Jelentősen megdrágulhat a napraforgóolaj a háború miatt

Az élelmiszerárstop miatt most még az októberi áron kaphatjuk a boltokban az étolajat, május 1-től azonban nem csak az árbefagyasztás vége miatt érzékelhetünk majd nagy drágulást, a jelenlegi helyzetben az ukrán-orosz háború is közrejátszik az élelmiszerárak növekedésében.

Május 1-ig ugyan a napraforgó-étolajra is érvényes a kormány által bevezetett árstop, tavasszal nem csak az élelmiszerárak befagyasztásának vége látszódhat meg az élelmiszerárakon. Ahogy az Raskó György a hvg.hu-nak adott interjúban elmondta, az orosz-ukrán háború is nagy hatással lehet az étolajárak alakulásában – foglalja össze a 24.hu.

Az agrárközgazdász elmondta, Ukrajna a világ legnagyobb napraforgó exportőre, a háború azonban közbeszólhat az idei termés mennyiségében: a növény vetési időszaka április, és ha a termelőknek még lesz is arra lehetőségük, hogy időben elvessék a magvakat, a háborúban Ukrajna kikötői kapacitásainak nagy része megsemmisül, a kivitel így pedig vissza fog esni.

Raskó György arra is kitért, hogy bár most még a tavaly októberben érvényes áron vásárolhatjuk az étolajat, a választások után május 1-vel véget ér az élelmiszerárstop, a kiskereskedelemben pedig 25-30%-os drágulás jön, melynek során nem csak az étolaj, de a liszt és a cukor ára is nagyon fel fog menni.

Napraforgóolaj helyett más zsiradékokkal fogunk főzni?

A közgazdász, egyben egykori államtitkár szerint a boltosok is tisztában vannak azzal, hogy mi az a határ, amit még elviselnek az emberek, az áremelkedés viszont olyan szintű lesz, hogy ezt a határt már átviszi, és a fogyasztók az étolaj helyett át fognak térni állati zsírra vagy egyéb zsiradékok fogyasztására – írja a hvg.hu.

A szakértő szerint nem kizárt, hogy a jó minőségű étolaj literes ára megközelíti majd az 1000 forintot is.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek