Decemberi gasztrolapszemle

Van élet az online tartalmon kívül is, természetesen mi sem csak a netről inspirálódunk. Roskadoznak az ünnepi lapszámoktól az újságosok polcai, nézzük, miből válogathatunk.

Nők Lapja Konyha - december - január

74 oldal - 325 Ft

A címlapon a varázslatos karácsony, 125 kipróbált recept, minden napra egy süti és néhány kép csábít. Rögtön az ünnepi húsokkal kezdünk, van minden, mi szem-szájnak ingere. A csirke-kacsa-pulyka mellett szerencsére egy recept erejéig a vad- és marhahús is képviselteti magát. Aztán belemerülünk a májsütés rejtelmeibe. Mézben, gőzben, üvegben. Üdítő folytatásként mosolyog ránk Vrábel Krisztina, a Dolce Vita blog szerzője és receptjei. A középpontban a halak, a hívó szavak pedig a szokásosak: "gyorsan", "különlegeset", "kezdők is". Egy újabb blogger következik, most Mautner Zsófi ajánl nekünk különleges, mégis olcsó ünnepi fogásokat. A receptekhez egyébként kalória adatot is kapunk, jó nagyban, ami azzal jár, hogy a tetszetős recepteket rögtön más színben látom a hozzájuk tartozó, bőven 500 fölött járó számok miatt. Bár persze mondhatjuk, hogy ünnep van, olyankor mindent lehet! Következzen az első süti adag: egy kis bejgli torta, kuglóf és persze brownie. Na, itt a lényeg is, a sütis adventi naptár! December 24-ig minden napra egy süti receptet kapunk. Kicsit csalódott vagyok, a csokit legalább rögtön megkapom, maradok inkább annál. A folytatásban gyümölcskenyér kánaán, majd ugrunk is egy ünnepet és már a szilvesztert tervezzük. Aztán egy újabb blogger, majd egy kis krumpli és csicsóka ajánló. Majd ismét egy blogger. A végére jut némi újdonság, egy kis környezetvédelem és persze egy blogger.

Kedvenc: Kelkáposztás - csicseriborsós tagliatelle kolbásszal.

Tv Paprika magazin - december

90 oldal - 595 Ft

A címlap itt is sütivel támad, és ahogy elnézem a továbbiakban sem lesz ez másként. Szép, letisztult, csak egy kis szöveg, a már megszokott stílusban. A bevezetőből megtudjuk, hogy az aktuális lapszámban a fehér karácsony és az új karácsonyi fogások dominálnak. A szokásos rövidekkel indulunk, majd valóban minden fehérbe borul. Nem viccelnek, itt még a bruschetta is hóra hajaz, a hal sóköntösbe bújik, és 'sajnos' már a 15. oldalon kiütéssel győznek. Fehér csokis torta. Engem megnyertek! A folytatásban megismerjük a receptversenyük legjobbjait. Itt is a színek, a narancs és az arany dominálnak. Kovács Lázár kenyeret süt, jön egy kis mákos, majd mézes élvezet, és a kötelező műsorajánló. Mustársulat. Sosem fogom túltenni magam ezeken a címeken... Ezt követően megtudjuk, hogy mire jó az asztali áldás, mitől lesz különleges a szilveszter, és, hogy mi kerül télen a befőttes üvegbe. Igyekszem gyorsan túllendülni az időzavaron, így elmerülök a sütik tengerében, átlapozom a velőt, ételt színezek és irigykedem Winkler Róbertre, aki az általam is ajánlott molekuláris gasztronómia-készletet teszteli.

Kedvenc: Mivel a fehéret már előttem, így az Engadini diótorta.

Magyar Konyha - december

114 oldal - 595 Ft

A címlapon meglepő módon nem az ünnep uralkodik, persze az édesség itt sem maradhat el. Eckart Witzigmann említése ígéretes belsőt takar, lássunk neki. Az előszó alapján nagymamák karácsonyi menüje, a szerzetesek eledele, Marton Éva operaénekesnő kulináris kalandjai, Witzigmann és Poirot menüje, főzőiskola és egy Krakkói utazás vár ránk. A gasztroarcok rovattal indulunk, Marton Éva mesél, itt rögtön meg is állok egy kicsit. Érdemes és jó is olvasni a sorokat. A folytatásban kiokosítanak a kedvencemből, a marcipánból, jönnek a nagymamák és a menük, majd a szerzetesek izgalmas ételsora. Poirot kapcsán Agatha Christie kulináris életéhez kerülünk közelebb és megtudjuk a híres angol karácsonyi puding titkát. Jönnek a fűszerek és a hozzájuk tartozó csodás fotókkal ellátott receptek, népszokások és persze receptek. Witzigmann nemcsak válaszokat, hanem karácsonyi menüt is hoz. Őt Horváth József, azaz Ráspi követi. Persze a szilveszteri falatok itt sem maradhatnak el, ahogy a róluk készült fantasztikus képek sem. Bár meg kell jegyeznem, nem biztos, hogy vállalkoznék az elkészítésükre. Végig esszük Krakkót, tanulunk a túlfogyasztás veszélyeiről és az újrafelhasználásról, majd zárunk egy program és egy bor ajánlóval.

Kedvenc: Gyöngyösmell kardamomos paszternákkal, karamellizált naranccsal és mogyoróval.

