Kultúrfelvágott: Íme Ted Lasso híres vajas kekszének receptje

A foci-Eb apropóján eszünkbe jutott kedvenc focis sorozatunk híres édessége - Lasso edző shortbreadje amúgy is nagy kedvencünk, de ezúttal a meccsnézők kedvéért vettük elő. Az sem baj azonban, ha nem focirajongó valaki: a vajas keksz remek nassolnivaló a sorozat mellé is, mi ugyanis sportágtól függetlenül mindkettőt receptre írnánk fel mindenkinek!

Ted Lasso a koronavírus közepén gurult be életünkbe egy focilabda társaságában, a szívmelengető sorozatot pedig a futball iránt egyáltalán nem érdeklődő barátaim is egyből megszerették. Focitól függetlenül nyújt ugyanis remek szórakozást a keserédes vígjátékok rajongóinak, de anglománoknak is kiemelten ajánlott, London ugyanis az egyik legszebb oldalát ebben a sorozatban mutatja.

A történet dióhéjban annyi, hogy az angol bajnokság sereghajtójaként épp kiesőfélben-lévő AFC Richmond (fiktív) focicsapatát a válása során megörökli Rebecca, a klubtulaj felesége. Azonban ahelyett, hogy tőkét kovácsolna Premier League-csapata tulajdonjogából, ő afféle végső bosszú gyanánt tönkre akarja azt tenni, így megforgatva a tőrt hűtlen exe szívében. Ehhez legfőbb eszközként felbérel edzőnek egy amerikai főiskolai futballedzőt - mármint amerikaifoci-edzőt, igen. Akinek lövése sincs (haha) az európai focihoz, ám a szíve és a lelkesedése annál nagyobb: ő Ted Lasso.

Ha te is megsütnéd a híres vajas kekszet, akkor katt a fotóra!

Természetesen, ahogy az lenni szokott, a dolgok nem épp úgy alakulnak, mint azt bármelyik szereplő eltervezte volna. A kezdetben katasztrofális edzések és meccsek (na meg az arról véresszájjal tudósító angol sajtó) után a csapat és az új edző elkezdenek összehangolódni, közösséggé formálódni. Ted ugyanis nem rossz stratéga valójában, a taktika és a játéktechnika mellett azonban morálisan is fejleszti a csapatot, amelynek tagjaira egyaránt hatással van Ted optimizmusa, világlátása és humora - pályán innen és túl.

A Ted Lasso azonban nem az a fajta sorozat, ahol minden a címszereplőről szólna, sőt! Az epizódok és évadok előrehaladtával egyre több csapat- és stábtagot ismerünk meg közelebbről, akiknek a pozíciójuktól függetlenül ugyanolyan nehézségekkel, örömökkel és saját démonokkal kell megküzdeniük, mint bármelyikünknek.

És bár a sorozat ügyesen balanszíroz a dráma és a komédia csúszós peremén, alapvetően egy kedves vígjáték, ami ugyanakkor okosan és érzékletesen hoz be és kezel olyan fontos témákat, mint a depresszió és a szorongás, a sérelmek, azok feldolgozása és a megbocsátás ereje, a bevándorlás és az identitás megtalálása, a vezető pozícióban lévő nőkkel szembeni előítéletek, a közösség ereje, vagy a szeretet és szerelem sokfélesége. Ez így elsőre egy közhelycsomagnak tűnhet, pedig nem az, nézzetek meg a sorozatot és meglátjátok ti is!

Kívül ropogós, belül omlós és nagyon vajas - a tökéletes shortbread

Na de hogy jön ide a vajas keksz?

A sorozatban Ted rendszeresen egy-egy (rózsaszín) dobozkányi vajas keksszel lepi meg főnökét, Rebeccát, aki nem tud ellenállni neki - mármint a mennyeien morzsolódó nassolnivalónak.

Ted kekszének titkát többen próbálják megfejteni a sorozat folyamán, és ha a sorozat pontos receptjét nem is ismerhetjük, azt bátran állíthatjuk, hogy a mi verziónk is álomszerűen omlós és ellenállhatatlan.

Ted süteménye valójában egy klasszikus shortbread, amit skót vajas keksznek is szoktunk itthon nevezni. Ez az egyik legismertebb teasütemény, ami a Brit-szigeteken minden szupermarketben, büfében és újságárusnál kapható - az egyik leghíresebb márka, a Walkers, még itthon is megtalálható nagyobb boltokban. Persze, mint minden, ez is akkor a legfinomabb, ha házilag készítjük el, és bár nem igényel sok alapanyagot, az mindennél fontosabb, hogy nagyon jó minőségű vajból készüljön.

Ha unod a csipszet, akkor készítsd el ezt a kekszet a következő meccsre

A vaj titka ezen túl az, hogy szobahőmérsékletű legyen, mivel ki kell habosítani kézi robotgéppel. Ez a lépés macerásnak és feleslegesnek tűnhet, ám elengedhetetlen a tökéletesen omlós állaghoz.

Miután a vaj habos, és összekevertük a többi hozzávalóval, még egy fontos praktika vár ránk: a kivajazott sütőformában elegyengetett tésztát egy éles késsel előre felszeleteljük.

Ez azért kihagyhatatlan, mert a készre sült kekszet nem tudnánk önmagában formára törni, csak nagy halom finom morzsa maradna próbálkozásunk után.

Shortbread, a skót vajas keksz - teljes receptet küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További filmes receptekért kattints ide:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek