A legjobb helyek a Balatonnál - itt egyél, igyál, ha a magyar tengerhez mész!

Három éve annak, hogy a Balatoni Gasztrotérkép segítségével könnyedén odatalálunk a legjobb balatoni helyekhez: mi most ez alapján négy északi parti borászatban jártunk!

Két éve ilyentájt vettem részt az első Balatoni Gasztrotérképes eseményen, és azonnal beleszerettem a projektbe. Az alapítók,Szauer Judit és Budavári Dóra, azt tűzték a zászlajukra, hogy megmutatják az embereknek, mennyi dögös kis étterem, szeretnivaló pincészet, izgalmas bisztró van már a Balaton mindkét partján.

A projekt három éve indult, azóta töretlen a siker, jelenleg 64 hely található a térképen, ami idén tavasztól már applikáció formájában is elérhető - Androidra illetve IOS-re is fejlesztették az alkalmazást. A baráti kezdeményezésből indult gasztronómiai iránytű mára komoly szakmai elismeréssé nőtte ki magát:

garanciát jelent a minőségre, ha valaki fent van a kedves grafikákkal tűzdelt, gyerekkori kincskereső térképeket idéző leporellón.

Hagymás rostélyos, Szászi Birtok

Az idei első túránkon az északi part négy borbirtokára látogattunk el - az időjárás ugyan nem kedvezett nekünk, de meg kellett állapítanunk, hogy még ködös-borús időben is mennyire lélegzetelállítóan gyönyörű a Káli-medence. Első állomásunk a Szászi Birtok volt, Hegymagason. A csodálatos természeti környezetben fekvő borbirtokra akkor is érdemes ellátogatni, ha sem éhesek, sem szomjasak nem vagyunk, pusztán a hangulatért is megéri meglátogatni őket - bár úgysem bírjuk majd megállni, hogy ne kóstoljunk meg valamit. A Szászi Birtokon ökológiai gazdálkodásból származó, kézzel metszett - bio - borokat értékesítenek, és a konyhájukon, a Viridáriumban is igyekeznek helyi alapanyagokból összeállított, tájjellegű ételeket kínálni.

Préselt mangalica hasaalja puliszkával, Szászi Birtok

Roli, a séf a kertből szerzi a fűszernövényeket, amivel aztán a többek között a Kalla Vendégházból származó sajtokból összeállított tálat díszíti. A birtoktál és a sajttál amúgy az egyik nagy kedvencünk volt a Viridárium étlapjáról, és ha arra jártok, akkor a hagymás rostélyost vagy a préselt mangalica hasaalját is kötelező megkóstolni. Akárcsak a birtok egyik favoritját, a gyöngyözőbort. Egyébként mivel Szásziék egy-két külföldi fajtát leszámítva főleg badacsonyi szőlőfajtákból készítenek borokat, érdemes akár egy éjszakát is maradni, és ha nem is kiinni, de legalábbis végigkóstolni a pincét.

Olaszrizling, Nyári Birtok

Második megállónk a Nyári Pince volt, ahol Nyári Ödön borász fogadott minket egy-egy pohár Olaszrizlingre, Chardonnay-ra és Szürkebarátra. Nyári úr véletlenül lett borász - édesapja szőlőjét örökölte meg Hegymagason. A múlt század közepén épült ház tornácáról és a mellette lévő lugasból olyan kilátás nyílik a borvidékre és a Balatonra, amilyet

receptre kéne felírni mindenkinek - akárcsak Nyári úr vendégszeretetét és meséit.

A Borbély Borház, Vendégház kedves családi vállalkozás, ahol két generáció dolgozik együtt. A Badacsonytomajon lévő birtok sokat nőtt 1981-óta, mikor Borbély úr és felesége nászajándékba kapták a pincészet első tagját. Borbélyéknál kellemes borok, kedves kiszolgálás és kényelmes vendégház várja a vendégeket. Mivel a birtok közel esik a bicikliúthoz, érdemes úgy időzíteni, hogy délután érjünk hozzájuk, amikor már nem kell többet tekernünk, és megpihenhetünk az árnyékban egy pohár bor, és a háziasszony mennyei sós házi sütijei mellett.

Érnek a szemek a Borbély Borháznál

Utolsó állomásunk a sokak által ismert Homola Borterasz volt. A Paloznaki Jazzpiknik egyik ikonikus helye egész nyáron várja azokat, akik egy csodálatos kilátásra, jó borokra, és finom falatokra vágynak. A húszas évek hangulatát idéző enteriőr, a remek borok és a jó hangulat garantált, akkor is, ha a szőlőbe szabadult DJ muzsikájára vagyunk kíváncsiak, és akkor is ha csak kellemes nedűre, és szép kilátásra vágyunk.

Pezsgőzés a Homola Borteraszon

Itt tudhatsz meg még többet a fenti helyekről!

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR Magazinon?

A Balaton már rég nem csak a szezonban szexi!

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?