veletek. Na, hát tőle kaptam a fülest, hogy Los Angeles felé autózva, egy nem egészen 1500 fős kisvárosban meg kellett állniuk, mert az autópálya mentén egy magyar boltot találtak.

A bolt profilja egyébként nem elsősorban az élelmiszer, hanem a csemegeáru: rengeteg felvágottat, kolbászt árulnak, köztük füstöltet, csípőset, paprikásat és fokhagymásat, de a kínálatban megtalálható a véres és a májas hurka is. A boltot imádják a helyiek és az átutazók, turisták, helyben készült szendvicseikről legendákat zengenek. A kolbászok és hurkák mind házi készítésűek, de természetesen magyar recept szerint.

Ezen kívül rendelésre kapható még kalács és pogácsa, töltött káposzta, és az itt felbecsülhetetlen értéknek számító töpörtyű. A klasszikus, magyar gyomornak hiányzó késztermékek közül pedig listán van a gesztenyepüré is. Akárcsak a 80-as éveket idéző retróságok, mint a gulyáskrém, az Erős Pista vagy a vaníliás cukor, amit itt valamiért csak ázsiai és kelet-európai boltokban lehet beszerezni.

Az Egyesült Államokban egyébként közel másfél millió magyar él. A legnagyobb hullámban a 20. század zavaros éveiben érkeztek: az első és a második világháború alatt és után, valamint 1956-os forradalmat követően. A legnagyobb közösségek a keleti-parton és a keleti államokban találhatóak, főleg New Yorkban és Ohioban.

Harminc-negyven évvel ezelőtt még sokkal több magyar étterem és csemegebolt létezett, ma már csak elvétve találunk párat, azokat is főleg az említett államokban. Kaliforniában kisebb közösségeket találhatunk, akik kötődnek ugyan a magyar identitásukhoz, de jóval kevesebb bolttal és étteremmel rendelkeznek, mint a keleti-parti társaik.

Így aztán nem csoda, hogy az autópálya-menti kis delikátbolt igazi kuriózumnak számít! Gyöngyi – húsmentes étkezése miatt – nem fotózott kolbászokat, de ha egyszer arra járok, ígérem, pótolom!

Címlapról ajánljuk

További cikkek