Így készíts gyümölcsös shrub szirupot

A shrub angolul bokrot jelent, nem? Valóban, viszont a shrub az arab sharbah szóból ered, jelentése: ital. Hogyan készül, és mit kell tudni róla? Készíts te is shrubot!

Ennek az italnak nagy hagyományai vannak szerte a világon. Már a rómaiak is vízzel kevert ecetet ittak, és a babilóniaiak is datolyaecetet csepegtettek a vízbe, hogy biztonsággal fogyaszthassák. Később, magas C-vitamin tartalma miatt a nagy földrajzi felfedezések idején gyarmatosítók, fűszerkereskedők vitték magukkal a hajókra, hogy kivédjék a skorbutot, amely a C-vitamin hiányának köszönhetően kialakuló súlyos betegség. Mostanában újra egyre felkapottabb, hiszen remekül hűsít, olcsó, és csak minimális mennyiség fogy belőle egyszerre.

A dolog egyszerű: egy gyümölcsös ecetet cukorral sziruppá főzünk. Ezt a szirupot aztán hosszú hónapokig élvezhetjük - már ha kitart - , és vízzel vagy alkohollal hígítva fogyaszthatjuk. Koktélok alapja lehet, de ihatjuk borral és szódával egyfajta fröccsként is, sőt, salátaöntetnek vagy húspácnak is kiváló.

Furcsának tűnik elsőre, de én és a családom – mint évek óta lelkes nyári shrub fogyasztók – csak azt tudjuk mondani, hogy imádjuk. Egyrészt valóban hűsít, szódával és pár kocka jéggel egy felturbózott limonádénak tűnik, másrészt nem kell vele sokat foglalkozni, hiszen csak áztatni kell, és egyszer kb.10 percig főzni (vagy ha a hideg eljárással készítjük, annyit se). Ha nagyon óvatosak vagyunk, persze lehet sterilizálni az üveget, amiben tároljuk, de mivel az ecet fertőtlenítő hatású, még ez sem kötelező. Harmadrészt egyszerre készíthetünk egy nagyobb adagot, és az jó sokáig kitart. És negyedrészt, a nem túl tökéletes gyümölcsök nem vesznek kárba, hiszen mint látható, nem csak lekvár lehet belőlük.

A shrub receptjéért kattints ide!

Egyébként, ha már lekvár: a kész shrubból mehet egy löttyintésnyi az épp készülő lekvárba is, érdekes ízt ad neki – ha jól adagoljuk, nem túlzó, épp csak megbújik a háttérben.A shrub is többféle lehet: van, hogy a gyümölcsöt eleve a cukorral áztatják az ecetben. Ekkor a leszűrt gyümölcs is fogyaszthatóbbá válik, salátákban fantasztikus! Olyan verzió is létezik, hogy a gyümölcsöt cukorban pácolják, "macerálják", leszűrik és kinyomkodják, majd ezután keverik össze az ecettel. Sőt, a főzött gyümölcsös cukorszirupot is lehet keverni ecettel.

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek!

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Bocsi! De a recept link nem jó !!! Pedig engem kiváncsivá tettetek, mert még nem hallottam err?l és kipróbálnám nagyon. Üdv. KopiT

Törölt felhasználó

Elnézést kérünk, orvosoltuk a problémát!

Címlapról ajánljuk

További cikkek