Lehetetlen minőségi sört venni?

Nagy valószínűséggel az általunk elfogyasztott sör elsöprő többsége nem megfelelő minőségű, hiszen túl régi, illetve túl sok káros környezeti hatásnak lett kitéve. Van kiút?

A sör nem romlik úgy meg, ahogy mondjuk egy doboz tej. Nem betegszünk le tőle, ha egy picit régebbit iszunk, vagy túllépünk a szavatossági időn. Viszont azt kockáztatjuk, hogy leromlott minőségű, kellemetlen ízű terméket fogyasztunk. A régi sör tehát nem egészségtelen, csak szomorú és nem ízletes.

Az ital minőségének négy ellensége van: fény, meleg, oxigén és az idő. Bárhogyan csomagoljuk is, minden sör ki lesz téve e négy tényező valamelyikének. A minőségromlás folyamata olyasmi, mint a fűszerek esetében, amelyek a szekrényünkben szintén megkopnak és elveszítik aromájukat. Minél hosszabb ideig tartogatjuk sörünket, annál inkább veszíti el eredeti zamatát, tompává válik, jellegzetes bűzös szaga lesz, íze pedig az oxidáció során a kartonpapíréhoz hasonul.

Szóval mire érdemes figyelni?

1. Idő

A sör igazándiból a palackozás utáni harminc napon belül gyönyörködtet minket eredeti ízvilágával. Így ha szerencsénk van, találunk olyan üvegeket, amelyeken szerepel a palackozás időpontja. Ebben az esetben nagy ívben kerüljük el a 90 napnál hosszabb ideig palackban ücsörgő nedűt.

Leggyakrabban azonban csak a lejárati határidő szerepel a dobozon vagy üvegen, ez viszont semmit nem árul el arról, mikor is töltötték bele a sört. Ilyenkor végig kell gondolnunk, vajon hol történt a palackozás, sőt, akár az eladót is megkérdezhetjük, mikor érkezett a szállítmány. A nagyobb forgalmú helyeken nagyobb eséllyel találunk frissebb söröket - feltéve, ha nem fényévekre tőlünk csomagolták.

2. Hőmérséklet

Ezt a tényezőt már sokkal könnyebben ellenőrzésünk alatt tarthatjuk. Szobahőmérsékleten tárolt sörrel semmiképp ne elégedjünk meg. A langyos sörnél nincs is rosszabb dolog a világon. Nemcsak azért, mert a tőle elvárt felüdülés marad el, de azért is, mert egy rozsdás vaséhoz hasonló bukéjú innivaló nem kerülne be népszerűségi toplistánkba.

3. Fény

Mondanunk sem kell, hogy egy bolti kirakatban tárolt üveget butaság lenne megvásárolni, de otthon is vigyázzunk, hogy hűtőben, vagy egy hűs kamra sötét zugában tároljuk a vendégváró rekeszt.

A következtetés egyszerű: mikor sört választunk, legyünk igényesek, hiszen nem föltétlenül egy olcsó mulatságról van szó. Közeli helyen palackozott, nagy forgalmú kereskedésekben, hűvös helyen tárolt frissítőt vásároljunk. A mai globális kereskedelem körülményei között ez sajnos nem annyira egyszerű, mint amilyennek hangzik - nagy valószínűséggel a vásárlásra kínált sörök elsöprő többsége gyenge minőségű.

Amennyiben valóban áldozni akarunk a sör élvezetének, keressünk lakóhelyünkhöz közeli kézműves sörfőzdéket. Hazánkban ma már minden fontosabb városban és vidéken is fellelhető egy-egy ilyen sörfőzde, ezekben olyan termékeket árulnak, amelyek megfelelnek az összes kívánt paraméternek. Persze a friss és fénytől óvott sör még nem lesz automatikusan jó, de a régi és meleg sör akkor is garantáltan rossz, ha amúgy egy elit márkához tartozik.

(via Serious Eats)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek