A Konyhafőnök második évadának második fordulójában ismét megmutatták kedvenceiket a versenyzők. Íme Fodor Pál Zoltán mértani ihletésű nagyszerű kacsaételének receptje.
Kacsageometriák hagymalekvárral, burgonyahengerrel és petrezselyemchipsszel
A kép illusztráció
Hozzávalók 1 fő részére:
fél kacsamell
három nagyobb burgonya
egy pár szál petrezselyem (klasszikus)
két közepes fej lila hagyma
öt deka aszalt vörös áfonya
egy deci portói (édes)
két deci zsíros tejszín
egy deci vörösbor (száraz)
csipet szegfűszeg (őrlemény)
csipet fahéj (őrlemény)
ízlés szerint só (Maldon)
ízlés szerint bors (egész)
Elkészítés:
A kacsát megmossuk, ha kell, lehártyázzuk, a bőrét beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk.
Kb. fél órára hűtőbe tesszük.
Kivesszük a kacsamellet, és bőrös oldalával lefelé 2-4 percig nagy lángon sütjük. Megfordítjuk, a nem bőrös oldalát ugyanígy sütjük 2-3 percig.
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10 percig sütjük, majd félretesszük kicsit pihenni.
A burgonyát megfőzzük, majd leszűrjük és meghámozzuk.
Összevágjuk, botmixerrel pürésítjük. A tejszínből kiveszünk 1 decit, felverjük, és a krumplihoz keverjük, ha egy picit hűlt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A lilahagymát vékony karikára vágjuk. 2 ek vajon kis lángon karamellszínűre pirítjuk kb. 20-30 perc alatt. Az utolsó percekben hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget és a vörös áfonyát.
A kacsa sütése után a serpenyőben maradt pörzseket felöntjük a tejszínnel és a portóival, majd kis lángon beforraljuk.
A kacsából háromszögeket vágunk, és a krumplihabon tálaljuk a lilahagymalekvárral. A besűrűsített szósszal pöttyözzük a tányért díszítésnek.
Ez a tortácska csak akkor lesz gluténmentes, ha olyan zabpelyhet (vagy zabpehelylisztet) használunk, melynek csomagolásán fel van tüntetve, hogy "gluténmentes".
Probléma akadt a Penny saját márkás sörének visszaváltásával, ugyanis az Adelskronen sörös dobozokat nem fogadták be az automaták. Úgy látszik, a kialakult helyzetet végül sikerült orvosolni.
Nagy mennyiségű, magzatfejlődést is károsító örök vegyi anyagot találtak egy 16 európai országra kiterjedő vizsgálatban. A búzaalapú termékek a legszennyezettebbek.
A kutatások azt sugallják: az emberi test hőtermelése és szabályozása az ipari forradalom óta elmozdult. Az, hogy ma jobban élünk, tisztább környezetben, kevesebb fertőzéssel és kényelmesebb körülmények között, befolyásolja a testhőnket is.
A mikulásvirág szép, ünnepi atmoszférát varázsol, de nem biztos, hogy hosszú távon át kitartó, boldog szobanövény lesz belőle. Ha tartós, lakásbarát és viszonylag könnyen gondozható növényt szeretnél, érdemes egy másik fajtát választani.
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Sokan előnyben részesítik a sós rágcsálnivalókat. Én is így vagyok ezzel, mindig a sósat részesítem előnyben. Noha azért eszem édességet is!! Ez a fajta tészta egy dobozba téve, ...