Lehelj életet a szobanövényeidbe

Szobanövényeinknek télen másfajta gondozásra van szükségük, hisz a hideg, a sötétség és a fűtés miatti száraz levegő könnyen megviselheti őket. Elmondjuk, mire figyelj!

Zömmel trópusi vidékekről származó levéldísznövényeink télen rosszul tűrik a száraz, meleg, fényszegény szobai körülményeket. Ahhoz, hogy kellemesebbé tegyük számukra a téli időszakot, illetve, hogy nekünk se kelljen a kókadó, száradó növényeket nézegetnünk a hideg hónapokban, néhány dologra oda kell figyelnünk.

  • Télen különösen ügyeljünk arra, hogy szobanövényeink a számukra megfelelő helyiségbe kerüljenek. A fűtőtest közvelten közelébe ne tegyünk növényt. A legfényigényesebb növények a virágzó cserepesek, például az afrikai ibolya, a szobai ciklámen, a szobai azálea, a gloxínia, a papucsvirág, orchidea, illetve a tarka lombú vagy világos lombú levéldísznövények. Ezeknek viszont kiváló helyük van a fűtőtest fölötti ablakpárkányon.
  • Télen a túlöntözés jelenti a legfőbb veszélyforrást növényinkre, különösen a húsos levelű fajokra. A cserépföld nedvességi állapotától függően döntsük el, hogy kell-e vizet adnunk, vagy sem. A tápoldatozást a téli hónapokra elhagyhatjuk.
  • A szobai dísznövények körüli levegő párásítására egyszerű megoldás, ha a cserép alá a szokásosnál nagyobb alátétet helyezünk, amit kaviccsal töltünk fel, és erre öntjük a vizet. Így elkerülhető a túlöntözés is. Sokat segít, ha szobanövényeinket egy csoportban helyezzük el a lakás legnapfényesebb szegletében, így párologtatásukkal egymás körül párásítják a légteret. Ügyeljünk az ízléses elrendezésre: a magasabb, felfelé növő példányok kerüljenek hátra, a terebélyesebbek középre, az alacsonyabbak pedig az előtérben foglaljanak helyet. A közvetlen párásítás veszélyes lehet, mert a meleg szobában a nedves lombon könnyen elszaporodnak a gombák.
  • A páratartalmat szellőztetéssel is emelhetjük, de vigyázzunk arra, hogy ne közvetlenül a növényekre nyissuk rá az ablakot.
  • Néhány szobanövény kifejezetten jól érzi magát a száraz, meleg szobai körülmények között, ilyen a fácánlevél (Sansevieria), a rákvirág (Aglaonema), a pletyka (Tradescantia), a sárkányfa (Dracaena), a Zamioculcas, és a filodendron, illetve a kaktuszok és a pozsgás levelű növények (Crassula, Sedum, Euphorbia, Haworthia, Peperonia, Aloe). A broméliafélék is jól megélnek télen a fényszegény, fűtött lakásokban, ha levéltölcsérükben folyamatosan van víz.

Ez is érdekelhet!

8 fontos kerti teendő télen

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek