Magyar kisbolt Amerikában

Aki valaha élt külföldön, tudja, mennyire tud hiányozni az otthoni konyha. Képzelhetitek a meglepetést, amit egy út széli kisbolt okoz csupa magyar termékkel Kaliforniában.

Emlékeztek még Gyöngyire? Ő volt a vidéki magyar lányból amerikai háziasszonnyá vált interjúalanyom, aki remek vega recepteket osztott meg veletek. Na, hát tőle kaptam a fülest, hogy Los Angeles felé autózva, egy nem egészen 1500 fős kisvárosban meg kellett állniuk, mert az autópálya mentén egy magyar boltot találtak.

A bolt profilja egyébként nem elsősorban az élelmiszer, hanem a csemegeáru: rengeteg felvágottat, kolbászt árulnak, köztük füstöltet, csípőset, paprikásat és fokhagymásat, de a kínálatban megtalálható a véres és a májas hurka is. A boltot imádják a helyiek és az átutazók, turisták, helyben készült szendvicseikről legendákat zengenek. A kolbászok és hurkák mind házi készítésűek, de természetesen magyar recept szerint.

Ezen kívül rendelésre kapható még kalács és pogácsa, töltött káposzta, és az itt felbecsülhetetlen értéknek számító töpörtyű. A klasszikus, magyar gyomornak hiányzó késztermékek közül pedig listán van a gesztenyepüré is. Akárcsak a 80-as éveket idéző retróságok, mint a gulyáskrém, az Erős Pista vagy a vaníliás cukor, amit itt valamiért csak ázsiai és kelet-európai boltokban lehet beszerezni.

Az Egyesült Államokban egyébként közel másfél millió magyar él. A legnagyobb hullámban a 20. század zavaros éveiben érkeztek: az első és a második világháború alatt és után, valamint 1956-os forradalmat követően. A legnagyobb közösségek a keleti-parton és a keleti államokban találhatóak, főleg New Yorkban és Ohioban.

Harminc-negyven évvel ezelőtt még sokkal több magyar étterem és csemegebolt létezett, ma már csak elvétve találunk párat, azokat is főleg az említett államokban. Kaliforniában kisebb közösségeket találhatunk, akik kötődnek ugyan a magyar identitásukhoz, de jóval kevesebb bolttal és étteremmel rendelkeznek, mint a keleti-parti társaik.

Így aztán nem csoda, hogy az autópálya-menti kis delikátbolt igazi kuriózumnak számít! Gyöngyi – húsmentes étkezése miatt – nem fotózott kolbászokat, de ha egyszer arra járok, ígérem, pótolom!

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

Trónfosztás: már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon

Az olaszoknak köszönhetjük a pizzát és talán a legsokoldalúbb komfortkaját, a tésztát, ami egyszerre tud fényűző és filléres finomság is lenni. Most azonban úgy tűnik, trónfosztásra került sor, ugyanis egy friss felmérés szerint már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon, hanem épp egy másik mediterrán nemzet gasztronómiája mozgatja meg az emberek ízlelőbimbóit.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...