Egy év alatt kétszeresére drágult egy alapélelmiszerünk

A legfrissebb KSH adatok alapján tovább drágul az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk.

A jelenlegi tendencia szerint úgy tűnik, hogy tovább emelkedik a fehér kenyér ára. 2023 januárjában már majdnem 1000 forintba került átlagosan kilója, míg 2022-ben 458 forintért lehetett megvásárolni – számolt be a hírről az Agrárszektor oldala.

Egy év alatt kétszeresére drágult ez az alapélelmiszer

Bár a legtöbb pék olcsóbban tudja beszerezni a lisztet, minden másra többet kell költeniük, ezért szeretnének árat emelni, ugyanis az üzemanyag és a gáz ára, valamint a dolgozók bérköltsége is megemelkedett.

További problémát jelent, hogy az elmúlt 4 hónapban 40%-kal esett vissza a búza piaci átlagára, mivel megindult az export Ukrajnából.

Az árcsökkenésből egyelőre itthon még nem sokat érzékelhetnek a vásárlók, a magyar termelők ugyanakkor már 5-10%-os fizetési nehézségekkel küzdenek az olcsó ukrán gabona miatt.

A kereskedők, felhasználók bekészleteztek az olcsón behozható ukrán gabonából. Ennek a tonnánkénti ára 75-80 ezer forint. Ennyiért Magyarországon nem lehet termelni

– magyarázta Horváth Lajos, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének főtitkára.

Ezenfelül tovább drágultak a pékáruk Magyarországon

A fehér kenyér ára 2022. decemberről idén januárra 7%-kal emelkedett, a félbarna kenyér 9%-kal, a zsemle pedig 6%-kal.

Raskó György agrárközgazdász szerint legkorábban csak aratás után csökkenhetnek az árak, amikor elfogy a korábban drágán vásárolt gabona.

„10-15%-os csökkenés, ami reális, de csak az új termelésű búza őrlése után" – tette hozzá a szakértő.

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Tavaszi quiche-receptek

A quiche sokak receptrepertoárjában nem szerepel, ami nagy kár, ugyanis a francia pite kény és kedv szerint alakítható, igazítható mind a szezonhoz, mind a különböző igényekhez is. Jöjjön most pár tavaszi csoda!

Nosalty

További cikkek