Kézműves sör, brit pubfood, Krak'n Town!

A napfényes Nagykörútról egyenesen 2316-ba, egy alternatív valóságba fut bele mindenki, aki belép a Krak'n Townba. Na meg egy csomó jó kézműves sörbe és brit kajába!

Csillogó fémrudak, furcsa technikai szerkezetek, múlt századi divat szerint felöltözött felszolgálók, brit kocsmahangulat. A Rákóczi téren lévő egykori Suszterinas helyén egy egészen furcsa világ nyitotta meg a kapuit alig két hete - az ország első igazi steampunk kocsmája, ahova nemcsak a kézműves sörök és a remek brit ételek miatt érdemes betérni, hanem egyszerűen az enteriőr és a kocsma köré írt történet miatt is.

A két tulajdonos pont komlószüretből tért vissza, ők avatnak be abba, hogy hol is járunk most. A kocsma egy elképzelt világ - 2316-ban, a posztapokaliptikus jövőben járunk, több, mint 200 évvel azután, hogy egy meteorit becsapódott a Földbe, és romba döntötte a jelenlegi civilizációnkat. Hosszú hosszú háborús évek után a Föld egyetlen civilizált államalakulata irányítja a világot, és kegyetlenül leszámol az ellenségeivel.

Ellenállók egy csoportja épít egy tengeralattjárót, ami egy krakent formáz. A csápos, poliphoz hasonló mitológiai szörny hatalmas pusztítást képes végezni, és még a hatalom is tart tőle - így a tenger bizonyos, kraken-veszélyes részét ellenőrzés nélkül hagyták. A Kran'n Town tulajdonképpen ennek a tengeralattjárónak a belseje, az ellenállók bázisa.

Mivel az apokalipszis után minden találmány megsemmisül, az emberiségnek mindent újra kell alkotnia, 2316-ban pedig nagyjából ott járunk, ahol a viktoriánus kor tartott - divatban, technikai fejlettségben és művészetben egyaránt.

A hihetetlenül kreatív keretsztori persze csak plusz adalék a gazdag, ötletes enteriőr, a kézműves sörök és a kiváló konyha mellé. Éttermek esetében ritkán foglalkozunk ennyit a belső kialakítással, de mivel itt az utolsó szögnek is funkciója van a pub történetében, nem lehet elmenni mellette, különösen mert hatalmas pluszt ad a helynek, és egy átlag dolgozó is úgy érezheti magát, mint egy boldog három éves, akit először engednek be a játszóházba.

A 9 fajta csapon lévő sör és a többi üveges változat meg az egyéb italszortiment természetesen adott egy magára valamit is adó craft beer pub esetében, itt azonban annak is szemtanúi lehetünk hamarosan, hogy milyen, amikor egy óriási üveggömbben friss komlóval komlóznak egy sört!

És akkor még nem is beszéltünk az étlapról. A viktoriánus világ mellett adott volt, hogy brit konyhát tervezzenek a helynek - szerencsére nem elégedtek meg némi párolt hallal, zöldborsóval és krumplipürével - az étlapra legalább annyi gondot fektettek a tulajdonosok, mint a hely történetére és hangulatára. A brit konyhát szokás szidni - unalmas, tartalmatlan, fantáziátlan, és ízetlen - , pedig a szigetországnak is van jó pár olyan fogása, ami jól elkészítve igazi gasztroélmény.

A cheddarsajtos krémleves korrekt és selymes, jól megy a roppanós pirítóshoz, ami jár hozzá. A black pudding nem magyaros-bajoros véreshurka, hanem brit stílusú, szeletelhető darab, friss mentás zöldborsópörével, roppanós krumplilepénnyel és egy szolid kis gravy-mártással. A skót tojás elképesztően jó - finoman fűszerezett, szaftos darált húsban bújik meg a középen kicsit folyós főtt tojás, hozzá krémes krumplipüré jár. Ahhoz képest, hogy az egész nincs 800 forint, én részemről már azzal jól laktam volna - ha nagyon muszáj lenne szavazni, akkor ez volt a kedvencem.

A Krak'n szendvics egy rántott húsgolyós darab zöldborsópürével - a gyömbéres aiolival, a zöldsalátával és krumplival még a nagyétkűeknek is bőven elég ebédre, nem beszélve arról, hogy egy átlag húsgolyós szendvics minden bumfordiságát elveszi a benne lévő körtechutney és gyömbéres aioli. A pite igazi brit macsókaja - omlósra párolt marharagú sűrű, kanálon táncoló szafttal, amit egy roppanós vajastészta-réteg koronáz. A steak hibátlan - a krumplipürével és grillezett idényzöldségekkel együtt megmutatja, hogy ha jó az alapanyag, akkor még egy egyszerű étel is tökéletes lesz. A végére jutott az angol reggeli, amiben semmi különös nincs - ha Londonban lennénk. De mivel Budapesten vagyunk, megdöbbentő, mennyire angol kolbászt kapunk - a Töltő készíti a Krak'n Town részére, és ugyanebbe az alapba bújtatják a tojást a skót tojáshoz is. A többi része pedig szimpla, és pont ettől olyan zseniális, mint egy jó brit reggeli Londonban. Az almás crumble-lel zártunk, mert a langyos sült almát roppanós granolával és hideg fagyival még a steampunk-jövőben is szeretik.

Mi a steampunk?

Kortárs művészeti irányzat, szubkultúra, mely Julius Verne világából indult, de a '80-as évek Angliájában forrta ki magát. A viktoriánus kor Angliájából meríti a formákat.

Hogy összességében kinek ajánljuk a Krake'N Townt? Mindenkinek, aki szereti a jó sört. Aki közel érzi magát a steampunk világhoz, vagy egyszerűen csak kíváncsi egy utolsó csavarig kreativitással összerakott, képzeletbeli világot megtestesítő kocsmához, és azoknak, akik szeretik a jó brit konyhát. Ja és még azoknak is, akik rendszeresen nézik a rögbit vagy az amerikai focit - a jövőbeli tengeralattjáró alsó szintjén ugyanis egy angolszász labdajátékokat közvetítő, hideg konyhával és sörökkel szolgáló sportrészleg is van!

Ezeket olvastad már?

STÉG, a belváros halkirálya

A belváros közepén nyílt meg februárban a Stég - az édesvízi halak mestereinél olyan fogásokat kóstolhattok, amikhez talán már évtizedek óta nem volt szerencsétek!

Dacota

Mazi - új görög a városban

Bár a görög konyhát elviekben mindenki szereti, kevés helyen lehet igazán jó görög ételeket találni itthon. Az egy hónapja nyílt Mazi ezt a gasztrolyukat próbálja betömni!

Dacota
Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek