Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kiderült, milyen ízesítésű szaloncukrot imádnak a magyarok

A hazai fogyasztók 86%-a tervez szaloncukrot vásárolni, átlagosan 2000 Ft-ért. Mutatjuk a legnépszerűbb ízeket.

Rakétaként lő ki a szaloncukor forgalma karácsony előtt. A Magyar Édességgyártók Szövetsége megbízásából készült kutatás szerint a hazai fogyasztók 86%-a tervez szaloncukrot vásárolni – mondta Sánta Sándor, a szövetség elnöke.

Az ízek közötti versenyben a megkérdőjelezhetetlen elsőség a zselés szaloncukoré, amelyet a vásárlók közel kétharmada választott a kedvenc ízének. Dobogós lett még a kókusz és karamella is, de sokan szeretik a drágább, például marcipános és mogyorókrémes változatokat is. Az elmúlt évtizedekben fokozatosan a legkevésbé népszerűek közé csúszott a valamikor szinte egyeduralkodó fondant (cukortöltelékes) konzum szaloncukor, a szaloncukrok ősanyja. Közben egyre nagyobb teret nyernek a minőségi csokoládéval és töltelékkel készített, magasabb kategóriájú termékek.Bár a szaloncukor hivatalosan nem hungarikum, de készítésével magyar cukrászok kezdtek foglalkozni az 1800-as évek első harmadában, és azóta is kizárólag a magyarok készítik. Igaz, a fondantcukor, minden szaloncukor őse, Franciaországból származik. A karácsonyfa-állítás szokása pedig német eredetű.

A német karácsonyfa és a francia cukordesszert összepárosítása, a fa szaloncukorral díszítése csak Magyarországon alakult ki. Eleinte a tehetősebb családok engedhették meg maguknak a karácsonyfa-állítást. Akárcsak az édességeket. Az úri családok a fenyőfát lakásuk vagy házuk szalonjában helyezték el, innen ered a szaloncukor neve.Ma már sokkal elterjedtebb és elérhetőbb a szaloncukor. A vásárlók többsége 2000 forint körüli összeget szán az édességre, de harmaduk akár 4.000 forintig is elmehet. Szaloncukorból nem szokás „bespájzolni” a háztartásokban. A vevők elsőként az ízesítésről döntenek, majd a második legfontosabb szempont az ár. Mivel az ár fontos, a vásárlók fele karácsony után is körülnéz, és hazavisz a már akciós szaloncukorból is.

Kieszik a fán lévő szaloncukrot a csomagolásból?

Végül a kutatás a családokat egy, a karácsony folyamán érthetően izgalomban tartó kérdésre is választ adott. Akadnak ugyanis olyanok, akik kicsipegetik a fán lógó szaloncukorból a desszertet, amíg a csillogó csomagolást otthagyják, és a következő édességre vágyó hoppon maradva már csak a levegőt markolja meg az alufóliában. S hogy ki eszi ki a fát díszítő szaloncukrot a csomagolásból? Szinte mindenki! Mint kiderült, a családok közel háromnegyedénél fordul elő ilyen eset. Ezért aligha érdemes a bűnösöket keresni, mert szinte már mindenki elkövette ezt az „édes kihágást”. Ha pedig még nem, akkor előbb-utóbb nagy eséllyel megteszi.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Tue, 2018-12-04 22:21

Én se teszek a fára szaloncukrot, tálban van alatta. Nagyon csúnyának találtam az üres papírokat a fán, mert hiszen velem együtt, mindenki kiette a papírból, a papír meg ott lógott. Erre ez az egyetlen megoldás, szerintem.

Béba_43
Béba_43 Tue, 2018-12-04 19:40

Évek óta nem teszek a fára szaloncukrot! Alatta egy tálban ott a vajkaramellás! Mást nem szeretnek! A régi díszeket is kidobtuk, csak égők vannak a fán! De az sok!

Béba_43
Béba_43 Tue, 2018-12-04 19:36

Mikor jól kikevertem a mascarpónét a mogypróvajjal, vaníliás-porcukorral, bele 2 deci teszín, s együtt még alaposan habosra keverem! S közben kevés cukrot karamellizálok, s belecsorgatom a krémbe. Hűtőben állni hagyom, s a tetejére olvasztott csokit öntök, s tejszínhab, ha még kérnek rá! Pillanatok akatt elfogy.