Itt a vegán fine dining

A vegánok előtt is megnyílt a fine dining világ. A héten debütáló Babel egy tisztán növényi alapanyagokból összerakott menüt kínál a „mindenmentes” vendégeknek.

Én mindent eszem: glutént, tejterméket és még húst is. Sőt, egytől-egyig imádom is őket. Persze én szerencsésnek mondhatom magamat, hiszen egészségügyi szempontból nem vagyok tiltva egyiktől sem, és saját meggyőződésből sem mellőzöm ezeket.

Mégis kétségtelen tény, hogy egyre többen tesznek így, mármint hogy áttérnek egy-egy felkapott étrendre. A vegán irányzat népszerűsége is szépen ível felfelé, bizonyítékul elég, ha megnézzük ezt a grafikont.

Mautner Zsófi az étkezi preferenciákról és ízlésekről azt mondta, hogy „Virágozzék száz virág!”, amivel egyet kell értenem. Ellenben számomra még kérdés, hogy minden virágot a méhek poroznak-e be, vagy egyes esetekben valaki mesterségesen végzi-e a folyamatot. Azaz a vegán irányzat tényleg azért ilyen népszerű, mert a hívei valóban teljes meggyőződéssel választják, vagy csak azért, mert sokan ebben találják meg a 21. században oly vágyott egyediséget és ezzel együtt a megkülönböztetettség érzését.

Minden esetre a Babel ügyesen rátalált arra, hogy mivel lehet tovább színesíteni a hazai finedining-palettát, és egy sajtóvacsora keretében be is mutatták vegán menüsorukat. Ha választás elé állítanak, hogy voksoljak a hagyományos vagy a vegán kóstoló menüje között, akkor egyértelműen az előbbit választanám. Pont ezért, amikor jött a meghívó, akkor megragadtam a „most vagy soha” alkalmat.

Természetesen a vegán degusztációs sor is üdvözlőfalatokkal kezdődik. Elsőnek jön a málnás paradicsomesszencia, ami lassan már a Babel egyik emblematikus fogása lesz, és még mindig piszok jó. Ezt váltja az uborkahab, majd egy Gin & Tonic granita, ami egyébként alkoholmentes. És ha már alkohol, akkor fontos megjegyezni, hogy a menühöz nem a megszokott étel-borpárosítás jár, hanem juice-okat kaptunk kísérőnek. Szuper ötlet, és kiválóan működik is. Érdemes minden párost valóban összekóstolni, meglepő ízek szabadulnak fel.

Az előételeknél már érkezik is az egyik ilyen jucie, méghozzá sárgarépa, édeskömény és grapefruit együtteséből, ami a 'quinoa saláta pácolt zöldségekkel' párja. Utána egy citrusos karalábélevest kapunk, amelyet chilis kesudió tarkít. Ez utóbbinak annyira helye volt a kompozícióban, hogy nem bántuk volna, ha kicsit még többet kapunk rá.

Zelleres ravioli petrezselyemmel és kávés endíviával – engem valahol itt kezdtek meggyőzni. A ravioli pazar, de sokkal érdekesebb a kávé savanykás-kesernyés íze, ahogy beleolvad az endívia leveleibe. Ehhez eper-rebarbaraital érkezik, és szépen kerekíti az ízeket.

Görögdinnye sorbet angolzellerel. Ha egyet kell választani, akkor nekem ez volt a sorból a kedvencem. A zöldség és gyümölcs játéka, ami kiválóan működik. Nem túl édes, ellenben hűs és kellemes.

A tökfőzeléknél a mártás külön érkezik, amelyet a vendég önt, kanalaz vagy mártogat. A zöldség vékony és ropogós, mint egy saláta, csak túl hosszúra van szabdalva, ezzel megnehezíti a vendég dolgát, mert ügyeskedni kell, hogy a villára varázsoljuk, illetve hogy ott is maradjon, amíg elér a szánkhoz. A kiwi-petrezselyem juice pedig az este legjobb itala, legalábbis nekem.

Levezetésnek mandulás kókuszfagyit kanalazhatunk aszalt gyümölcsökkel. A végére maradt a legjobb páros, mert kókuszvíz és chia mag érkezik a pohárban - összekóstolva isteni!

A Babel csapata - élükön Lőrincz György séffel - bebizonyította, hogy a vegán ételek is adhatnak gasztronómiai élményt, de még milyet! Előhozzák a zöldségek és gyümölcsök szépségeit, és olyan oldalukat mutatják meg, amit eddig talán észre sem vettünk. Felnyitják a szemet, a párosokkal előcsalogatják az ízeket, amelyek egy rejtett dimenzióba rántanak bennünket.

Nem gondoltam, hogy bármikor teljes tiszta lekiismerettel ajánlok majd húsmentes ételt vagy ételsort húsevőknek, de ez ilyen. Menjetek, és hagyjátok magatokat lenyűgözni.

Babel Budapest

Nyitva tartás: K-Szo: 18.00-0.00Cím: 1052 Budapest, Piarista köz 2Asztalfoglalás:+3670/ 6000-800www.babel-budapest.hu

Címlapról ajánljuk

További cikkek