6 magyar keramikus, akiknek tányérjaiból minden étel finomabb lesz az ünnepekkor

Évről évre magyar keramikusok munkáit ajánljuk az ünnepi asztalra, és ez idén sincsen másként. Ezúttal az alábbi hat hazai művészt ajánljuk szeretettel.

A karácsonyi időszak fő attrakciója az ünnepi asztal. Ilyenkor van idő hosszasan enni, beszélgetni, élvezni az együtt töltött időt, nem kell úgy rohanni, mint a hétköznapokban. Ez a különleges és meghitt hangulat minden szempontból megérdemli, hogy minden részlet kicsit több figyelmet kapjon – így a tálalás is.

Bár az üzletek tele vannak ünnepi hangulatú edénykészletekkel, rénszarvasos bögrékkel és arany peremű poharakkal, mi mégis arra biztatunk mindenkit, hogy magyar alkotók munkáival díszítse az asztalt – akár csak egy-egy darabbal.

Garantáljuk, a halászlé is finomabb lesz ezekből!

Sebesi Ceramics

Idén először a kerámiák mellett porcelánokat is hoztunk a válogatásunkban, de még milyeneket! Elsőként Sebesi Ceramics munkáit ajánljuk mindenki figyelmében, akinek kaolin csodái első pillantásra elrabolták a szívünket. A porcelán bögrék és poharak letisztult mázuk mellett geometrikus mintázatukkal ejtenek rabul. Aki szereti a visszafogott, mégis hatásos darabokat, annak akár a reggeli kávéhoz is tökéletes egy Sebesi darab. Ezzel szemben a tálak sima felület helyett rücskös textúrát kaptak, amik sötét színével éles kontrasztot ad a tálak vibráló színű belső máza.

Luca Várady Design

Egyet mondunk: sószóró. Ha még nem láttál dizájn porcelán sószórót, Várady Lucánál megtalálhatod! Sose gondoltuk volna, hogy egy ilyen dolog, mint a sószóró, lehet ennyire esztétikus és kellemes a szemnek, de a minimalista kialakítás és a visszafogott színek tökéletes párosítása ez a tárgy. Na persze nem csak ennyiből áll a kínálat, a főtt tojás szerelmeseinek kialakított tányér pazar kiegészítője lehet egy karácsonyi reggelinek – vagy bármilyen szürke hétköznapot feldobhat.

HeatBurnFire Ceramics

HeatBurnFire munkáiban a változatosságot szeretjük. A beszédes, különböző feliratokkal ellátott kerámiák révén ismertük meg az oldalát, de a kékben-zöldben pompázó mázak, valamint izgalmas textúrák miatt maradtunk. Ez a samottos masszás kollekció például nagyon betalált nálunk, el tudnánk képzelni, hogy az egész asztalunkat ezek a darabok borítsák be. Ha valakinek nem áll annyira közel a szívéhez ez a vonal, semmi gond, mert több különféle stílusból, mintából és színből lehet ám válogatni a kínálatban.

Ksenia Wallenstein

A rusztikusabb, kicsit sötétebb mázú kerámiák kedvelőinek mindenképp érdemes körbenézniük Ksenia Wallenstein munkái között. A korongozott tányérok és tálak simasága magával ragadó, és kitűnő hátteret biztosít az ünnepi ételkreációkhoz. Egy ilyen tányéron még a töltött káposzta is új értelmet nyer - mintha csak étteremben lennénk! Ki mondta, hogy az egyszerűség és minimalizmus unalmas?

Ha csak egy darabot lehetne választani a Ksenia kerámiái közül, határozottan egy ilyen kék mázas kerámiára esne a választásunk. Legyen óceán vagy űr, ez a kékség egyszerűen beszippant.

Caution Fragile Ceramics

A Caution Fragile Ceramics ellentétben a többi alkotóval nem korongon készíti a kerámiákat, hanem mindent kézzel formáz, ezáltal ugyan a végeredmény nem tökéletes élekről szól, hanem az agyagban rejlő lehetőségek előcsalogatásáról. A módszer előnye, hogy szinte bármilyen, eddig nem látott forma megvalósítható általa, minden csak a képzeleten múlik. Az organikus alakzatok ráadásul izgalmas mázat kapnak, így elmondhatjuk, hogy ilyen kerámiákkal biztosan sehol máshol nem találkozhatsz. A márványmintás tányérok mellett az ikonikus óriás fülű bögre is nagy kedvencünk.

Nema Studio

Néma Júlia az egyik legelismertebb hazai keramikus, és már csak azért is biztos választás tőle beszerezni a mély és lapos tányérokat, különböző méretű tálakat, tárolókat és bögréket, mert számos étteremben az ő alkotásait használják, így többek között a budapesti fine dining egyik bástyájában, a Laurelben. Ötvös Zsuzsi cukrász ikonikus magyar desszertekkel újragondolt Rubik-kocka tortája alatt olyan Néma Júlia tányérja már-már pódiumként funkcionál, ami egy műalkotás jobb megszemlélését teszi lehetővé. Egyszóval, ha éttermi megjelenést kölcsönöznél az asztalodnak, hogy a tányérokon igazi sztárként tündököljenek az ételeid, Néma Júlia tárgyai között érdemes válogatnod!

Fotó: Nema Studio Facebook

Címlapkép: Nema Studio Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen a YouTube-on vagy a TikTokon!


Még több ünnepi ötlet:

Címlapról ajánljuk

További cikkek