Katona Júlia

Önállóan főzni lázadó tinikoromban kezdtem, mikor is meguntam az anya kajáit.

Név: Katona Júlia

Életkor: 42

Foglalkozása: Vegyészmérnök, Gyógyszertörzskönyvező

Kedvenc ízvilág: orosz, üzbég konyha

Kedvenc szakács: Nincs kifejezetten kedvenc. A velőspacalt egy kisétteremben Sziszi csinálja a legjobban a városban szerintem, a szilvásgombócot Ilonka néni a búlcsú utcai kifőzdében, a sushit Okuyamánál a Kolosyn szeretem. Közel áll a szívemhez az Arany kaviár konyhája és a Rosenstein vendéglő. Ha sztárszakács, akkor Anatolij Komm. Orosz is, vegyész is és elég jópofa dolgokat csinál.

Kedvenc saját recept: Kacsás pilményi céklasalátával

Kedvenc recept: Manti (üzbég hússal töltött gőzölt batyú)Saját specialitás: Káposztás pirazsok erőlevessel

Két kissráccal élek együtt, 7 és 11 évesek, az időm legnagyobb részét ők töltik ki. A nagyobbik programozónak készül a kicsi meg színész szeretne lenni, ezen kívül van még egy tündéri kiskutyánk (törpe Cavalier King Charles Spániel) és egy félsziámi cicánk.Apám Szentpéterváron tanult, és - mint mindenki akkoriban - hozott magával egy orosz nőt, az anyámat. Gyerekkoromban a nyarakat Belgorodban töltöttem nagymamáméknál, ez az ukrán határtól nem messze fekvő városka, itt teljesen másképp főznek mint Moszkvában, nagyon érezhető az ukrán hatás, ami szerintem kifejezetten jót tesz orosz konyhának. Az orosz családomban mindenki jól főzött, nagyapámmal horgászni jártunk jóidőben, ha esett az erdőbe gombát, szamócát szedni, a gyerekeket is bevonták a kajakészítésbe, pucoltuk a halat, gombát, szaggattuk a tésztát, segítettünk a felnőtteknek. Anyai nagybátyám 25 évig Taskentben élt, kitanulta az autentikus üzbég ételek készítését, tőle is sokat tanultam.Még az apai nagyanyám volt nagy főzőművész, szerette a francia konyhát, de kassai születése folytán isteni sztrapacskát csinált, a libacombos sólet, meg a sütőben sült stefániája ünnep volt vasárnaponként.Gyerek korom óta nagy álmom, hogy egyszer nyitok majd egy hangulatos orosz kiséttermet.Önállóan főzni lázadó tinikoromban kezdtem, mikor is meguntam az anya kajáit. Elővettem a Horváth Ilona szakácskönyvét és végigfőztem szép sorjában a magyar ételeket, később viszont hiányozni kezdtek a gyerekkori ízek, visszatértem az orosz ételekhez.

A gimi után állatorvosnak készültem – egy étterem elérhetetlen álomnak tűnt - de végül a Műegyetem vegyészkarán kötöttem ki. A laborban teljesen elveszetnek éreztem magam, addig a pillanatig, amíg rá nem jöttem, hogy ez is csak olyan mint a főzés, melegítünk keverünk szárítunk stb…Az egyetem után egy gyógyszergyárnál kezdtem el dolgozni, és a mai napig ott vagyok, klassz munkahely, nagyon jófej kollégákkal.Hobbi…nekem a főzés az, imádom, ebben kiélhetem a kreativitásomat, és még finom is. Ezen kívül, imádok lakberendezni, úgy hozta az élet, hogy elég sokat költöztünk, minden új lakás egy új kihívás, - festek, fúrok, bútort szerelek - szépítgetem. Szabadidőben - mert néha van ilyen is - zene, tánc, koncertek, éttermezés.

Címlapról ajánljuk

További cikkek