Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így változhatnak a tejtermékek árai - Hullámvasúton a tejpiac

A tej ára már év eleje óta emelkedik. Mire számíthatunk a jövőben? 

Áremelkedésre lehet számítani a tejipari termékeknél. A 2,8%-os pasztőrözött friss tej fogyasztói átlagára a KSH adatai szerint áprilisban 211 forint volt literenként, a vajnál is megfigyelhető némi drágulás, egyedül a sajtok árai stagnáltak. A tejipari termékek árát többféle tényező alakítja, ezért nem lehet pontosan tudni, mekkora emelkedésre lehet számítani. A tej ára az elmúlt időszakban körülbelül 20 százalékkal emelkedett, annyi azonban elmondható, hogy a magyar tejárak még mindig az EU-s átlag alatt mozognak.

„A tejtermékek ára ebben az időszakban mindig emelkedik. A piaci árak alakulása leginkább egy hullámvasútra hasonlít”

– magyarázta portálunknak Harcz Zoltán. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója szerint a tejpiac folyamatosan változik, jelenleg éppen egy stabilizálódás figyelhető meg. 2014 januárjától 2016 augusztusáig folyamatosan csökkent a nyerstej felvásárlási ára, amely nekünk fogyasztóknak jó volt, viszont a tejtermelőknek nem.. A néhány forintos drágulást most amiatt tapasztalhatjuk, hogy nőtt a tej felvásárlási ára.

Kedvenc tejes finomságaink:

Harcz hozzátette, a drágulás nem csak a magyar piacot, hanem az egész Európai Uniót érinti. Április, május, június a tejtermelés csúcsa így akkor maximum néhány forintos emelkedést tapasztalhatunk, hogy utána milyenek lesznek az árak az Harcz szerint sok mindentől függ. Egyrészt, hogy alakul majd az export, másrészt pedig, hogy a világpiaci árak mennyire emelkednek.

Az igazgató pozitívumként megemlítette, hogy egyre kevesebb import tej érkezik az országba. Az elmúlt években problémát okozott az is, hogy a tartós tejek piacán megjelentek az olcsó külföldi UHT tejek, amelyek lenyomták a hazai árakat. Ez a trend is kezd visszaszorulni, s egyre több magyar tartós tej van a boltokban.

Ezt láttad már...

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!