Legyen saját szőlőskerted

Sokan úgy gondolják, hogy szőlőt kiskertben nem érdemes ültetni, mert sok vele a gond és a munka. Pedig egy kis odafigyeléssel mi magunk is ültethetünk és szüretelhetünk.

A szőlő egy igen kedvelt gyümölcs, amelyből sokan bort készítenek mások pedig a család gyümölcs igényeinek kielégítésére ültetik kertjükbe ezt a finom zamatos gyümölcsöt.Aki még nem ültetett szőlőt, elsőre tavasszal vagy ősszel vásároljon pár tövet, majd ezeket ültesse a kerítés mellé.

A szőlő termését nagyban befolyásolja a környezet mivel fényigényes növényről van, szó minél naposabb világosabb helyre telepítsük kertünkbe. Víz igénye közepes így nem igényel túl sok öntözést a természetes csapadék legtöbbször elég neki, ám ha sokáig nem hullik csapadék érdemes a töveket megöntözni.

A homokos és gyengébb talajon is szépen fejlődik, de természetesen a tápanyagban gazdag humuszos talajon jobb lesz a gyümölcshozam is. Érdemes a szőlő helyét alaposan átgondolni, hiszen hosszú távra ültetjük, így csak olyan helyre ültessük ahol később sem fog zavarni, ez lehet egy kerítés mentén, vagy a garázs beálló, de alkalmas lugas kialakítására is.

Szőlő ültetése

  • Ültetés előkészítése

Az ültető gödör mérete:40X40 cm kerület, 60-65 cm mélység. A gödör olyan mély legyen, hogy a gödör aljába fél lapát érett trágyát tudjunk tenni, azt 4-5 cm földdel le tudjuk takarni. a szőlőoltványt behelyezve az oltott rész a föld szintjével egy szintbe legyen.

  • Szőlőoltvány előkészítése

Ültetés előtt a gyökereket vágjuk vissza, 10-12 cm hosszúságban. A visszavágott gyökerű oltványt vízbe kell tenni, akár 1 éjszakára is, de pár órára mindenképpen, hogy a gyökerek a vizet felszívva életre keljenek.

  • A földbe helyezés, ültetés

A szőlőt a gödörbe tesszük. Morzsalékos földdel behintjük, úgy hogy a gyökeret 5-10 cm magasságban földdel eltemetődjenek. A tövét óvatosan körös-körül megtapossuk. 8-10 liter vízzel beiszapoljuk. A taposást és az iszapolást később megismételjük, a kívánt talajszint eléréséig.

  • Őszi teendők

A szőlőt az ültetés követő években, míg a tőke megerősödik érdemes földtakarással-csirkézéssel védeni a fagytól. Az alsó 2-4 rügyet takarjuk, finom morzsalékos földel. A hosszabb vessző ki fog látszani a földből, de az nem baj, lényeg, hogy a nyak közeli rügyek fagytól védve legyenek.

Ez is érdekelhet!

Okosodj szőlőtörténetből, tudj meg mindent a szőlő termesztésének nagy meséiről!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 húsvéti étel csirkemellből, ha uncsi a sonka

Nem akármivel támadunk, ha fogytán vagy ünnepi receptötletekből: húsvétra (is) való ételeket hoztunk csirkemellből, melyek jól jöhetnek, amennyiben nem vagy túl nagy sonkarajongó. Mutatjuk, mikben gondolkozhatsz a tavasz legszebb ünnepén!