3 hiba, amit sokan elkövetnek, amikor ketogén diétáznak

Manapság sok ember fog bele a ketogén diétába, amivel általában az a céljuk, hogy lefogyjanak. Akadnak azonban, akik számára nem válik be, így abbahagyják – de ilyenkor nem biztos, hogy a diéta a hibás, lehet, hogy egyszerűen rosszul csinálják.

A keto diéta egy nagyon alacsony szénhidrát-, magas zsír- és mérsékelt fehérjetartalmú étrend. A szénhidrátbevitelt ebben a fogyókúrában a zsír helyettesíti, hogy a szervezet ketózisba kerüljön. Ebben az állapotban a szervezet a zsírt használja fel energiaként a glükóz helyett. Általánosságban elmondható, hogy az étrend 70 százalék zsírból, 20 százalék fehérjéből és mindössze 10 százalék szénhidrátból áll.

3 hiba, amit sokan elkövetnek, amikor ketogén diétáznak

A keto diétának alapvetően számos előnye lehet, hiszen azon túl, hogy segíthet a fogyásban, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór elleni küzdelemben is alkalmazható. Érdemes lehet tehát kipróbálni, ha ilyen céljaink vannak, de ügyeljünk arra, hogy ne kövessük el az alább felsorolt hibákat.

Nem eszünk elég zsírt

Ennél a diétánál az emberek hajlamosak arra összpontosítani, hogy a lehető legkevesebb szénhidrátot fogyasszák, miközben a bevitt fehérjemennyiséget is csökkentik. Definíció szerint a ketózis akkor érhető el, ha a szervezetnek elegendő zsírja van az energiatermeléshez – ennek megfelelően elegendő zsírt kell ennünk ahhoz, hogy a szervezet optimálisan működhessen ezen a diétán.

Normál – azaz napi 2000 kalóriás – diéta esetén közel 140 gramm zsírt kell ennünk naponta.

Elhanyagoljuk a rostokat

A jelenlegi napi ajánlások szerint naponta 25-35 gramm rostot kellene fogyasztanunk. Ezt sokan nem tartják be, és egy olyan húsban gazdag diéta, mint a keto, csak tovább nehezítheti az ajánlott mennyiség elérését. Azok, akik ketogén diétát követnek, általában korlátozzák a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák bevitelét, mivel mindegyikben van szénhidrát. Azonban igen nagy különbség lehet ezek között aszerint, hogy pontosan mekkora mennyiséget tartalmaznak – azaz: csak arra kell figyelnünk, hogy milyen forrásokból visszük be a rostokat. Az avokádó, a chiamag, a mandula, a lenmag, a napraforgómag és a sötét leveles zöldek például szuper választásnak számítanak.

Nem törődünk az elektrolitokkal

Függetlenül attól, hogy milyen étrendet követünk, a szervezetnek el kell érnie és meg kell tartania az elektrolit-egyensúlyt. A magnézium, a nátrium és a kálium mind nagyon fontosak a megfelelő hidratáció, a sav-bázis egyensúly és az optimális izom-, ideg- és sejtműködés fenntartásához. Ha ezt a keto diéta esetén nem vesszük figyelembe, olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a fáradtság, a fejfájás és a hasmenés.

Fontos leszögezni, hogy bár a ketogén diéta hatásos lehet, nem való mindenkinek. Éppen ezért, mielőtt belevágunk, érdemes lehet szakemberrel konzultálni.

Forrásunk volt.


Még több diéta:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...