Kontakt - az idei nyár legjobb kávéja

Újabb hullám, ezúttal egy kávézó, ahol megcsinálták az idei nyár legmenőbb italát!

Bár van, aki már eltemette a hipszter szubkultúrát, bízom benne, hogy annak egyik hozadéka kevésbé lesz mulandó. A vászontáskák, a gondozott bajusz és Macbook-vonzalom mellett ezek a fiatalok a mások által szimpla rutinból elfogyasztott reggeli kávéval az átlagosnál többet törődtek. Ennek hamar meglett az eredménye, mégpedig az újhullámos kávézók, ahol mindenki kedvére vitatkozhatott arról, hogy kell-e a dupla filterezés avagy sem.

Ezzel még nincs is semmi baj, sőt. Ha egy bornál fontos ismérvnek tartjuk a fajtát, a termőterületet, a termelési, feldolgozási, no meg a fogyasztási technikát, akkor miért lenne ez mindegy a kávé esetében? Igenis van létjogosultsága, és nem egy nagyra fújt lufi, ami bármikor eldurranthat. Rögtön megértjük az egészet, ha egyszer betérünk egy ilyen filozófia kereti között működő helyre. Például a Kontaktba.

Orbit Gasztro Sikerdíj

Számos jobbnál-jobb gasztrovállalkozás létezik, ezért az Orbit elhatározta, hogy közülük megtalálják a legjobbat! A közönség szavazatai alapján az öt legjobbnak ítélt helyet teszteli a zsűri, többek között én is, mégpedig étel, dizájn és hangulati szempontból

A belváros kellős közepén vannak, mégis jól eldugva egy bérház udvarára. Nem is baj, mert a körút így éppen olyan távolságba kerül, hogy nyugodtan élvezhetjük azt a pohár feketét. A jó kávé mellett a másik ismertetőjelük, hogy design shopként is funkcionálnak. Táskák, elemekből összeépíthető kávéspoharak, mobiltokok és egyéb menő kiegészítők, illetve használati tárgyak. Ehhez passzol a minimalista, nagyon friss és mai enteriőr is.

De visszatérve a kávéra, az idei újdonságukat Roket névre keresztelték, amely egy hidegen csapolt kávé. Csapraverés? Miért? És hogyan? A csapolás technológiája és ötlete Amerikából jön, de nem hogy Magyarországon, még Európában sem csinálta mindezidáig senki. Világosra pörkölt Casino Mocca kávét használnak, hogy az eredeti ízjegyei jobban megmaradjanak, majd ezt több órás hideg vizes áztatással készítik el. Hogyan pontosan miként, az titok, bár ha valaki nagyon utána akar menni a témának, akkor a szakirodalomban a 'clod brew' rejtelmeiben érdemes jobban elmerülnie. Azt viszont lehet tudni, hogy a cucc meghajtásához nitrogént használnak, innen a Roket elnevezés.

De miért jobb, hogy hidegen készül? Ahogy változik a főzéshez használt víz hőmérséklete, úgy változnak az általa kioldott aromák és ízek is. Példának okáért az alacsony hőmérséklet miatt a Roket kevésbé lesz savas, így sokkal jobban csúszik. Plusz nem árt tudni, hogyha jeges kávét szeretnénk, akkor hiába főzünk hozzá először egy forró - és akkor még tökéletesen finom - kávét, ahogy elkezd hűlni, úgy változik az íze is. A cold brew esetében ez nem fordulhat elő. Aztán a csapolás meg vizuálisan is élményt ad, na meg ízben is hozzátesz: selymesebb és kicsit könnyebb is lesz tőle.

Úgy néz ki, a Kontaktnak bejött a cold brew áttörés, mert a korábbi próbálkozásokkal ellentétben nekik sikerült ráállítani a pályára az itthoni közönséget. Ne csodálkozzunk, ha délután érkezünk, és már elfogy, mert elég sokan szeretnék magukat kilőni – hiába nem vesszük észre, a Roket azért üt rendesen. Itatja magát, és bár lassan gyulladnak be a rakéták, de elég sokáig bírják majd. A három decis adag kb. két espressonak felel meg, így napkezdésnek is ideális, én is ezt kértem.

A kávénk mellé választhatunk szendvicset vagy házi sütit, de ami a legszuperebb, az az, hogy házi müzli és müzliszelet is van. Én utóbbit kértem, és pont azt kaptam, amire számítottam: jó tömör, visszafogottan édes, tele aszalt gyümölcsökkel. A bolti verziókkal nem, de ezzel simán jól lehet lakni reggelire!

Az egész hely barátságos, de jelen esetben is a két mögötte álló embernek köszönhető mindez, nem csoda, hogy az Orbit Gasztro Sikerdíj szavazásán bejutottak az első ötbe. A Roketet meg mindenkinek ki kell próbálnia idén nyáron!

Étel/Ital: 5Dizájn: 5Hangulat: 4

Végső pontszám: 5

Kontakt

1052BudapestKároly Körút 22. (Röser udvar)

Nyitva tartás:Hétfő - Péntek: 08:00 - 18:00Szombat: 10:00 - 02.00

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.