Ki a kertbe, bográcsra fel!

Bográcsoztunk nemrégiben – egy mennyei szarvaspörkölt lett az eredménye a beszélgetéssel töltött kerti napnak, amit még mindig emlegetünk.

Szarvaspörkölt bográcsban

Végre visszavonhatatlanul beköszöntött a jó idő, és úgy tűnik, most már egy egész szezonra így is marad. Engem ilyenkor azonnal a szabadba csábítanak az ösztöneim, enni, inni, mókázni akarok tópartokon, kertekben – a bográcsozás, szalonnasütés pedig a csúcsa mindennek. Szerencsére kaptunk ajándékba három kiló szarvashúst, így mi sem volt kézenfekvőbb, mint a jó időben egy sűrű, szaftos pörköltet főzni az isteni húsból. Az ételbe vörösbor is kellett, persze csak egy deci, de annak rendje és módja szerint, nem hagytuk hűtőbe visszatenni a borospalackot.

A legjobb grill zöldségek >>

A jó pörköltnek persze ezerféle titka van, sok társaság őrzi az állítólagos tuti receptet, de valljuk be, tényleg mindenkinek más jön be: én például az erős, vörösboros verziókat kedvelem, más sírva menekül, ha csípőset kell ennie. Nagy csodák híján én a következőkre esküszöm: csúcsminőségű (lehetőleg) vadhús, házi fűszerpaprika, rengeteg vöröshagyma, de semmi esetre sem bántóan sok, illetve türelem, türelem. Bográcspörköltet készíteni nem lehet fél óra alatt, a húsnak idő kell, míg megpuhul, az ízek összeérnek.

{ GALÉRIA = title:Kertbe%20ki%2C%20bogr%C3%A1csra%20fel!, 1,2,3,4,0,5,6 }

A húst megtisztítjuk, nyugodtan vághatjuk nagyobb darabokra – rusztikusabb lesz tőle a pörkölt látványa. Mivel nem nagyüzemi keretek között nevelt, tápos, vizes húsú csirkét vagy sertést főzünk, így egészen furcsa lesz, hogy a hús főzés közben alig enged nedvességet és megtartja eredeti méretét. A vöröshagymát csakis egészen apróra vágva kezdjük el dinsztelni: én rajongok a rengeteg hagymáért, de azért túlzásba nem kell esni, mert könnyen elronthatja az étel ízét a túlzásba vitt hagymázás. Magam részéről semmiképp sem használnék bográcsételhez olajat, csakis házi zsírt!

Az íz, a hatás teljesen más, ha elődeink módszeréhez hasonlóan, zsírral főzzük a pörköltet – mégiscsak úgy az igazi! Kevés pirítás, jöhet a hús és annyi víz, hogy éppen beterítse a húskockákat, forrás után pedig jöhetnek az egyéb hozzávalók, mint például a paprika és a paradicsom, illetve a fűszereket is jó szívvel beleszórhatjuk ennél a lépésnél.

Miben fő jól a pörkölt vagy a gulyás? >>

Meglepő volt számomra is, de igaz: a borókabogyó kitűnő ízesítője a szarvaspörköltnek. A végén ne felejtsük el a rá való, frissen őrült borsot! Nálunk pillanatok alatt fogyott el, még a jelenlévő öt éven aluliak is falatoztak belőle, pedig ők aztán igazán válogatósak tudnak lenni! Mi nagyon lazán, kerti bulikra tartogatott műanyag tányérokról faltuk be a pörköltet, délelőtt pedig a jó kétkilós veknit is beszereztük – szigorúan aznap, mert hát dukál hozzá a friss kenyér. Házi savanyúságot is előhoztuk a pincéből, bőven akadt még, az előző év termékeny uborkaültetvényeinek hála. Bográcsra fel, itt a nyár előttünk, nincs is jobb mint a barátokkal és a családdal az egész napot (akár sötétedés után is) a kertben tölteni!

További pörköltekért kattints ide! >>

A Nyár van! rovat még több olvasnivalót kínál! >>

Címlapról ajánljuk

7 étterem isteni nyári főzeléke, a legjobb séfektől

Ha egy igazán jó étterem étlapján főzeléket láttok, szavazzatok neki bizalmat! Jó eséllyel pezsdítő élmény vár rátok: a séfek egyik izgalmas, új terepe a menzásnak elkönyvelt főzelékek felújítása, ha úgy tetszik, újragondolása. Így kerül szexin roppanós elem a sokat kárhoztatott paradicsomos káposztára, és így születik többféle textúrából összeállított krumplifőzelék. Most 7 éttermet ajánlunk, ahol csoda főzelékeket ehettek!

Nosalty

További cikkek