Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így kerülheted el, hogy a sötét ruháid gyorsan kifakuljanak

Tényleg segít a kávé abban, hogy sokáig sötétek maradjanak a ruhák? Mutatjuk, hogy előzheted meg a kedvenc darabjaid fakulását!

A rengeteg hetente végzett házimunka közül a mosás tűnik a legegyszerűbbnek. Csak bedobáljuk a koszos ruhákat a mosógépbe, hozzáadjuk a mosószert, az öblítőt és várjuk, hogy minden tiszta és illatos legyen. Bár a folyamat egyszerűnek tűnik, van néhány buktatója, különösen akkor, ha sötét ruhákat mosunk. Ha nem figyelünk oda, a fekete kedvencek könnyen elveszthetik a színűket. Mutatjuk, milyen praktikákkal lehet megelőzni a gyors fakulást, és melyik az a módszer, amit semmiképp ne próbáljatok ki.

A kávé többet árt, mint használ

Több internetes portálon terjed egy fura mosási trükk, mely szerint a kávé segít a fekete ruhák színének megőrzésében. Ez a módszer azonban szakemberek szerint többet árt, mint segít, ezért nem szabad kipróbálni. Igaz, az öblítő programhoz adva, a kávénak van némi ruhafestő hatása, de egyáltalán nem segít abban, hogy a kedvenc darabjaink lassabban fakuljanak.

A víztakarékos mosógépeknél kifejezetten tilos kávéval öblíteni a ruhákat, mivel az ital sokat árthat. A ruhák a mosás után foltosak maradhatnak.

Ez is érdekelhet!

Unod már, hogy folyton beszürkülnek a fehér ruháid? Ezt a 6 szert érdemes bevetned!

Mit lehet tenni a fakulás ellen?

A sötét ruhák kifakulása mondhatni elkerülhetetlen, de a folyamatot több dolog felgyorsíthatja. Egyrészt a mosás közben a szerkezetük folyamatosan roncsolódik, másrészt pedig a száradás során is vesztenek a színükből. A hőfokra sem árt figyelni, a túl hideg vagy túl meleg víz is rossz hatással lehet a szövetekre. Ha szeretnénk megőrizni a ruháink színét, a következő pontokat érdemes figyelembe venni:

  • a sötét ruhákat mindig mossuk külön a világosaktól,
  • használjuk a legrövidebb mosási ciklust és a legalacsonyabb hőfokot (max. 30 fok),
  • válasszunk olyan programot, ami a ruhák anyagához megfelelő,
  • a mosószer kiválasztásánál arra kell figyelni, hogy az ne tartalmazzon fehérítőt, 
  • a kopás elkerülése érdekében mindig húzzuk fel a zippzárokat és fordítsuk ki a ruhákat,
  • soha ne mossuk együtt a nadrágot és a pólót, csak azért mert egyforma színű, a ruhákat a tömegük, fajtájuk szerint is válogassuk szét!

Nem kell tehát mesterséges vagy természetes színezék, esetleg speciális mosószer ahhoz, hogy a ruhák tovább megőrizzék a színüket. Elég néhány egyszerű szabályt betartani a mosásnál és sokáig hordhatjuk a fekete darabokat.

Ezeket olvastad már?

via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!