Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Itt a legújabb szuperkaja? Bemutatjuk a balzsamkörtét!

A természet patikája gyakorlatilag kifogyhatatlan lehetőségekkel szolgál, itt egy újabb ajándék: a balzsamkörte.

A vércukorszint-problémával küzdők körében nyilván ismert több természet adta, a vércukorszint csökkentésére kipróbált praktika, mint pl. a fahéj, az áfonyalevél- és katángkórógyökér-tea vagy épp a csicsókagumó fogyasztása. Itthon még kevésbé ismert lehetőségként lép fel a balzsamkörte, mely nem csupán egy furcsa nevű, hanem egy nagyon izgalmas megjelenésű zöldség is.

A balzsamkörte

Ez a hivatalosan Momordica charantia néven jegyezett kúszónövény – itthon még találkozhatunk vele keserűdinnye elnevezéssel is – a trópusi klímát kedveli, elsősorban Ázsiában honos. Bár levelei első pillantásra inkább hasonlítanak a szőlőéhez, a tökfélék családjának tagja. Termése összetéveszthetetlen bizarr szemölcsössége miatt, héjszíne zöld, teljes értében napsárgára vált.

Ismerd meg korábbi cikkünkből a chiamagot:

Chiamag – a legújabb szupersztár?

De miben rejlik e különleges zöldség ereje?

Mivel Keleten mindennapi, kedvelt alapanyag már hosszú idő óta, így először az 1980-as évektől ott indultak meg kutatások vércukorszint-rendező hatását vizsgálva. Számos tanulmány született, mely mind arra mutatott rá, hogy egy, az inzulinhoz nagyon hasonló peptidnek, a polipepdtid-p nevű anyagnak köszönheti első számú gyógyhatását. A Journal of Nature Products c. folyóirat beszámolója szerint állatkísérletekben injekcióként beadva nagyon hatásos vércukorszint-csökkentő szernek bizonyult, míg egy másik folyóirat, a Planta Medica a termés kivonatát már szájon át bevehető gyógyszer formájában beadva is hasonlóan kedvező eredményekről ír.

Kiemelt hatása mellett még aknés tünetek, vérkeringési és székrekedéses panaszok enyhítésére is javallt. Sőt, a NYU School of Medicine kutatói daganat- és HIV-ellenes hatású növényi fehérjét is felfedeztek a balzsamkörte termésében.

Itthon vajon hozzájuthatunk?

Magyarországi piacokon a balzsamkörte termésével még nem találkoztam, de ha szerencsés esetben maghoz jutunk, egynyári kultúraként – épp mint az uborkát – könnyen felnevelhetjük a növényt kiskertünkben, balkonunkon is. Ha erre nincs lehetőség, a termésből és magból szárítással készített tea, esetleg kapszula már szinte bármelyik bioboltban kapható.

Tényleg hatásos?

A természet nem fukarkodik: rejtett kincsei közül folyamatosan újabbakat fedezünk fel, melyekkel okosan élve, javunkra fordíthatjuk azokat. Eddigi kutatási eredmények alapján a balzsamkörte nagy reményekkel indulhat egy kiváló, gyógyhatású alapanyag vagy étrendkiegészítő címért hazánkban is. Mindemellett persze nem lehet eleget hangsúlyozni a helyesen betartott diéta és a rendszeres testmozgás fontosságát, mely a szükség esetén kiírt gyógyszeres terápia mellett nélkülözhetetlen egy stabil cukorbeteg életében.

Szólj hozzá!

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tothroli
tothroli Sun, 2018-02-11 17:28

Csak nagyon nehéz beszerezni itt Magyarországon. Nem lehet kapni minden boltban

Dula Gabriella dietetikus
Dula Gabriella dietetikus Sun, 2016-07-31 13:14

Ez így van, a nyers zöldség valóban az. Így precíz előkészítéséhez hozzátartozik vagy egy kis sózás, ami kioldja a keserű ízanyag egy részét, vagy egy kb. 10 perces előfőzés.