Sokan rosszul tudják: Ezért érezzük jóval édesebbnek a laktózmentes tejet

Sokan azt hiszik, a plusz cukor az oka, pedig nem, semmi közé hozzá. Elmondjuk, miért édeskés laktózmentes tej íze.

Fogadjunk, hogy legalább egy embert ismersz te is, aki laktózérzékeny - manapság ez már annyira elterjedt ételérzékenységnek számít, hogy meg sem lepődünk, ha valaki nem kér sima tejet a kávéjába, vagy ha végigkérdezi az étteremben, miben van tej. A laktózmentes termékek választéka éppen ezért folyamatosan növekszik, így a legtöbb laktózérzékenynek nem marad hiányérzete: mentes tej, tejföl, sajt vagy túró és sok egyéb tejtermék rendelkezésükre áll.

Tudtad?

A laktózérzékenység nem egyenlő a tejallergiával: az ettől szenvedőknek egyszerűen hiányzik a szervezetéből az az emésztőenzim, ami a tejcukor és a laktóz lebontását végezné.

A laktózmentes tejből sem vonják ki a laktózt!

A tejből nem kivonják, hanem reakcióba léptetik a laktózt egy másik enzimmel, megváltoztatva a tej összetételét, hogy a gyomor könnyebben megemészthesse.

A tejhez laktázenzimet adnak, ami glükózzá és galaktózzá bontja le a laktózt. A lebontott cukrok a bélrendszerből közvetlenül a véráramba kerülhetnek, így a laktóz-intolerancia tünetei elmaradnak.

Tejet ivó nő
A hozzáadott laktázenzim miatt érezzük édesebbnek a laktózmentes tejet

Na de vajon miért érezzük édesebbnek a laktózmentes tejet?

Minden fogyasztó érzi - és sokan kifejezetten szeretik is - , hogy a laktózmentes tejek jóval édesebb ízűek. De miért? A közhiedelemmel ellentétben nem a hozzáadott cukor a ludas, hanem az eljárás, ahogyan készül: a laktóz nem vált ki olyan intenzív reakciót a nyelv édességérzékelő receptoraiból, mint a glükóz és a galaktóz, erről pedig a molekulák közötti különbségek tehetnek.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is szeretni fogod:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...