10 fergeteges gasztroprogram júliusra, ami feledhetetlenné teszi a nyarat

Remek gasztronómiai fesztiválokkal és bornapokkal vár mindenkit a nyár legszebb hónapja. Magyarország igazi fesztiválnagyhatalom júliusban, szinte nincs ennek a hónapnak olyan napja, amikor ne találhatnánk valami izgalmas programot az országban.

Bár a hőséggel néha nehéz lépést tartani, július a nyár egyik legszínesebb hónapja, amikor szinte minden egyes napra jut egy-egy olyan fesztivál vagy program, amivel még emlékezetesebbé lehet tenni a nyarat. Összegyűjtöttünk most néhány olyan eseményt, ahol a gasztronómia éppen olyan fontos szerepet tölt be, mint egy-egy koncert, és amelyek nemcsak szórakoztatóak, de hozzájárulnak ahhoz, hogy még jobban megismerjük Magyarországot.

Tiszafüredi Halasnapok (július 7-10.)

A több mint 40 éves Halasnapok frissen, fiatalosan jelentkezik idén. A négy napos program keretében színpadra lép a magyar könnyűzenei élet színe-java. Napközben a kirakodóvásáron több mint száz kézműves és helyi termékes kínálja portékáját.

A Halasnapokról nem hiányozhatnak az ízletes ételek sem (kép: Facebook.com)

Badacsonyi Borhetek (július 15-31)

Július második felében a Badacsony legjobb borai mutatkoznak be, a rendezvény helyszíne Badacsonyban, a Park utca és a „borozó sor” által közrefogott közpark lesz! Hazánk egyik legrégebbi és legnagyobb fehérbor-termelő vidéke, a balatoni borok fellegvára, Badacsony.

Badacsonyi Borhetek július 15 és 31-e között (Kép: Facebook.com)

A vulkanikus talajról származó badacsonyi boroknak egyedi karakterük van. Nem véletlen, hogy a Badacsony borát az istenek nektárjának nevezik. Ezt bizonyítják a környék leghíresebb borászatai a Badacsonyi Borhetek alkalmával.

Krisna-völgyi Búcsú (július 22-24.)

Krisna-völgy nagymamáink bölcsességének és a misztikus Kelet tudásának sajátos elegyét őrzi. A kertgazdálkodástól és fenntarthatóságtól kezdve a mindennapi életmódon, a meditáció és mantrázás rejtelmein át, a gasztronómiáig, az egészség, a szépség és a lélek bölcsességének örök titkaiba engednek betekintést.

A Krisna-völgyi búcsú az egyik legkülönlegesebb esemény, amit mindenkinek látnia kell (kép:Facebook.com)

A 3 nap során lesznek színpadi programok, zene, tánc, jógabemutatók és előadások, szabadtéri filozófiai beszélgetések a természetben, kertészeti körséták, valamint a biointenzív gazdálkodás és a biokert alapjai kerülnek a fókuszba. A Tehénvédelmi Központban bocisimogató vár, a Völgy lakóházai között ökrös szekerezés, kellemes séták a friss levegőn, a lankás és harapnivalóan zöld ökofarmon.

Vegetáriánus és vegán finomságok, szabadtűzön készült ételek várják a vendégeket több helyszínen, köztük az éttermi nagysátorban. Gyermekprogramokat és foglalkozásokat az általános iskola épületében tartanak. Indiai meditációs zene és tánc, indiai bazár, növényvásár is várható. Körvezetéseket a templomépületben, a gyönyörű mandírban és a helyi lakosok házai között is szerveznek. Az érkezők megismerkedhetnek az egyszerű életmód és emelkedett gondolkodás elvével.

Művészetek Völgye Fesztivál (július 22-31.)

július 22. és 31. között több, mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

Nincs nyár Művészetek Völgye nélkül! (Fotó: Facebook.com)

Vonyarci Boros Forgatag (július 27-31.)

A zamatos borok, ízletes falatok, kézműves kirakódóvásár, gyermek-foglalkoztató mellett változatos szórakoztató műsorok is várják a XXIX. Vonyarci Boros Forgatagra látogatókat öt napon át Vonyarcvashegyen a Kossuth utca végénél kialakított rendezvénytéren.

Hűsítő sörökkel vár Balatonföldvár!

Balatonföldvári Sörnapok (július 27 - 31.)

A sörnapok látogatóit hazai és nemzetközi, kis- és nagyüzemi sörfőzdék egyaránt várják. A könnyed lágerek és frissítő gyümölcsös sörökön túl az igazán bátrak testes stoutokkal is koccinthatnak a balatoni nyárban. Természetesen a citrusos IPA-k, a kiegyensúlyozottabb APA-k, a kesernyés EPA-k vagy a karamellás barna és félbarna italok kedvelőiről sem feledkeztek meg a Sörnapok kiállítói.

A hűsítő főzetekhez illő szaftos grill és BBQ ételekről és ízletes sörkorcsolyákról is gondoskodnak a szervezők az ötnapos sörünnep során, melyet többek között koncertek és sörivó versenyek tesznek még színesebbé.

Balatonlellei Borhét (július 29 - augusztus 7.)

A Balatonlellei Borhét már több, mint két évtizede nyitja a borhetek és borfesztiválok sorát az országban és népszerűsíti a Dél-balatoni Borvidék borait. A tíz napos borhét tetőpontja a borhét bora és borkirálynője megválasztása az utolsó két napon.

A lellei borhét megannyi finom bort kínál a látogatóknak (Kép: Facebook.com)

Jakab Napok (július 29-31.)

A neves eseményen a legfinomabb borok mellett koncertekkel, koronglövő versennyel, folklór gálával és vaddisznó pörkölt főzőversennyel várják a fesztiválozókat. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők! A borkultúra és a vadászati hagyományok ápolása áll a középpontban a Szent Jakab-napok programjában.

Kézműves Sör- és Streetfood Fesztivál – Baja (július 29-31.)

Kézműves sörök, mennyei street food, csodás zenei élmény, mindez a Tóth Kálmán téren Baján. Július utolsó hétvégéjén Baján, a Sétáló utcában kerül megrendezésre a BeerBQ Bajai Kézműves & Streetfood Fesztivál, mely vitathatatlanul magas minőségű gasztrokulturális élményt fog nyújtani étel- és italfronton egyaránt a sugovica-parti kisvárosban.

GasztroShow Tiszafüred (július 31.)

Zenei GasztroShow-val és családi nappal vár július 31-én Tiszafüred, a Morotva Kerékpáros Pihenőparkban a Magyar Tavak Fesztiváljának részeként. Az idei kiválasztott művész Miklósa Erika, Kossuth-, Liszt Ferenc és Prima Primissima- díjas operaénekes, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Magyar Tavak Fesztiválja nagykövete, akinek az egyik legkedveltebb étele: a kakaspörkölt. Az eseményen kakaspörkölt főző verseny is lesz, a zsűrielnökök pedig nem másak lesznek, mint Mautner Zsófi, Gianni Annoni és Pálszabó Mihály.

Címlap: Facebook.com


Ezekre a helyekre is érdemes ellátogatni!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek