Jön a kánikula, ne felejtsünk el inni!

Délután 2 óra, fáj a fejem, kómás vagyok. Ismerős állapot? Gondold át gyorsan, ittál-e már eleget ma?

Szervezetünk jelentős része víz: csecsemőkorban kb. 70–75%, felnőttkorban 60%, míg időskorban 50%. Víz nélkül maximum 4–7 napot bírunk ki (azért ezt ne próbáljuk ki). Különösen figyelnünk kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre kisbabánknál, hiszen ebben az életkorban a a legnagyobb a szervezet folyadékigénye, és időskorban, amikor a szomjúságérzet már csökken, valamint lázas és hasmenéses betegségek idején. A nem megfelelő folyadékbevitel eredménye lehet fejfájás, rossz közérzet, dekoncentráltság, bágyadtság, szélsőséges esetben kiszáradás is.Felnőttkorban a napi ajánlott mennyiség minimum 1,5–2 liter folyadék, nyári melegben, amikor az izzadással sok folyadékot vesztünk, ez lehet 2–3 liter is. A folyadékbevitel eloszlása legyen a nap során kiegyensúlyozott, ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk, igyunk rendszeresen 1-1 pohár vizet, teát, gyümölcslevet. Bár ételeink fogyasztásával (pl. levesek, főzelékek, gyümölcsök) is juttatunk folyadékot szervezetünkbe, ezeket ne számoljuk bele a fenti szükségletbe.

Személyes véleményem, hogy a folyadékpótlásra legmegfelelőbb a víz. Ez lehet csapvíz, szűrt víz, szénsavmentes ásványvíz. A szénsavas ásványvíz irritálhatja a nyelőcső nyálkahártyáját, így fogyasztását gyermekeknek nem javaslom, felnőtteknek is csak mértékkel.Gyümölcslevekből válasszuk lehetőleg a hozzáadott cukrot nem tartalmazó, 100%-os termékeket, de készíthetünk otthon is gyümölcs- és zöldséglevet magunknak. Ihatjuk a présnedveket magukban vagy vízzel hígítva, más zöldségek vagy gyümölcsök levével keverve, fűszerekkel (pl. menta, citromfű, fahéj, gyömbér) ízesítve. Ezek édesítésére általában nincs szükség. Nyáron kitűnő frissítő lehet a citromból vagy lime-ból készült limonádé is. Ihatunk tej vagy joghurt alapú turmixot is, ezeket viszont elkészítés után rögtön fogyasszuk el, hiszen a nagy melegben gyorsan megromolhatnak.

A boltban kapható termékek helyett készítsük el saját, gyümölcstea alapú „jeges teánkat", amit jégkockába zárt gyümölcsökkel, fűszerekkel még izgalmasabbá tehetünk. Ha feltétlenül szükséges, édesítsük mézzel, de e nélkül is kiváló frissítők.A szénsavas üdítőitalokat szomjoltásra nem javaslom. Hozzáadott cukortartalmuknak köszönhetően magas energiatartalmúak, rendszeres fogyasztásuk hozzájárul a testsúly növekedéséhez, a fogak szuvasodásához.

Bár a nagy melegben jóleshet egy hideg sör vagy fröccs, az alkoholos italok sem alkalmasak a szomjoltásra. Egyszer-egyszer természetesen beleférhetnek az étrendbe, azonban fontos, hogy ne ezek adják napi folyadékfogyasztásunk gerincét, még nyaralás idején sem.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

11 süti 30 perc alatt, aminek örülhetnek kicsik, nagyok

Nem minden 30 perces süti receptje mond igazat: gyakran megbújik a leírásban az eltitkolt várakozási vagy hűtési idő, esetleg valami egyéb pluszmunkás galádság. A most következő édességek azonban nem hazudnak: tényleg mindegyik villámgyors!