GoodFood - december

106 oldal - 795 Ft

Az aktuális számhoz ajándékot kapunk, már jól indul. Bár persze így első blikkre nem tudnék elképzelni olyan szituációt, amiben egy kis szív alakú szilikonos sütőformára lenne szükségem, de persze soha nem lehet tudni. A címlapot uralja az ünnep, mézeskalács házikó, pulykasült, meg amit csak akarunk. Az előszó most kimarad, mert sajnos bántja a szemem a betűméret. Egy tájékoztatóval indulunk, amiből megtudhatjuk, hogy melyik jel mit jelöl egyes recepteknél. Főzzünk tudatosan! Ezt követi a napi menü karácsonyi kiadása, sonka, köretek, a csirkeszárny létjogosultságát ebben a kontextusban nem értem, de ezen ne akadjunk fenn. Takarékos vendéglátás finom és látványos fogásokból. Hús nélkül. Következnek a hónap séfjei és a hozzájuk tartozó receptek. Itt nálam Jeremy Cayron nyer. Karácsonyi menük egészségesen, remélem xantángumi és frizé saláta mindenkinél lesz otthon az ünnepek alatt. Végre egy vegetáriánus főétel! Sok-sok köret és némi konyhatrükk, mézeskalács házikó, pulykaútmutató és egyebek. A szezonja van rovat is ünnepi köntösbe bújt, és ez már a harmadik újság amiben csokoládés fatörzs receptbe botlom, úgyhogy ez már hivatalos. Húsok terén a főszereplő egyértelműen a pulyka. Van még egy kis csabai kolbászfesztivál, Kovács Lázár itt levest főz, és persze a végére jut mindenféle ajánló is.

Kedvenc: Kacsamájas gesztenyekrémleves

Tina Karácsony

50 oldal - 325 Ft

Sütemény, sütemény, sütemény - Leginkább ezt tudnám elmondani a címlapról. Gasztroajándékokkal indulunk. Végre! Aztán persze sütiáradat következik. Ez engem mindig csak megzavart. Sosem tudtam eldönteni, hogy a csokisat, a kókuszosat vagy a lekvárosat süssem-e meg. Mindet, persze. Jön ismét egy örvendetes újdonság, a svédasztalos adventi vacsora. Családi ebéd és vacsora ötletek, itt is található legalább egy húsmentes fogás. A vegáknak üzenem, hogy van még remény! Ismét pár desszert, majd a főzősuli rovat jön, lát és győz. Csokoládés minyon! Kell ennél többet mondanom?! A továbbiakban még több sütemény keretez egy kis ünnepi teríték és karácsonyi ajándék ajánlót, és persze a kötelező szilveszteri kör sem marad ki.

Kedvenc: Kókuszos-banános szelet

Vidék íze - december

58 oldal - 470 Ft

A süti vonal itt is dominál, a címlap ünnepi vacsorát ígér hatféleképpen, és úgy tűnik, hogy lesznek gasztroajándékok is. Kezdjük! Adventi naptárral indulunk, ezúttal lekvárokkal. Nem is rossz! A fácánt "gyors" karácsonyi menü követi, majd egy a férfiaknak, egy a tengeri herkentyűk kedvelőinek, egy pedig a 18 éven felülieknek. Ez utóbbit nem annyira értem, de mentségemre legyen mondva, ritkán főzök 18 éven aluliaknak. Jön néhány ötlet arra, hogy mit főzzünk az ünnepi hajrában, majd Mérai Katalin mutatja meg, hogy mit tud a konyhában. Őt követik a sütemények. szép hosszú sorban. Végre előkerülnek a téli ételek mellett az italok is, puncs, fűszeres almalé és persze a forralt bor. A következő oldalakon a Cake Shop-os Sallay Fanni vendégeskedik, majd az urak kapnak karácsonyi tippeket. Látogatást teszünk a Dunakanyar szívében fekvő Camelot étterembe, egy apró rovat erejéig pedig még cukormentes ünnepi édességeket is kapunk. Azt kicsit fájlalom, hogy ezek így háttérbe szorultak, megérdemeltek volna több figyelmet is.

Kedvenc: Gyömbéres harcsaleves

Stahl magazin - tél

186 oldal - 895 Ft

A címlap a szokásos, lévén, hogy nem havi lapról van szó, a címszavakban sem mindig az ünnepé a főszerep. Az előszeretettel használt hívószavak itt is: Gyorsan, egyszerűen. Ezt ellensúlyozandó pedig: Lassan főzd, tovább érsz. Az előszó alapján úgy ítélem meg, hogy egy nagy karácsonyi kulináris utazás vár ránk a magazin lapjain keresztül. Nem is tévedek, a továbbiakban 26 ország 40 ünnepi receptjével ismerkedünk meg. Hagyományok, ízek, menüötletek. Kalács összefoglaló, karácsonyi italok, az ünnepből kikacsintva pedig egy zöld tea teszt. A folytatásban a húsé a főszerep, ünneptől függetlenül. Igazi téli fogások. Aztán jön egy kis krumpli, majd egy újabb teszt, most a mustárok kerülnek górcső alá. 5 hozzávaló, 5 téli bagett és egy pár csicseriborsó. Illetlen édességek következnek, jelentsen ez bármit is. Négercsók, Mars szelet és társaik. Jön egy kis juharszirup, majd gluténmentes finomságok, szilveszteri italok, végül pedig a szerkesztők vallanak konyhai bakijaikról.

Kedvenc: Madeirai mézes sütemény

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek