Így kell tésztát főzni Gordon Ramsay szerint!

Ha eddig hezitáltál, hogy kell tésztát főzni, hiába hallottál már mindenfélét a témában, most megnyugodhatsz. Gordon tudja. És meg is mondja.

Mondjatok valakit, aki nemet mond egy paradicsomos spagettire. Az viszont - főleg, ha tényleg követjük az olasz virtust - rettentő fontos, hogy tökéletesre főzzük, azaz al dentére. Amikor épphogy egy picit kemény a fogaink alatt a legközepe. De nem ropogós (crunchy), ahogy Gordon is kiköti. A végeredmény magáért beszél.

1. RENGETEG víz egy tényleg nagy lábosban - hogy legyen helye a tésztának, és mindenütt átfőjön rendesen. Litert nem mond, de láthatjuk az arányokat. Többszöröse a víz tésztának.

2. Ízesítés - létfontosságú szerinte. Só és olívaolaj a vízbe, hogy ne tapadjanak össze a tészták. (Ezen sokan vitatkoznak, Gordonnak én mondjuk elhiszem.)

Martha Stewart tésztája sem rossz!

Ez talán a világ legjobb tésztája?

3. Nagy lángon forraljuk fel a vizet - lobogjon.

4. A spagettinél picit vékonyabb ún. "angel" tésztát használ, de spagettivel is stimmelnek a szabályok. Belerakja a két főre valót egy marokban, törés nélkül a vízbe, és ahogy picit megpuhul a vége, finoman elcsavarja oldalra, és belefekteti a vízbe.

5. Újra felforralja, és ajánlja, hogy stoppert is állítsunk be, ha rosszak vagyunk időzítésben. Kb. 7-8 perc alatt megfőzi, de a tuti, ha kóstolunk. Al dente legyen, azaz még feszes, picit kemény fogásra, és nem puha/szétfőtt, és ugyanezt hozza harapásnál is legbelül (de nem ropogós!!!)

6.Leszűri, 1 ek. olívaolaj rá és só+frissen őrölt bors. És KÉSZ!

Én imádom, ahogy magyaráz, nem tudom megkérdőjelezni, kövezzetek meg.

A tészta édes is lehet!

Hozzászólások

Zsuzsamama56

Én soha nem öntök olajat a vízbe,mert az olasz tészta soha nem ragadna össze.Mindíg csodásan elkészítem a tésztát,bár az is igaz,hogy sok magyar tésztából nem f?znék,mert kétségtelenül nem friss tojásból készül.Számtalanszor büdös volt a cérnametélt f?zéskor a Soós tésztának pld.Az olaszoknak tuti a tésztájuk,mi nagyon szeretjük,nincs párja!

Törölt felhasználó

Hmm, a tésztába mióta tesznek tojást (lasagne tésztán kívül)? Azt nem tésztának hívják...

rozsa1958

nézem a f?z?s m?sorokat és ?k sohasem öblítik le a tésztát hideg vízzel hanem f?zés után lesz?rik és rögtön mehet a szószba.Nem kell leöblíteni?

Törölt felhasználó

Nem vagyok háziasszony, de a feleségem sok mindent rám bíz a konyhában. F?leg az el?készítést, a kevergetést, tésztaf?zést, csak a f?szerezést nem. A tésztát én sózott vízbe teszem, kevés olajat csurgatok bele és amikor forr a vít, bele teszem a tésztát. F?leg az els? pár percben gyakran kevergetem. A víznek végig forrnia kell, mert különben "elázik" a tészta. Én Gordonnal ellentétben teljesen puhára f?zöm és kiszedéskor nem öblítem le vízzel, akár a tányérba szedem ( pl sajtos tészta ), vagy akár serpeny?be ( pl milánói, vagy bolognai mártásához keverve )

Törölt felhasználó

Aha, Gordonnal ellentétben teljese puhára f?zöd. Ezek után én a tésztaf?zést sem bíznám rád. A puhára f?tt tésztánál kevés undorítóbb dolog van. Arra viszont kíváncsi lennék, hogy mi az a milánói mártás.

Törölt felhasználó

Ki hogy szereti a tésztát, az ízlés dolga. A milánói mártás receptjét juszt sem árulom el .

rozsa1958

A milánói mártás,ugyanaz mint a bolognai csak nincsen benne gomba.

BDorina

Az király, mert a bolognaiban sincs :D

Törölt felhasználó

De le kell, egy ev?kanál olívaolajjal. Ahogy az a cikkben is szerepel. Ha vízb?l veszed ki a tésztát, akkor ugyan miért öblítenéd le VÍZZEL?

Törölt felhasználó

Én sem teszek olajat a vízbe, mert az olaj nem keveredik a vízzel, csak a felszínén úszik, így nem tud bekerülni a víz alján f?v? tészta közé, ezért nem is akadályozhatja meg a tészta összetapadását. Menne a lefolyóba a vízzel együtt. Ez pazarlás. Akkor teszem rá az olajat, ha lesz?rtem a tésztát. A frissen készített tészta, ha nagyon lisztes és a f?z?víz is er?sen lisztes lesz, azt le szoktam öblíteni. A száraz tésztát szerintem felesleges.

Blanketta

mindig tesznek tojást a tésztába:) és soha nem öblítik le a tésztát.)

Törölt felhasználó

Kedves Mindenki! Nem MINDEN tészta tartalmaz tojást, ilyen a durumlisztb?l - igen durumbúza a neve,amib?l készül- készült tészta......és igen, nem CSAK a lasagne tartalmazhat tojást, hanem a tojásos fehér lisztb?l készült tészták is, amib?l jó szerivel lehet válogatni a boltokban, akárcsak a különféle lisztekb?l készült, akár tojás mentes fajtákból is......és miel?tt nekem támadna valaki csupa jó kedvb?l, ajánlom a GOOGLE használatát... Végs? soron mindenki a maga ízlése szerint készíti az ételeit, ha szétfolyós puhán szereti a tésztát akkor úgy, ha Al dente, akkor meg úgy.....felesleges viták köre folyik itt.... Szép estét! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek