Karácsonyi varázslat

Jó lesz idejében elgondolnunk, mit süssünk-főzzünk karácsony tájékán. Ha a főmenü mellett már előre készítünk kiegészítő ételeket, több időnk marad szeretteinkre.  

{ CKÉP = 120272, 6 }

Karácsonyi „húsbatyu”

Lassan tíz éve annak, hogy először kóstoltam a „karácsonyi csodafasírtot”. Egy békebeli hangulatú étteremben készítették a kedves törzsvendégeknek. Előrendelés alapján, 24-én délig lehetett érte és számos társáért elmenni.

Gyermekeim nagymamája hívta fel a figyelmemet arra, hogyha úgyis fogadok vendégeket karácsony másnapján, harmadnapján, akkor miért nem rendelek belőle?! Így a gyerekekkel, rokonsággal tölthetem azt az időt, amit egyébként a konyhában való sürgés-forgás emésztett volna fel.

Tipp

Ha csak jóval korábban van időnk a fasírt elkészítésére, akkor lezárva tegyük mélyhűtőbe és egy nappal a fogyasztás előtt engedjük fel.

Első évben még én is kitöltöttem a kis űrlapot és délelőtt beálltam a rendelésre várók hosszú sorába. Később magam készítettem el az eredetileg libamájjal dúsított karácsonyi „húscsodát”, ami évről évre egyre kiforrottabb, finomabb lett.

Édesanyámék élnek-halnak érte, úgyhogy nekik külön porciót készítek. Ez a fasírt tulajdonképpen ajándékuk egyik állandó alanya lett. Ha 25-én hozzánk jönnek, akkor pedig szeletelve ott várja őket az asztalon, friss, vágott zöldségekkel, ecetes-hagymás krumplisalátával.

Ez egy valódi családi cserebere kapcsolat, ugyanis oda-vissza működik. Anyukám saját készítésű csodapanírban sült harcsaszeletekkel felszerelkezve érkezik, ami nélkül nem lenne ÜNNEP az ünnep!

Karácsonyi ajándék kuglóf

Van egy egyszerű, gyors és finom receptem, melyet gyerkőceim dédanyja az 1960-as évek végén csodálatos gyöngybetűkkel vetett papírra leánya számára, és én olyan szerencsés vagyok, hogy egy másodpéldánnyal rendelkezem belőle.

Eredetileg őzgerincben készítették ezt a sütit, de karácsonykor kuglóf formába öntve, szépen csomagolva, díszítve ajándékba adták rokonaiknak, ismerőseiknek.

Tipp

Amint kivettük a sütőből a kuglófot, takarjuk le egy konyhakendővel és pihentessük úgy negyed órát, az ekkor bekövetkező minimális zsugorodás miatt könnyebben kiborítható, így megőrzi szép formáját.

Nálunk sem marad parlagon, hiszen reggelire, uzsonnára lekvárral, gyümölcsszósszal vagy vaníliafagyival kiegészítve tálalom a szünidejüket töltő iskolásaim számára, akik gondolkodás nélkül és boldogan tömik vele magukat degeszre. Nincs is annál jobb, ha egy édesanya felhőtlenül tud játszani, akár társasjátékozni gyermekeivel, úgy, hogy még a bábukat mozgató ragacsos mancsok sem zavarhatják meg!

Jövő héten karácsonyi „ajándékváró” hidegtálat és salátákat készítek, addig is használjuk ki az utolsó hetet, süssük-főzzük meg előre, amit csak tudunk!

Gréti

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek