Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így kerülheted el a puffadást nyáron

A szezonális zöldségek, gyümölcsök fogyasztása az egészséges étrendünk fontos pillére. De sajnos van, akiknél ezek az élelmiszerek hasi tüneteket okozhatnak. (X)

Benne vagyunk a nyár közepében, végre tobzódhatunk a friss, szezonális zöldségekben, gyümölcsökben. Ilyenkor még talán azok is szívese(bbe)n fogyasztanak zöldségeket, akik egyébként nem fordítanak étrendjükben erre különösebb figyelmet.

Amellett persze, hogy a sok zöldség fogyasztása pozitív hatással van az egészségünkre, van, akinél a nagyobb mennyiség már panaszokat okozhat. A zöldségek magas élelmirost-tartalma segíti bélrendszerünk egészségét, de az emészthetetlen rostok puffadásos tüneteket, hasi panaszokat is okozhatnak egyeseknél.

Mitől puffadhatunk?

  • Brokkoli, karfiol – sokan érzékenyek a brokkolira, karfiolra, amelyekből ilyenkor készítünk zsenge leveseket, rakott ételeket, vagy akár főzelékeket, de sokan szeretik ezeket a zöldségeket rántva is.
  • Friss fejteni való bab  – végre itt a kiváló alkalom, hogy ne szárazbabból készüljön a leves – kapható a zöldségeknél a friss, fejteni való bab. Egy tartalmas leves akár egytálételként is megállja a helyét – de ha érzékenyek vagyunk rá, tartsunk mértéket az ebédnél.
  • Új káposzta – édesebb, ropogósabb, mint a télen szedett változat, készítünk belőle főzeléket, levest és persze friss káposztasalátát.
  • Egyes gyümölcsök – a gyümölcsök fruktóz-, ill. szorbittartalma is okozhat puffadást az arra érzékenyeknél, különösen, ha nagy mennyiséget fogyasztunk belőlük. Amire pedig van esély, hiszen sokan örülnek annak, hogy végre sokféle gyümölcsből válogathatunk. Az is előfordulhat, hogy a nyári melegben nem szeretnénk nehéz ételt enni, nincs igazán étvágyunk, és szívesen indítjuk a napot egy gyümölcsös smoothie-val, vagy akár tartunk egy-egy gyümölcsnapot is a héten.
  • Ha diétázol, és ún. cukoralkoholokat használsz a cukor kiváltására (pl. xilit, mannitol, szorbitol), akkor érdemes tudni, hogy ezek is hasi panaszokat, puffadást, hasmenést okozhatnak.

Mit tehetünk?

  1. Ha gyakran puffadunk, érdemes naplót vezetnünk az étrendünkről és a tünetekről, hogy könnyebb legyen beazonosítani a „tettest”. Ha megvan a puffadás okozója, akkor érdemes kerülni az adott alapanyagot, vagy legalábbis a mennyiségét csökkenteni.
  2. Figyeljünk oda, hogy rendszeresen étkezzünk, a napi egy-kétszeri, nagy mennyiségű étkezés is okozhat panaszokat.
  3. Mozogjunk rendszeresen – a megfelelő keringés a bélrendszerünk egészségnek megőrzésében is fontos szerepet játszik.
  4. Kerüljük a zsíros ételeket – ezek is megterhelik emésztőrendszerünket.
  5. Ha tartósan fennállnak a panaszaink, akkor érdemes felkeresnünk egy szakorvost (gasztroenterológust, allergológust), aki segít kideríteni, hogy nem áll-e a tüneteink mögött krónikus betegség (pl. laktózintolerancia, táplálékallergia).

A cikket az Espumisan Easy forgalmazója, a Berlin-Chemie/A.Menarini Kft. támogatta

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!