Ezért tűnhet el a lejárati dátum az élelmiszerekről

Lehet, hogy hamarosan nem kell majd keresgélnünk a lejárati dátumot az élelmiszerek csomagolásain, ezzel a lépéssel pedig hosszú távon talán az élelmiszerpazarlás intenzitását is visszafoghatjuk.

Nem kellene szigorúan ragaszkodnunk az élelmiszer-csomagolásokon található lejárati dátumokhoz. Sokan úgy gondolják, hogy az az élelmiszer, amelynek lejár a szavatossági ideje, már nem fogyasztható, pedig a felirat a legtöbb esetben csak azt a dátumot jelölni, ameddig az adott étel a legfrissebben fogyasztható.

Kevesebb lehetne a pazarlás, ha nem lenne lejárati dátum

Ezek a „Minőségét megőrzi” feliratok sok esetben elrettentik a fogyasztót a termék felhasználásától, ez pedig élelmiszer-pazarláshoz vezet, a legtöbb ember ugyanis ezek után úgy dobja ki a terméket, hogy meg sem nézi, az valóban romlott-e. Egyes országok élelmiszerüzleteiben már minőség megőrzési jelölés nélkül árulják az előrecsomagolt zöldségeket és gyümölcsöket, az év végéig pedig az EU-ban is felülvizsgálják az élelmiszerek szavatossági idejére vonatkozó előírásokat, és nagyon fontolgatják a Minőségét megőrzi címke teljes visszavonását – írja az index.hu.

Az ENSZ legutóbbi kutatása szerint a globálisan megtermelt élelmiszerek 17 százaléka megy kukába anélkül, hogy hozzányúltak volna, csak Amerikában pedig évente négy millió tonna élelmiszer végzi hulladékként csak a minőségét megőrzi dátumok lejárata miatt. Nemcsak a kidobott élelmiszerek vesznek kárba, de az előállításhoz használt energia, víz, termőföld és a munkaerő ráfordítása is.

A legtöbb élelmiszer még a dátum lejárta után is fogyasztható lenne egy ideig, kiváltképp akkor, ha megtanulnánk az érzékszerveinkre hagyatkozni. A szín, az állag, az illat és az íz együttes ellenőrzésével pillanatok alatt meggyőződhetnénk arról, fogyasztható-e még egy-egy étel vagy ital.

Nincs könnyű dolga a vásárlóknak sem itthon, sem máshol a nagyvilágban. A Magyarországon használt „minőségét megőrzi”, a „fogyasztható”, „felhasználható” jelzésekkel szemben az Amerikai Egyesült Államokban csaknem 50 különböző kifejezést használnak a szavatossági idő feltüntetésénél. A pazarlás visszaszorításának érdekében az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) 2019-óta igyekszik a gyártókkal abban megegyezni, hogy a termék frissességére utalásánál használják a „Best before” jelölést, a romlandó élelmiszereknél pedig a minőségét megőrzi figyelmeztetést.

Bár sokan üdvözlik az ötletet, miszerint érdemes lenne leszedni a lejárati dátumot a csomagolásokról, az index cikke szerint olyan szervezetek is vannak, amelyek meghagynák a pecsétet, mondván, sokkal jobb, ha egységesen kezelik a címkézést, mert így a gyártás folyamata is egységes, ez pedig lehetővé teszi, hogy olcsóbban adják a terméket.

Forrásunk volt.


Ezeket is olvasd el!

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...