Itt az almaszedő robot - Ez lenne a megoldás a munkaerőhiányra?

Úgy tűnik, hogy nem csak nálunk probléma napszámost találni, aki szívesen munkába áll a szezonban almát vagy körtét szedni. Új-Zélandon megtalálták a megoldást a hiányra.

Nem is olyan rég számoltunk be róla, hogy milyen nagy gondok vannak a magyar almapiacon. Sok a termés, nem nagyon esszük a gyümölcsöt, és a munkaerőhiány miatt a szezonban nem nagyon van, aki leszedje. Napszámosból nem csak nálunk van hiány, hanem Új-Zélandon is. A szigetországban néhány már próbálnak megoldást találni a problémára, most úgy tűnik sikerült. Márciusban munkába állt az amerika Abundant Robotics által gyártott almaszedő robot.

A robot működése elég összetett. Egy lézerradar segítségével navigál az almafasorok között, és vizuális jelek alapján dönti el, melyik gyümölcs szedhető már le, és melyik még nem - írja a 444.hu. A robot egy vákuumos kar segítségével szippantja le az almákat a fáról.

A robot munkába állása azért is nagy szó, mert a zöldség- és gyümölcsszedés egy nehezen automatizálható folyamat, mivel el kell döntenie, hogy melyik termés elég érett ahhoz, hogy leszedjék, és a leszedett zöldség és gyümölcs nem sérülhet a szedés során. Éppen ezért maradnak meg egyelőre az emberek is a robot mellett, hogy leellenőrizzék, nem hagyott-e gyümölcsöt a fákon.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via TechReview, PBS

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek