Magyarországon emelkedtek a legsúlyosabban az élelmiszerárak egész Európában

Az Eurostat legfrissebb elemzése az Európai Unió 27 tagországának áremelkedéseit vizsgálta és mutatta be. A magyar adatok kétségbeejtő képet festenek, ráadásul egyre romlik a helyzetünk uniós összevetésben.

Összeállításból kiderült, hogy ha csak az élelmiszereket nézzük, Magyarországon volt a legdurvább áremelkedése 21 százalékkal.

  • A kenyér, a hús, a gyümölcs, a sör és az alkoholmentes italok ára is Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben. A kenyér 37 százalékkal lett drágább, a második helyezett Litvániában csak 20 százalékkal.
  • Amikor a júniusi élelmiszer-inflációt vizsgálták, még csak kenyérben és húsban vezettünk
  • A margarin és más növényi zsírok ára is durván elszállt (46 százalék), majdnem annyira, mint a szlovákoknál.
  • A gyümölcs ára 20 százalékkal emelkedett, a söré 11 százalékkal, az alkoholmentes italoké pedig 18 százalékkal.
  • Az inflációt tekintve is elől szerepeltünk a listán. Júliusban 10,4 százalékkal voltak magasabbak az árak Magyarországon, mint januárban.

„Ez a negyedik legmagasabb érték az Európai Unióban: csak a balti államok előznek meg minket, és hajszálra úgy állunk, mint Málta. A teljes EU-s infláció 6,3 százalék az Eurostat adatai alapján” – olvasható a 444.hu cikkében, ahol a teljes elemzést is meg lehet tekinteni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek