Készíts babsátrat a gyerekeknek!

A babsátor nemcsak hogy kertünk éke lehet, a gyerekek pedig saját kis birodalmat nyerhetnek vele, hanem több kilónyi tápláló, igazán egészséges zöldséghez juthatunk általa.

A karós babot a fagyosszentek után, tehát már most elkezdhetjük helyére vetni. Elég sokféle fajta közül választhatunk, a babszemek méretében, színében és zamatában lehetnek főbb különbségek. Mindegyiket futtatni kell, hosszuk elérheti a 2-3 métert is, ami pont ideális arra, hogy sátor alakú támasztékunkat teljesen befussák.

Hogyan készítsük?

A kisgyerekek számára tervezett sátor elkészítése kezdő kertészek számára sem jelent különösebb gondot. Körülbelül 1x1 méteres területet jelöljünk ki, ez lesz a sátor alapja. A négyzet sarkaiba és a felezőpontokba szúrjunk le egy-egy erős, egyenes botot, bambuszt (kb. 2,5 m hosszút), és a tetejüknél kössük őket össze. Ne felejtsünk el bejáratot hagyni a sátornak! A támasztékok tövébe 6-8 szem babot ültessünk el kb. 5 cm mélyen, és várjuk, ahogy nő a növényünk, segítsük, terelgessük, hogy a támasztékon felfelé terjeszkedjen.

A bab elég vízigényes növény, sokat kell öntözni, de van egy trükk, a mulcsozás, amivel tovább marad a föld nedvesen. Ha a növények tövét lefedjük akár apró fakéreg darabokkal vagy vágott fűvel, akkor később szárad ki. Kb. 3 hónap elteltével érik be a termésünk, ekkor leszüretelhetjük közösen a gyerekekkel. Ha több gyerekünk van és helyünk is akad bőven, akkor készíthetünk több sátrat is, a gyerekek biztosan szívesen bújnak el alatta és játszanak indiánosdit.

Milyen fajtákat válasszunk?

Talán a legdekoratívabb fajta a tűzbab, mivel pirosló virágai nyár végéig virítanak. Klasszikus karós bab a Juliska, amelynek virágai fehérek, hüvelye sárga, ami szintén jól mutat. A Corona elnevezésű zöld hüvelyű bab igen erőteljes növekedésű, ami miatt szintén ajánlott sátras támrendszerhez. Óriási fehér babja salátába kiváló. A Zalán lima-bab abban jó, hogy szárazságtűrő, tehát nem igényel annyi vizet, mint a többi babféle. Tarka babja frissen a zöldbabhoz hasonlóan használható, teljesen beérett száraz szemei szárazbabként.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!