Ezért tűnhet el a lejárati dátum az élelmiszerekről

Lehet, hogy hamarosan nem kell majd keresgélnünk a lejárati dátumot az élelmiszerek csomagolásain, ezzel a lépéssel pedig hosszú távon talán az élelmiszerpazarlás intenzitását is visszafoghatjuk.

Nem kellene szigorúan ragaszkodnunk az élelmiszer-csomagolásokon található lejárati dátumokhoz. Sokan úgy gondolják, hogy az az élelmiszer, amelynek lejár a szavatossági ideje, már nem fogyasztható, pedig a felirat a legtöbb esetben csak azt a dátumot jelölni, ameddig az adott étel a legfrissebben fogyasztható.

Kevesebb lehetne a pazarlás, ha nem lenne lejárati dátum

Ezek a „Minőségét megőrzi” feliratok sok esetben elrettentik a fogyasztót a termék felhasználásától, ez pedig élelmiszer-pazarláshoz vezet, a legtöbb ember ugyanis ezek után úgy dobja ki a terméket, hogy meg sem nézi, az valóban romlott-e. Egyes országok élelmiszerüzleteiben már minőség megőrzési jelölés nélkül árulják az előrecsomagolt zöldségeket és gyümölcsöket, az év végéig pedig az EU-ban is felülvizsgálják az élelmiszerek szavatossági idejére vonatkozó előírásokat, és nagyon fontolgatják a Minőségét megőrzi címke teljes visszavonását – írja az index.hu.

Az ENSZ legutóbbi kutatása szerint a globálisan megtermelt élelmiszerek 17 százaléka megy kukába anélkül, hogy hozzányúltak volna, csak Amerikában pedig évente négy millió tonna élelmiszer végzi hulladékként csak a minőségét megőrzi dátumok lejárata miatt. Nemcsak a kidobott élelmiszerek vesznek kárba, de az előállításhoz használt energia, víz, termőföld és a munkaerő ráfordítása is.

A legtöbb élelmiszer még a dátum lejárta után is fogyasztható lenne egy ideig, kiváltképp akkor, ha megtanulnánk az érzékszerveinkre hagyatkozni. A szín, az állag, az illat és az íz együttes ellenőrzésével pillanatok alatt meggyőződhetnénk arról, fogyasztható-e még egy-egy étel vagy ital.

Nincs könnyű dolga a vásárlóknak sem itthon, sem máshol a nagyvilágban. A Magyarországon használt „minőségét megőrzi”, a „fogyasztható”, „felhasználható” jelzésekkel szemben az Amerikai Egyesült Államokban csaknem 50 különböző kifejezést használnak a szavatossági idő feltüntetésénél. A pazarlás visszaszorításának érdekében az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) 2019-óta igyekszik a gyártókkal abban megegyezni, hogy a termék frissességére utalásánál használják a „Best before” jelölést, a romlandó élelmiszereknél pedig a minőségét megőrzi figyelmeztetést.

Bár sokan üdvözlik az ötletet, miszerint érdemes lenne leszedni a lejárati dátumot a csomagolásokról, az index cikke szerint olyan szervezetek is vannak, amelyek meghagynák a pecsétet, mondván, sokkal jobb, ha egységesen kezelik a címkézést, mert így a gyártás folyamata is egységes, ez pedig lehetővé teszi, hogy olcsóbban adják a terméket.

Forrásunk volt.


Ezeket is olvasd el!

Címlapról ajánljuk

További cikkek