Kacsageometriák hagymalekvárral, burgonyahengerrel és petrezselyemchipsszel
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Q9/m6/ytfFk14NI76M49BrOhtjxURzerWQMxPQXubhEhu2.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=7d298ec0477aa6ec86b5c279fe6f0165)
Hozzávalók 1 fő részére:
- fél kacsamell
- három nagyobb burgonya
- egy pár szál petrezselyem (klasszikus)
- két közepes fej lila hagyma
- öt deka aszalt vörös áfonya
- egy deci portói (édes)
- két deci zsíros tejszín
- egy deci vörösbor (száraz)
- csipet szegfűszeg (őrlemény)
- csipet fahéj (őrlemény)
- ízlés szerint só (Maldon)
- ízlés szerint bors (egész)
Elkészítés:
- A kacsát megmossuk, ha kell, lehártyázzuk, a bőrét beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk.
- Kb. fél órára hűtőbe tesszük.
- Kivesszük a kacsamellet, és bőrös oldalával lefelé 2-4 percig nagy lángon sütjük. Megfordítjuk, a nem bőrös oldalát ugyanígy sütjük 2-3 percig.
- 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10 percig sütjük, majd félretesszük kicsit pihenni.
- A burgonyát megfőzzük, majd leszűrjük és meghámozzuk.
- Összevágjuk, botmixerrel pürésítjük. A tejszínből kiveszünk 1 decit, felverjük, és a krumplihoz keverjük, ha egy picit hűlt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- A lilahagymát vékony karikára vágjuk. 2 ek vajon kis lángon karamellszínűre pirítjuk kb. 20-30 perc alatt. Az utolsó percekben hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget és a vörös áfonyát.
- A kacsa sütése után a serpenyőben maradt pörzseket felöntjük a tejszínnel és a portóival, majd kis lángon beforraljuk.
- A kacsából háromszögeket vágunk, és a krumplihabon tálaljuk a lilahagymalekvárral. A besűrűsített szósszal pöttyözzük a tányért díszítésnek.