Furcsa, melyik olcsó termékből fogy egyre több a boltokban

Szomorú vagy sem, igaz: egyre többen veszik világszerte a pár perc alatt tálalható és szürcsölhető instant tésztás leveseket.

Hasít az instant tésztaleves, és évről évre egyre több fogy belőle világszerte: a listavezető ázsiai országok mellett Magyarország is bekerült a TOP50 legnagyobb fogyasztó közé.

Éves szinten fejenként 4,1 adag zacsis leves jut a magyarokra, ezzel a vizsgált országok közül a 38. helyet szereztük meg a világban

Instanttörténet

Az instant leveseket több mint 60 éve, 1958-ban találták fel Japánban, a ramen leves mintájára, és nevéhez méltóan instant megszerette a fél világ. A '70-es évektől vált elterjedtté a poharas változat, az ízesítésben pedig mára rengetegféle variáció található a kínálatban – írja a Pénzcentrum.

Az ominózus zacskós leves

Érdekesség, hogy a koronavírus járvány közvetlen és közvetett hatásai jelentősen megemelték az instant tésztalevesek fogyasztását a világban:

2020-ban 116,56 milliárd zacskó leves fogyott világszerte, amely 1,4 százalékkal volt kevesebb, mint a tavalyi fogyasztás, viszont 9,5 százalékkal több, mint a 2019-es évi.

A világszerte megvásárolt 118,18 milliárd adag leves 37,2 százalékát Kínában vették, és a top5 legnagyobb fogyasztó a világon szintén ázsiai: Kínán után Indonézia, Vietnám, India és Japán vezetik a listát.

Élen jár még az Egyesült Államok, Brazília, Nigéria, Oroszország és Mexikó is, Magyarország pedig 2021-ben a 48. helyet szerezte meg magának, 40 milliós fogyasztással.

Ha viszont a lakosságszámhoz viszonyítjuk az adagok számát, akkor azt láthatjuk, hogy Magyarország már a 38. helyet foglalja el!

Főzd meg inkább őket:

Míg 2020-ban a járvány, azóta pedig a recesszió és a durva infláció hajtja egyre feljebb az olcsóbb termékek iránti keresletet, ami miatt várhatóan a zacskós levesek felvevőközege is világszerte tovább növekszik majd a jövőben is, sajnos.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek