Nem férsz el? Így csinálj kis helyből nagyot a konyhában vagy a lakásban!

A helyhiány sokunknál probléma, de könnyen orvosolható. Oldjuk meg a kis konyha és lakás gondját, és csináljunk a kicsiből nagyot!

Amennyiben egy kis házban vagy lakásban élünk, nehéz úgy berendezni, hogy minden elférjen, amire szükségünk van, és ne legyen káosz az otthonunkban. Még nagyobb kihívás, hogy egy nem túl méretes teret az igényeinknek és az ízlésünknek megfelelően rendezzünk be, pedig mindenből sokkal többet ki lehet hozni, mint gondolnánk. Tippek kis lakásokhoz:

Csillogjon-villogjon

Kis lakásos tippjeink első szereplője a lakkozott fényvisszaverő elemek használata: ugyanazt a maximalizáló hatást váltják ki, mint egy nagy tükör: sokkal szellősebbnek érezzük tőlük a helyiséget. Amennyiben az utóbbi mellett döntünk, ne elégedjünk meg a megszokásokkal! Válasszunk egy különlegesebb változatot, ami vonzza a tekinteteket.

Okos elválasztás

Nem csak a harmonikaajtó és a függöny alkalmas a terek elszeparálására. Az üvegablakokkal ellátott tolóajtók beengedik a fényt, és ha akarjuk, elválaszthatjuk vele a szoba másik felét, ha szűknek érezzük a teret, akkor pedig eltolhatjuk. Helyet sem foglal, hiszen közvetlenül a falba csúszik, így nem ütközünk mindig bele, mint egy lengőajtóba.

Kicsi ház, kicsi asztal

A terebélyes étkezőasztal igazán hangulatos, de bosszantó is lehet, ha nem férünk el mellette. Válasszunk egy kisebb kerek, vagy a falhoz erősített, lehajtható változatot, már ha az egész család el tud férni körülötte.

Heverő

Sokaknak egy hatalmas, puha franciaágy az álma, de egy kicsi szobában korlátozottak a lehetőségeink. Szerezzünk be inkább egy kényelmes kanapét, amit minden reggel összecsukhatunk – így még külön fotelekre sem kell feltétlenül szert tennünk.

Kis tévé kis gond, nagy tévé nagy gond

Manapság a televíziókészülékek sem foglalnak el sok helyet, hiszen egyre vékonyabbra gyártják őket. Szereljük a falra, vagy helyezzük egy tolóajtóra az eszközt, hogy megspóroljunk egy polcot vagy asztalt, és így legalább attól sem kell aggódnunk, hogy véletlenül ledöntjük.

Semleges színek

A világos, natúr árnyalatok nem csupán elegánsak, de trükközni is jól lehet velük: becsapják a szemünket, mert tágasabbnak mutatják a teret, mint amilyen. Adjunk hozzá különféle anyagokból, például fából, rattanból, márványból készült kiegészítőket, hogy elkerüljük az unalmas hatást.

Titkos rekeszek

A túl sok bútor felzabálja előlünk a rendelkezésünkre álló teret, így inkább használjuk ki azokat a berendezési tárgyakat, amelyek elengedhetetlenek a komfortunkhoz. Az ágy, a kanapé, a fotel és a székek aljába rejtsünk eldugott tárolókat, ahová be tudjuk dobálni az éppen nem használt kacatokat. Ha a bútorok kialakítása ezt nem engedi meg, akkor szereljünk polcot kicsivel a plafon alá, ahol nem ütközünk bele mozgás közben.

Falra vele!

Miért akarnánk begyömöszölni egy szekrénybe minden edényt, serpenyőt, kancsót, vágódeszkát és bármi mást, ami a főzéshez szükséges, ha a falra is akaszthatjuk őket a konyhakredenc fölött? Egyszerűen kivitelezhető, és dekorációnak sem utolsó, elég hozzá egy fémcső és pár akasztó.

Forrásaink voltak.


Még több lakberendezés itt:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!