Lehelj életet a szobanövényeidbe

Szobanövényeinknek télen másfajta gondozásra van szükségük, hisz a hideg, a sötétség és a fűtés miatti száraz levegő könnyen megviselheti őket. Elmondjuk, mire figyelj!

Zömmel trópusi vidékekről származó levéldísznövényeink télen rosszul tűrik a száraz, meleg, fényszegény szobai körülményeket. Ahhoz, hogy kellemesebbé tegyük számukra a téli időszakot, illetve, hogy nekünk se kelljen a kókadó, száradó növényeket nézegetnünk a hideg hónapokban, néhány dologra oda kell figyelnünk.

  • Télen különösen ügyeljünk arra, hogy szobanövényeink a számukra megfelelő helyiségbe kerüljenek. A fűtőtest közvelten közelébe ne tegyünk növényt. A legfényigényesebb növények a virágzó cserepesek, például az afrikai ibolya, a szobai ciklámen, a szobai azálea, a gloxínia, a papucsvirág, orchidea, illetve a tarka lombú vagy világos lombú levéldísznövények. Ezeknek viszont kiváló helyük van a fűtőtest fölötti ablakpárkányon.
  • Télen a túlöntözés jelenti a legfőbb veszélyforrást növényinkre, különösen a húsos levelű fajokra. A cserépföld nedvességi állapotától függően döntsük el, hogy kell-e vizet adnunk, vagy sem. A tápoldatozást a téli hónapokra elhagyhatjuk.
  • A szobai dísznövények körüli levegő párásítására egyszerű megoldás, ha a cserép alá a szokásosnál nagyobb alátétet helyezünk, amit kaviccsal töltünk fel, és erre öntjük a vizet. Így elkerülhető a túlöntözés is. Sokat segít, ha szobanövényeinket egy csoportban helyezzük el a lakás legnapfényesebb szegletében, így párologtatásukkal egymás körül párásítják a légteret. Ügyeljünk az ízléses elrendezésre: a magasabb, felfelé növő példányok kerüljenek hátra, a terebélyesebbek középre, az alacsonyabbak pedig az előtérben foglaljanak helyet. A közvetlen párásítás veszélyes lehet, mert a meleg szobában a nedves lombon könnyen elszaporodnak a gombák.
  • A páratartalmat szellőztetéssel is emelhetjük, de vigyázzunk arra, hogy ne közvetlenül a növényekre nyissuk rá az ablakot.
  • Néhány szobanövény kifejezetten jól érzi magát a száraz, meleg szobai körülmények között, ilyen a fácánlevél (Sansevieria), a rákvirág (Aglaonema), a pletyka (Tradescantia), a sárkányfa (Dracaena), a Zamioculcas, és a filodendron, illetve a kaktuszok és a pozsgás levelű növények (Crassula, Sedum, Euphorbia, Haworthia, Peperonia, Aloe). A broméliafélék is jól megélnek télen a fényszegény, fűtött lakásokban, ha levéltölcsérükben folyamatosan van víz.

Ez is érdekelhet!

8 fontos kerti teendő télen

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!