Így verhetnek át az útmenti dinnyeárusok

Az útmenti dinnyeárusokkal önmagában nincs semmi probléma, de jobb nyitott szemmel járni, ha náluk vásárolunk. Ellenkező esetben könnyen átverés áldozatai lehetünk.

A dinnyeszezonban sokan vásárolunk útmenti árusoktól, mert abban bízunk, hogy tőlük saját termesztésű, vagy legalábbis magyar terméket szerezhetünk be. Ilyenkor csak arra figyelünk, hogy a lehető legédesebb darabot válasszuk,és eszünkbe sem jut, hogy átverés áldozatai lehetünk.

Múlt hétvégén mi is nyugodt szívvel álltunk meg egy útmenti árusnál, ahol "dinnye" feliratot láttunk. Jóhiszeműen azt gondoltuk, hogy a háza előtt dinnyét árusító hölgy a saját termékeit kínálja megvásárlásra, ám a standhoz érve megláttuk az udvaron üresen álló tárolókat a következő nagybetűs felirattal: ITALY.

Az eladót megkérdezve kiderült, hogy nem magyar a dinnye, amit eladásra kínál, ezért csalódottan távoztunk tőle.

Az emberben él egy olyan kép, ami szerint az útmenti árusok magyar termesztésű zöldséget és gyümölcsöt árulnak. Sajnos néhány esetben ez egyáltalán nem így van.

Mint kiderült, nem egyedi, ami velünk történt, sőt, az is előfordul, hogy néhány árus "magyar dinnye" feliratokkal csábít az import áru megvásárlására.

Nem minden termék magyar, ami annak látszik

Tavaly nagy botrányt okozott, hogy magyar árusok hazai szamócaként próbálják meg eladni az import epret. Egyes viszonteladók nyíltan csomagolták át a spanyol és görög gyümölcsöt a Budapesti Nagybani Piacon. Az általunk megkérdezett magyar termelők szerint a dinnye esetében ezt nehezebb meglépni, de a nagybani piacokon beszerezhető az import áru, amit egyáltalán nem ritka, hogy az útmenti és más árusok is magyarként próbálnak meg eladni.

Ez is érdekelhet!

5 hiba, amelyet elkövethetsz, mikor a legédesebb dinnyét keresed

Az elmúlt években többször volt hasonlóra példa. Ráadásul, ami velünk történt, az is azt mutatja, hogy az import dinnyét sok esetben olcsóbban árulják a viszonteladók, mint a hazait, ami megtévesztheti a vásárlókat.

Az általunk megkérdezett zöldségárusok szerint szerencsére az egyre ritkábban fordul elő, de most is van arra példa, hogy az import gyümölcsöt átcímkézik. Így fordulhat elő az, hogy a román, olasz, görög vagy spanyol dinnyét magyarként adják el az árusok.

Ellenőrzik az árusokat

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a nyári szezonális akciója során folyamatosan ellenőrzi az útmenti dinnyeárusokat. A vizsgálatok összetettek, többek között kiterjednek a forgalmazási minőség szabványoknak való megfelelés ellenőrzésére, a nyomon-követhetőség biztosítására, valamint a származás megfelelő jelölésére is.

Fontos tudni, hogy az útmenti dinnyeárusítással önmagában nincs semmi probléma, nyugodtan vásárolhatunk ilyen helyeken. Az árusnak azonban be kell szereznie a megfelelő hatósági engedélyeket az árusításhoz. Az őstermelő csak a saját termését, míg a viszonteladók vásárolt árut is értékesíthetnek. Minden árusra vonatkozik, hogy az áru eredetét igazolnia kell.A származást igazoló dokumentumot nemcsak az ellenőröknek köteles felmutatni, hanem adott esetben a vásárlók is kérhetik.

Járjunk nyitott szemmel!

Vásárlóként mi is tehetünk az átverések ellen. Ha útmenti árustól vásárolunk, és nem vagyunk biztosak a dinnye eredetében, nyugodtan kérjük ki az áru eredetét igazoló dokumentumokat. Viszonteladók esetében a vásárolt áru dobozán is megtalálható a származási ország jelzése. Járjunk nyitott szemmel, nézzünk körül a stand környékén is.

Ha szabálytalanságot észlelünk, azt jelenthetjük a Nébih zöld számán. Aki nem tartja be a szabályokat, az több millió forintos bírságra számíthat.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek