Te mennyit ételt dobsz ki a kukába? - óriási az ételpazarlás mértéke Magyarországon

A magyar élelmiszerpazarlás legnagyobb szelete a háztartásoknak köszönhető.

Elképesztő mennyiség: 1,8 millió tonna ételhulladék keletkezik évente Magyarországon, miközben tízezrek számára napi szintű problémát jelent az étkezés megoldása. Mindez nem csak országunkban, hanem világszerte is komoly – például az EU-ban is gigászi a pazarlás: 88 millió tonna élelmiszer kerül kidobásra évente.

Az élelmiszerhulladék több forrásból is származhat, ennek típusai Magyarországon így oszlanak meg:

  • kereskedelemből származó ételhulladék – 5%
  • vendéglátásból származó ételhulladék – 15%
  • gyártói felesleg – 39%
  • fogyasztói felesleg – 41%

Tehát a magyar élelmiszerpazarlás legnagyobb szelete a háztartásoknak köszönhető. Ez azt jelenti, hogy évente átlagosan 68 kg élelmiszert dobunk ki fejenként.

Nagyon sok ételt dobunk a kukába

Mi a megoldás?

A kereskedelmi pazarlás csökkentésének érdekében már hatékony kampányok futnak az élelmiszerkereskedő hiper- és szupermarketek által. A vállalati szférában az ilyen törekvések folyamatosak, Magyarországon több élelmiszerlánc is – köztük például a Tesco, az Aldi, az Auchan és a Metro – vállalja, hogy a nap végén megmaradó, el nem adott termékeiket partnerszervezeteik és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével eljuttatják a rászorulókhoz.

A szervezet csak 2017-ben 8.000 tonna még felhasználható élelmiszert mentett meg, és sok kereskedelmi lánccal együtt küzdenek ezért a célért. Az Egyesület emellett a gyártói feleslegekkel is dolgozik, élelmiszercsomagokat állítanak össze belőlük a nélkülözők számára.

A vendéglátásból származó, valamint a fogyasztói felesleg csökkentése azonban máig egy komoly, meg nem oldott probléma. Bár az Egyesületnek számos törekvése volt már az e területekről származó élelmiszerek mentésére, a rendkívül szigorú jogi és belső szabályozások, a logisztikai nehézségek, valamint az erőforrás hiánya miatt ezzel egyelőre nem jártak még sikerrel.

Hogyan lehetne akkor mégis tenni valamit az éttermek által kidobott ételek nagy mennyisége, és a hihetetlen mértékű háztartási pazarlás ellen?

A vendéglátásból származó ételhulladékot úgy csökkenthetjük, ha rászokunk a megmaradt ételünk elcsomagoltatására. Manapság már egyáltalán nem ciki elvinni és később megenni a maradékot, és ezzel picit máris hozzájárultunk az ételpazarlás csökkentéséhez.

A legnagyobb falat azonban a háztartási ételhulladék problémája. Az otthoni ételmaradék eladományozása egyrészt rendkívül körülményes lenne, másrészt pedig jogi szabályokba ütközne, így a téma szakértői szerint hosszú távon más megoldásra van szükség: elsősorban a túlvásárlást kell megelőzni.

Megelőzés

A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói nemrégiben komolyabban elkezdtek foglalkozni a megoldással, és egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül igyekeztek válasz találni a fogyasztói pazarlás kérdésére, meghívott szakértők segítségével.

A vállalati oldal képviseletében Nagy-Peidl Adrienn, a Tesco Magyarország CSR menedzsere vett részt, a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettől Sczígel Andrea külső kapcsolatok igazgató, valamint részt vett még a beszegetésen Dr. Forgács Attila gasztropszichológus is.

A szakértőkkel közösen olyan mindennapi tanácsokat gyűjtöttek össze, melyekkel az esetleges túlvásárlás, és így ezzel együtt a fogyasztói élelmiszer-pazarlás is megelőzhető:

  • Ne menj éhesen vásárolni! A kidobás nagy része származik impulzusvásárlásból.
  • A boltban csak azt vedd meg, amit később tényleg megeszel vagy fel is használsz!
  • Inkább kisebb mennyiségeket szedj a tányérodba. Mindig van lehetőség újra szedni.
  • Étkezés után ne pakolj el egyből az asztalról! Ha elöl hagyod, nagyobb az esélye, hogy hamarosan úgyis elfogy.
  • Otthon tedd előre a polcokon vagy a hűtőben a hamarosan lejáró, megromló termékeket!
  • A maradék főtt ételt, vagy akár a kenyeret, sajtot, felvágottakat fagyaszd le!

A fentebb említett tippeket is tartalmazó kiadvány itt érhető el, letölthető formátumban.Ne feledjük: kis odafigyelés, nagy eredmény!

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...