Fogadjunk, hogy legalább egy embert ismersz te is, aki laktózérzékeny - manapság ez már annyira elterjedt ételérzékenységnek számít, hogy meg sem lepődünk, ha valaki nem kér sima tejet a kávéjába, vagy ha végigkérdezi az étteremben, miben van tej. A laktózmentes termékek választéka éppen ezért folyamatosan növekszik, így a legtöbb laktózérzékenynek nem marad hiányérzete: mentes tej, tejföl, sajt vagy túró és sok egyéb tejtermék rendelkezésükre áll.
Tudtad?
A laktózérzékenység nem egyenlő a tejallergiával: az ettől szenvedőknek egyszerűen hiányzik a szervezetéből az az emésztőenzim, ami a tejcukor és a laktóz lebontását végezné.
A laktózmentes tejből sem vonják ki a laktózt!
A tejből nem kivonják, hanem reakcióba léptetik a laktózt egy másik enzimmel, megváltoztatva a tej összetételét, hogy a gyomor könnyebben megemészthesse.
A tejhez laktázenzimet adnak, ami glükózzá és galaktózzá bontja le a laktózt. A lebontott cukrok a bélrendszerből közvetlenül a véráramba kerülhetnek, így a laktóz-intolerancia tünetei elmaradnak.
Na de vajon miért érezzük édesebbnek a laktózmentes tejet?
Minden fogyasztó érzi - és sokan kifejezetten szeretik is - , hogy a laktózmentes tejek jóval édesebb ízűek. De miért? A közhiedelemmel ellentétben nem a hozzáadott cukor a ludas, hanem az eljárás, ahogyan készül: a laktóz nem vált ki olyan intenzív reakciót a nyelv édességérzékelő receptoraiból, mint a glükóz és a galaktóz, erről pedig a molekulák közötti különbségek tehetnek.
Ezeket a cikkeket is szeretni fogod: