Itt a válasz, jó ötlet-e megenni a festett tojásokat

Idén húsvétkor valószínűleg kevesebb hímes tojás lesz az asztalokon, de ha valaki mégis úgy dönt, hogy készít párat, akkor jó tudnia, hogy meddig ehetőek a főtt változatok.

Nincsen húsvétpirostojás nélkül, idén azonban elmarad a locsolkodás a kijárási korlátozások miatt, ezért valószínűleg kevesebben vágnak bele a festegetésbe. Ha valaki mégis szeretné ünnepi hangulatba öltöztetni otthonát és tojásokat festeni, akkor nem árt tudnia, jó ötlet-e elfogyasztani őket, miután egy napig kint álltak az asztalon.

A válasz nem olyan egyszerű, több szempont van, amit figyelembe kell venni, ezért lehet, hogy jobban járunk a tojásfújással. A főtt, festett tojás elfogyasztása ugyanis alapvetően NEM JAVASOLT, ezt mondják amerikai szakemberek arra a főtt tojásra, ami szobahőmérsékleten, több mint két órát kint állt az asztalon. A Nébih hasonló állásponton van:

„A főtt, festett tojást legfeljebb 2 órán keresztül tárolja szobahőmérsékleten, hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni”!

Ha viszont megnézzük, hogy az elmúlt évtizedekben szinte minden húsvét után rakott krumplitkészítettünk, és általában nem lett tőle semmi bajunk, akkor érthető, hogy felmerül bennünk némi kétség az előbbi állítással kapcsolatban. Az alapvetően igaz, hogy a főtt tojásokat érdemes minél előbb a hűtőbe tenni, ha már nem akarjuk velük díszíteni az asztalt. Ezen felül a következő dolgokra érdemes odafigyelni:

  • kizárólag természetes színezékkel festett tojást együnk meg!- a legjobb, ha hagymahéjjal vagy céklával festjük, így biztosan fogyasztható. Ebben a VIDEÓBAN találsz hozzá segítséget.
  • repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestére, de ha mégis befestettük és megfőztük őket, akkor már nem fogyaszthatóak.
  • ellenőrizd a tojás frissességét!- ezt már a festés előtt megteheted, ÍGY.

Ha a fenti szempontokat betartjuk, a tojások körülbelül egy hétig tartanak ki a hűtőben. Érdemes őket légmentesen záródót tasakba tennie a későbbi fogyaszthatóság érdekében.

Ezek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

viaés via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?