Jön a kánikula, ne felejtsünk el inni!

Délután 2 óra, fáj a fejem, kómás vagyok. Ismerős állapot? Gondold át gyorsan, ittál-e már eleget ma?

Szervezetünk jelentős része víz: csecsemőkorban kb. 70–75%, felnőttkorban 60%, míg időskorban 50%. Víz nélkül maximum 4–7 napot bírunk ki (azért ezt ne próbáljuk ki). Különösen figyelnünk kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre kisbabánknál, hiszen ebben az életkorban a a legnagyobb a szervezet folyadékigénye, és időskorban, amikor a szomjúságérzet már csökken, valamint lázas és hasmenéses betegségek idején. A nem megfelelő folyadékbevitel eredménye lehet fejfájás, rossz közérzet, dekoncentráltság, bágyadtság, szélsőséges esetben kiszáradás is.Felnőttkorban a napi ajánlott mennyiség minimum 1,5–2 liter folyadék, nyári melegben, amikor az izzadással sok folyadékot vesztünk, ez lehet 2–3 liter is. A folyadékbevitel eloszlása legyen a nap során kiegyensúlyozott, ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk, igyunk rendszeresen 1-1 pohár vizet, teát, gyümölcslevet. Bár ételeink fogyasztásával (pl. levesek, főzelékek, gyümölcsök) is juttatunk folyadékot szervezetünkbe, ezeket ne számoljuk bele a fenti szükségletbe.

Személyes véleményem, hogy a folyadékpótlásra legmegfelelőbb a víz. Ez lehet csapvíz, szűrt víz, szénsavmentes ásványvíz. A szénsavas ásványvíz irritálhatja a nyelőcső nyálkahártyáját, így fogyasztását gyermekeknek nem javaslom, felnőtteknek is csak mértékkel.Gyümölcslevekből válasszuk lehetőleg a hozzáadott cukrot nem tartalmazó, 100%-os termékeket, de készíthetünk otthon is gyümölcs- és zöldséglevet magunknak. Ihatjuk a présnedveket magukban vagy vízzel hígítva, más zöldségek vagy gyümölcsök levével keverve, fűszerekkel (pl. menta, citromfű, fahéj, gyömbér) ízesítve. Ezek édesítésére általában nincs szükség. Nyáron kitűnő frissítő lehet a citromból vagy lime-ból készült limonádé is. Ihatunk tej vagy joghurt alapú turmixot is, ezeket viszont elkészítés után rögtön fogyasszuk el, hiszen a nagy melegben gyorsan megromolhatnak.

A boltban kapható termékek helyett készítsük el saját, gyümölcstea alapú „jeges teánkat", amit jégkockába zárt gyümölcsökkel, fűszerekkel még izgalmasabbá tehetünk. Ha feltétlenül szükséges, édesítsük mézzel, de e nélkül is kiváló frissítők.A szénsavas üdítőitalokat szomjoltásra nem javaslom. Hozzáadott cukortartalmuknak köszönhetően magas energiatartalmúak, rendszeres fogyasztásuk hozzájárul a testsúly növekedéséhez, a fogak szuvasodásához.

Bár a nagy melegben jóleshet egy hideg sör vagy fröccs, az alkoholos italok sem alkalmasak a szomjoltásra. Egyszer-egyszer természetesen beleférhetnek az étrendbe, azonban fontos, hogy ne ezek adják napi folyadékfogyasztásunk gerincét, még nyaralás idején sem.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek