Isteni madártej felnőtteknek

Itt a legszuperebb karácsonyi stresszmentesítő ital. Kortyolgasd a fa díszítése közben vagy a főzés alatt, és garantáltan megjön az ünnepi hangulatod.

Minek is nevezzelek? Az angolszász kultúra eggnognak hívja, itthon inkább tojáslikőrnek szólítjuk, szerintem meg ez egy felturbózott madártej. De egyébként meg nem tökmindegy, ha brutálisan finom?

Eggnog recept

Már tavaly is tervezgettem, hogy elkészítem ezt a minden tekintetben karácsonyi italt, de végül kimaradt a repertoárból. Na, bezzeg idén! Nekem már vagy másfél hete ott pihen a hűtőmben, bevetésre várva, ám ez senkit ne riasszon el, még most is bátran neki lehet állni, főleg, hogy könnyen meglehet, hogy minden van otthon hozzá.

Pláne, hogy az összetétele nagy játékteret hagy nekünk. Én tejjel, tejszínnel, vaníliával, szerecsendióval és whiskeyvel készítettem, és ami ugye semmiképpen sem maradhat ki belőle, az a tojás. Ellenben az összes többit szabadon variálhatjuk. Például tej helyett mehet bele kókusztej vagy akár mandulatej is. Ízesíthetjük fahéjjal, csillagánizzsal, szegfűszeggel, narancshéjjal. Készíthetjük alkoholmentes változatban is (bár minek, ugye), de a whiskyhez sem kell ragaszkodni. Rum, bourbon, vodka - bármivel felüthetjük. Annyit azonban fontos tudni, hogyha nagyobb adagot készítünk, akkor ne spóroljuk az alkohollal, hiszen minél többet teszünk bele, annál tovább fog elállni!

Eggnog recept

A variációk száma itt még nem áll meg, mert ihatjuk hidegen és melegen is. Ha frissen készítjük, akkor kár lehűteni, mert hiába sikeredett idén tavasziasra ez a karácsonyi időjárás, jól fog esni az a langyos likőr. Ha a hűtőben pihentetjük, akkor vagy hidegen négycentenként kóstolgatjuk, vagy újra is melegíthetjük. Ez utóbbinál ügyeljünk arra, hogy alacsony lángon hajtsuk végre a műveletet, és még csak véletlenül se forraljuk fel, mert hajlamos lesz összeugrani.

Eggnog recept

És azt mondtam már, hogy ajándéknak sem utolsó? Pontosabban utolsó: utolsó pillanatos! Készíts dupla adagot: egyet magadnak, egyet pedig csatos üvegbe zárva, szalaggal átkötve, és mehet holnap a fa alá. Most pedig irány a konyha, minél hamarabb állj neki a kotyvasztásnak!

Egészségetekre - én ezzel kívánok boldog Karácsonyt mindenkinek! Az ünnepi pihi után újra jövök, méghozzá a világ legbizarrabb édességével.

Zene főzéshez:

Címlapról ajánljuk

További cikkek