Te mennyit ételt dobsz ki a kukába? - óriási az ételpazarlás mértéke Magyarországon

A magyar élelmiszerpazarlás legnagyobb szelete a háztartásoknak köszönhető.

Elképesztő mennyiség: 1,8 millió tonna ételhulladék keletkezik évente Magyarországon, miközben tízezrek számára napi szintű problémát jelent az étkezés megoldása. Mindez nem csak országunkban, hanem világszerte is komoly – például az EU-ban is gigászi a pazarlás: 88 millió tonna élelmiszer kerül kidobásra évente.

Az élelmiszerhulladék több forrásból is származhat, ennek típusai Magyarországon így oszlanak meg:

  • kereskedelemből származó ételhulladék – 5%
  • vendéglátásból származó ételhulladék – 15%
  • gyártói felesleg – 39%
  • fogyasztói felesleg – 41%

Tehát a magyar élelmiszerpazarlás legnagyobb szelete a háztartásoknak köszönhető. Ez azt jelenti, hogy évente átlagosan 68 kg élelmiszert dobunk ki fejenként.

Nagyon sok ételt dobunk a kukába

Mi a megoldás?

A kereskedelmi pazarlás csökkentésének érdekében már hatékony kampányok futnak az élelmiszerkereskedő hiper- és szupermarketek által. A vállalati szférában az ilyen törekvések folyamatosak, Magyarországon több élelmiszerlánc is – köztük például a Tesco, az Aldi, az Auchan és a Metro – vállalja, hogy a nap végén megmaradó, el nem adott termékeiket partnerszervezeteik és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével eljuttatják a rászorulókhoz.

A szervezet csak 2017-ben 8.000 tonna még felhasználható élelmiszert mentett meg, és sok kereskedelmi lánccal együtt küzdenek ezért a célért. Az Egyesület emellett a gyártói feleslegekkel is dolgozik, élelmiszercsomagokat állítanak össze belőlük a nélkülözők számára.

A vendéglátásból származó, valamint a fogyasztói felesleg csökkentése azonban máig egy komoly, meg nem oldott probléma. Bár az Egyesületnek számos törekvése volt már az e területekről származó élelmiszerek mentésére, a rendkívül szigorú jogi és belső szabályozások, a logisztikai nehézségek, valamint az erőforrás hiánya miatt ezzel egyelőre nem jártak még sikerrel.

Hogyan lehetne akkor mégis tenni valamit az éttermek által kidobott ételek nagy mennyisége, és a hihetetlen mértékű háztartási pazarlás ellen?

A vendéglátásból származó ételhulladékot úgy csökkenthetjük, ha rászokunk a megmaradt ételünk elcsomagoltatására. Manapság már egyáltalán nem ciki elvinni és később megenni a maradékot, és ezzel picit máris hozzájárultunk az ételpazarlás csökkentéséhez.

A legnagyobb falat azonban a háztartási ételhulladék problémája. Az otthoni ételmaradék eladományozása egyrészt rendkívül körülményes lenne, másrészt pedig jogi szabályokba ütközne, így a téma szakértői szerint hosszú távon más megoldásra van szükség: elsősorban a túlvásárlást kell megelőzni.

Megelőzés

A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói nemrégiben komolyabban elkezdtek foglalkozni a megoldással, és egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül igyekeztek válasz találni a fogyasztói pazarlás kérdésére, meghívott szakértők segítségével.

A vállalati oldal képviseletében Nagy-Peidl Adrienn, a Tesco Magyarország CSR menedzsere vett részt, a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettől Sczígel Andrea külső kapcsolatok igazgató, valamint részt vett még a beszegetésen Dr. Forgács Attila gasztropszichológus is.

A szakértőkkel közösen olyan mindennapi tanácsokat gyűjtöttek össze, melyekkel az esetleges túlvásárlás, és így ezzel együtt a fogyasztói élelmiszer-pazarlás is megelőzhető:

  • Ne menj éhesen vásárolni! A kidobás nagy része származik impulzusvásárlásból.
  • A boltban csak azt vedd meg, amit később tényleg megeszel vagy fel is használsz!
  • Inkább kisebb mennyiségeket szedj a tányérodba. Mindig van lehetőség újra szedni.
  • Étkezés után ne pakolj el egyből az asztalról! Ha elöl hagyod, nagyobb az esélye, hogy hamarosan úgyis elfogy.
  • Otthon tedd előre a polcokon vagy a hűtőben a hamarosan lejáró, megromló termékeket!
  • A maradék főtt ételt, vagy akár a kenyeret, sajtot, felvágottakat fagyaszd le!

A fentebb említett tippeket is tartalmazó kiadvány itt érhető el, letölthető formátumban.Ne feledjük: kis odafigyelés, nagy eredmény!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Egy főzelék nem akkor rossz, ha liszt van benne, hanem...

Novemberben nyílik Szatmári Feri főzelékbárja, a Hippeace. A hosszabb ideje dédelgetett álom részben közösségi finanszírozással válik valóra: úgy néz ki, hogy a budapestiek osztják Feri több évtizedes szenvedélyét a tartalmas, korszerű zöldségalapú ételek iránt. Ferivel főzelékes ősélményekről, figyelmes vendéglátásról, céklakolbászról és arról beszélgettünk, mettől meddig főzelék a főzelék.

Balázs Barbara

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!