Két fogás egy vágásra

Az ázsiai konyhában alkalmazott vágástechnikák már a kezdettől fogva lenyűgöztek, de még ma is elkáprázva figyelem, amikor a férjem késsel dolgozik.

Keze járásának hihetetlen pontossága és gyorsasága szinte követhetetlen : mintha csoda történne. Annak ellenére, hogy mi Nyugaton a hagyományos, házias ételeknél nem tulajdonítunk különösen nagy jelentőséget a vágásnak - sok háztartásban egy éles konyhakést is nehezen találni - , a megfelelő késhasználat elsajátítása a kelet-ázsiai fogások készítéséhez elengedhetetlen.

Az ételek állagának változatosságát is javarészt ez adja, de sokszor esztétikai kritériumoknak is meg kell felelnie az adott étel külalakjának, valamint a későbbiekben alkalmazott konyhatechnikai eljárás - pirítás, sütés, párolás, stb. - szempontjából sem mellékes, hogyan van az adott alapanyag előkészítve.

A görögdinnyéből faragott krizantém és bazsarózsa gyakori motívuma a kínai ételszobrászatnak

A kínai szakácsok és háziasszonyok egy, a mi szemszögünkből leginkább bárdhoz hasonlító széles, téglalap alakú pengével rendelkező konyhakést használnak,(菜刀-cai dao) és ezzel teljesítik a legtöbb hámozási, aprítási és szeletelési feladatot. Ilyen eszközzel még a csontos hús is könnyedén feldolgozható, lapjával pedig könnyedén zúzható vele fokhagyma, mogyoró vagy egyéb fűszerek.

A kínai konyhában 16 fajta alapvető vágásforma ismert, valamint szokás a vágás iránya és módszere szerint is felosztani a különböző vágásformákat. A professzionális színtér persze több eszközzel és formával dolgozik, ékes példa erre az kínai „ételszobrászat”(食雕- shi diao), melynek ezer éves gyökerei egészen a császári udvar lakomáinak idejére nyúlnak vissza, manapság pedig előkelő bankettek gyakori tartozéka.

A pikáns uborkakígyó receptjéért kattints ide!

Annak ellenére, hogy Ázsiában számos étel az asztalon, a vendég közreműködésével készül,- mintegy szórakoztató tevékenységként- hagyományosan sosem kerül kés az étkezőasztalra, még olyan ételeknél sem, mit a sültek, vagy az egészben felszolgált csirke és hal. Szinte minden ételt falatnyi darabokra vágva szolgának fel és pálcikával, esetenként kanállal vagy puszta kézzel fogyasztanak.

A következőkben bemutatott vágás mind a kínai mind pedig a japán konyhában ismert. Leginkább uborka, padlizsán, esetleg jégcsapretek előkészítésére használják, mivel a keskeny, hosszúkás formájú zöldségeken alkalmazva igazán látványos. Elnevezése is árulkodó, hiszen kínaiul „szalmakabát- vágásmódnak” (蓑衣刀法-suoyi daofa) nevezik. A szalmából készült kabát (蓑衣-suoyi) az ázsiai rizstermelő parasztság viselete volt, egy sűrűn szőtt, vízlepergető tulajdonságú szövet, mely az esős évszakban is zavartalanná tette a munkát a földeken. A szalmakabát szövetének és az ezzel a módszerrel feldolgozott zöldség textúrájának hasonlósága miatt kapta a nevét az eljárás.

A japán nyelvben „kígyóhas-vágásformaként” (蛇腹切り- jabara kiri) ismert, hiszen ha úgy nézzük, valóban egy hüllő hasára emlékeztet az eredmény. Itt leggyakrabban tintahallal vagy polippal együtt tálalt ecetes uborkasaláta (酢の物-su no mono) előkészítéséhez használják.

Mint azt említettem, ez a vágás a hosszú keskeny formájú alapanyagokon mutat jól, a kínai padlizsán pedig - a felénk gyakori tojásdaddal szemben - ilyen. Ha nem találunk hasonló alakú padlizsánt, használjunk helyette bátran cukkinit.

Az osztrigaszószban forralt padlizsánkígyó receptjéért kattints ide!
Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.