Kukoricát tessék!

Kukorica, tengeri, törökbúza, málé, mindegy, hogyan hívják, imádjuk. Ha nem csak főtt kukoricát ennél, olvass tovább!  

"Nekem a Balaton a riviéra" és mellé a strandokon árult főtt kukorica muszáj. Annyira magyar dolog pedig, mint a hekk. A kukorica - és vele együtt a paradicsom és a burgonya - az a zöldség, amiről mindig eszembe jut, hogy eredetileg az amerikai kontinensről származnak, és a gyarmatosítók juttatták el Európába, mára viszont teljesen beépült az európai, sőt az ázsiai gasztronómiába.

Ez a majd 2 két méter magasra megnövő lágyszárú, egynyári növény egy levelekbe burkolt, "hajas" csöves termést hoz, melyen a magok hosszú sorokba rendeződnek. Ezek a hajak a nővirágzat bibeszálai, és fogyasztásra alkalmatlanok. Annál inkább megesszük a magokat, melynek egyes fajtái akár 40% cukrot is tartalmazhatnak! A kukorica eredete bizonytalan, egyes teóriák szerint egy teozinte nevű, Közép Amerikában honos pázsitfű féléből nemesítették, és azóta is minden egyes faj nemesítésnek köszönhető. Ezek között különböző cukortartalmú fajtákat (édesebb fehér például), de színes fajtákat is találunk, mint az indián - színes - kukorica, vagy a lila (kék) kukorica.

Magas tápértékű zöldség, 100 grammjában közel 20g szénhidrát, 4 g fehérje, és 1,5 g zsír található. Sokféle formában találkozunk vele: egészben, morzsolt magjaival, darált formában kukoricadaraként, vagy porított állapotban lisztként, pattogatott kukoricaként, sőt, még kukoricaszirupot is készítenek belőle magas fruktóztartalmának köszönhetően, és étkezési keményítőként is fogyasztjuk. Alapanyagként használják alkohol gyártásnál is, például a whiskey is ebből készül, és ismerjük a kukoricasört is. Takarmányként is hasznosítják a gyengébb, rosszabb minőségű fajtákat.

A füstös kukorica salsa receptjéért kattints ide!

A gasztronómiában is sokoldalú alapanyag, hiszen édes és sós ételekben is felhasználható. Ma már nem nehéz kukoricafagylaltot találni, az egyik kedvencem pedig a kukoricás créme brulée is. Az egyesült államok déli részén kedvelt köret a kukoricás kenyér vagy muffin, amely édeskés, morzsalékos állagú tészta.

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek!

Címlapról ajánljuk

Két pályaelhagyó nyitotta meg az egyik legmenőbb kávézót Budapesten –...

Kicsit túlhaladva a Klauzál téren, egy letisztult, világos belső terű, otthonos kávézó várja vendégeit, immár negyedik éve. A Görföl Emese és Mario Jimenez által nyitott Dorado nem az első volt a fővárosi specialty kávézók sorában, valószínűleg nem is az utolsó, de mindenképp azok közé tartozik, amelyek túlélték a koronavírusos időszak okozta nehézségeket, és akik ki tudtak alakítani egy olyan vendégkört maguk körül, amelyre nehéz időkben is számíthatnak. Kávétúra Spanyolországból indulva, Új-Zélandon át Budapestig.

Nosalty

További cikkek