Mutatjuk a legfinomabb rántott húst kínáló éttermeket

Lehet bundásnak vagy rántottnak nevezni, ehetjük papírtálcáról vagy tányérról, de egy biztos, hogy az egyik legnagyobb kedvencünk a rántott hús. Éppen ezért a Dining Guide Top 100 Étteremkalauz idén külön figyelmet szentelt ennek a fogásnak, és toplistát készített a legjobb rántott húst kínáló helyekről.

Nevezzük bundásnak vagy rántottnak, fogyasszuk papírtálcáról vagy porcelántányérról, hazánk egyik legnagyobb kedvence a rántott hús! Kívül kellemesen ropogós, belül vajpuha és omlós – valahogy így kezdődik egy tökéletes falat rántott hús ízének leírása. A vasárnapi ebédek ikonikus főszereplőjét éttermekben is szívesen választjuk, és a klasszikus változatok mellett egyre többször találkozhatunk megújult verziókkal, különleges bundákkal és fűszerezésekkel. Az idei Dining Guide Top 100 Étteremkalauz összeállítása során a vendéglátóhelyek tesztelésénél a rántott hús külön figyelmet kapott, és a legjobb rántott húst kínáló helyekről a kalauz toplistát is készített.

Íme a legfinomabb rántott húst kínáló helyek

A Dining Guide Top 100 Étteremkalauz szerint itt kaphatjuk a legjobb rántott húst:

 • Kollázs Brasserie & Bar
 • Anyukám Mondta – Encs
 • Buja Disznó(k)
 • Déryné
 • Hableány – Badacsony
 • Kistücsök Food & Room – Balatonszemes
 • Rosenstein Vendéglő
 • Sauska 48 – Villány
 • Spago Budapest
 • Stand25 (cordon bleu)
 • MoszkvaTér (kijevi csirkemell)
ételekkel is kiegészül. A Kollázs az elmúlt évben nagy változáson ment keresztül

Kollázs Brasserie & Bar

A Four Seasons Hotel Gresham Palace a főváros egyik legimpozánsabb épületében működik. A szálloda étterme a casual hangulatot árasztó, francia stílusú Kollázs - Brasserie&Bar. A Kollázs alapvetően francia brasserie stílust visz, de ételválasztéka és alapanyag-használata magyar ételekkel is kiegészül.

A Kollázs az elmúlt évben nagy változáson ment keresztül: ételkínálata letisztult, jobban igazodik a brasserie stílushoz, és mostanra érte el eddigi történetének legjobb, legerősebb formáját.

Az egyik legismertebb minőségi gondolkodású vidéki étterem Magyarországon

Anyukám Mondta – Encs

A Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérpár étterme, az encsi székhelyű ikonikus Anyukám Mondta étterem mára az egyik legismertebb minőségi gondolkodású vidéki étterem Magyarországon. A gourmet bistro stílus jegyeket mutató olasz-magyar éttermet nem lehet az általánosan ismert kategóriákba sorolni. Az étterem, és az „encsi olaszok” story, a magas minőségi alapanyag fétis, a perfekcionista gondolkodású „precíz” konyhai filózófia, a helyhez és a történetükhöz igazított étlap összeállítása, az ételek (a szó nemes értelemben vett) egyszerűsége, „a kevesebb néha több” filozófia jó arányérzékkel elkapott értelmezése együttesen jelentik az Anyukám Mondtát.

Az étlap eklektikus kínálatát a tradicionális, de kortárs módon értelmezett olasz és magyar ételek alkotják.

A Buja Disznó(k) Budapest szerte, sőt, szezonálisan Szigligeten is várnak

Buja Disznó(k)

Bíró Lajos legendás disznóságaira épített, champagne kísérettel ellátott birodalma, ahol az újragondolt klasszikusok mellé otthonos hangulat is társul. A Buja Disznó(k) Budapest szerte, sőt, szezonálisan Szigligeten is várnak.

Legendás brunch- és reggelikínálata egyedülállóvá teszi a műfajban az éttermet

Déryné

Vibráló atmoszféra, kozmopolita hangulat, magával ragadó enteriőr, a fővárosi vendéglátós szcénában kiemelkedően professzionális, mégis közvetlen szerviz – legegyszerűbben talán így lehetne összefoglalni a Déryné lényegét. Az étteremtől elválaszthatatlan a tulajdonos, Kovács Kristóf személye, aki elkötelezett szenvedéllyel irányítja az éttermet. Legendás brunch- és reggelikínálata egyedülállóvá teszi a műfajban az éttermet, de legalább ilyen ismertek és népszerűek pop-up vacsoráik, amelyekhez a világot csapatukkal közösen körbejárva szerzik az inspirációkat.

Élőzene, nyüzsgés, eklektikus étlap – egy lépéssel mindig mások előtt járnak, vendégeik pedig örömmel követik őket az izgalmas gasztronómiai utazásokon.

A Hableányban a modern ötletek keverednek a tradíciókkal

Hableány – Badacsony

A Hableány Badacsony turisztikai központjában található, ikonikus intézmény, amely 2019-ben újult meg köszönhetően üzemeltetőjének, az országosan ismert és elismert Laposa Borbirtoknak köszönhetően. Az épületkomplexum, amelyben a Hableány található, nem csupán egy faltól falig tartó üveggel keretezett impozáns étterem, hanem egy borbár, borbolt, borászati bemutatótér, sőt, egy helytörténeti kiállítás otthona. Az étterem gasztronómiai koncepciója egyértelműen a kortárs regionális és szezonális filozófiák mentén fogalmazza meg magát.

A Hableányban a modern ötletek keverednek a tradíciókkal, kéz a kézben jár régi és új a Balaton mellett.

A Kistücsök konyhája már évtizedek óta a környéken termő alapanyagokra támaszkodik

Kistücsök Food & Room – Balatonszemes

A több mint három évtizedes múltra visszatekintő, legendás balatonszemesi étterem, a Kistücsök elsőként helyezte fel a balatoni régiót a minőségi gasztronómia térképére. Az éttermet meghatározó tulajdonos, Csapody Balázs a hazai vidéki gasztronómiai élet megbecsült alakja. A családi vállalkozásként működő étterem folyamatos átalakuláson és megújuláson ment át az elmúlt években. Az egység 2 éve szálláshellyel is kiegészült: 19 szobával és 2 lakosztállyal, konferenciateremmel bővítették szolgáltatásaikat. Emellé érkezett egy hétvégénként működő „Séfszoba” elnevezésű gourmet éttermi koncepció, ahol látványkonyhában készülnek el az ételek.

A Kistücsök konyhája már évtizedek óta a környéken termő alapanyagokra és modern technológiákkal készülő magyar fogásokra támaszkodik.

A hely önazonos maradt az évek során

Rosenstein Vendéglő

A Rosenstein Vendéglő a klasszikus magyar vendéglátás ikonikus szereplője.

A Rosenstein családi vendéglő, a kifejezés leghagyományosabb értelmében, legendás vendégszeretettel. A hely önazonos maradt az évek során: a hazai gasztronómiát reprezentáló étlapon a klasszikus magyar és a közép-európai, zsidó konyha tradicionális és fúziós fogásai sorakoznak, amelyeket közérthető módon, magas színvonalon készítenek el. A Rosenstein klasszikusai közé tartozik többek között a halászlé, a libamáj, illetve kiemelkedőek a szarvas, a borjú és a bárány fogások.

A Sauska 48 a magyar konyha kortárs irányzatát képviseli

Sauska 48 – Villány

A dél-dunántúli régió legmagasabb gasztronómiai minőséget prezentáló vendéglátóhelye kétséget kizáróan a villányi Sauska 48.

Az étterem konyháját jegyző nagy múltú séf, Bicsár Attila itt alkotta meg a “felszabadult falusi gourmet konyha színekkel” fogalmát, amihez méltó helyszínt biztosított a nemzetközileg ismert nagyvállalkozó, Sauska Krisztián, a villányi és tokaji borvidékek ikonikus Sauska borbirtokainak tulajdonosa. A Sauska 48 a magyar konyha kortárs irányzatát képviseli, Bicsár Attila séf finom megoldásaival, szenzitív megközelítésével kiegészítve, és az étlap igyekszik érzékenyen követni a szezonális alapanyag kínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit. Az ételeket természetesen tokaji és villányi Sauska borok kísérik, de a borlap kiegészül egy nagyon egyedi, Magyarországon egyedülálló szekcióval is, a világ legmagasabbra pozícionált pincészeteinek legszebb évjárataival.

A Spago Budapest konyháját Szántó István executive chef vezeti

Spago Budapest

A budapesti luxusszálloda, a Matild Palace Luxury Collection Hotel Budapest földszintjén működik az osztrák séflegenda, Wolfgang Puck gasztrokoncepciója: a Spago Budapest étterem. A Spago Budapest konyháját egy Michelin-csillagos helyeken edződött, komoly szakmai múlttal rendelkező szakember, Szántó István executive chef vezeti. A Spago éttermek koncepciójának része, hogy az éttermek menükínálata mindig kiegészül a jellegzetes helyi ételekkel is; így készülhettek el a Spago Budapest mára már ikonikussá vált fogásai, mint például a Szántó István adaptációjában született Gulyásleves, a 2022-es Oscar-gálát is megjárt Omlós Vadas Marhapofa és Somlói Galuska ’Dióhéjban’, valamint Wolfgang Puck emblematikus signature ételei, a Füstölt Lazacos Pizza, a Bécsi Szelet, a Skót Gőzölt Lazac ‘Hong Kong’ módra és a Császármorzsa, ahogy Wolfgang szereti.

A Stand25 gasztronómiai látásmódját az „egyszerűség” és a minőség határozza meg

Stand25 (cordon bleu)

A főváros legmegbízhatóbb bisztrója a főleg a hagyományos magyar gasztronómiára építő, de kortárs szellemű, dinamikus ízekkel operáló Stand25. A Szulló Szabina és Széll Tamás fine dining koncepcióját képviselő Stand brandnek ez a fesztelen, könnyen értelmezhető étterme. A modern belső tér és a szezonális terasz a budai kisvendéglők hangulatát idézi. A Stand25 gasztronómiai látásmódját az „egyszerűség” és a minőség határozza meg.

A nyitás óta elérhető emblematikus ételei a Gulyás, a Brassói szűzpecsenye, a Mangalica cordon bleu, a desszertek közül a Somlói galuska és a Túrógombóc.

Az igazi klasszikus értelemben vett orosz népi konyhát képviselik

MoszkvaTér (kijevi csirkemell)

Az ismert fine dining étterem, az Arany Kaviár tulajdonosainak, Nyíri Szásának és Molnár Attilának könnyed felfogású, magas minőségben kivitelezett orosz konyhára támaszkodó, szerethető bisztró étterme a MoszkvaTér.

Az étterem eredetileg a Hold utcai piacon debütált és a piac bezárását követően 2022-ben Budán nyitott meg új helyszínen, amihez igényes, casual hangulatot árasztó, szerethető éttermi design társul. A konyha alap koncepciója azonban nem változott, az igazi klasszikus értelemben vett orosz népi konyha magas színvonalon való bemutatása megmaradt. Az étterem kínálatából külön kiemelésre érdemes a klasszikus kijevi csikemell, a hússal töltött piráski és a marha sztroganoff.

Címlapról ajánljuk

További cikkek