Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így kell tésztát főzni Gordon Ramsay szerint!

Ha eddig hezitáltál, hogy kell tésztát főzni, hiába hallottál már mindenfélét a témában, most megnyugodhatsz. Gordon tudja. És meg is mondja.

Mondjatok valakit, aki nemet mond egy paradicsomos spagettire. Az viszont – főleg, ha tényleg követjük az olasz virtust – rettentő fontos, hogy tökéletesre főzzük, azaz al dentére. Amikor épphogy egy picit kemény a fogaink alatt a legközepe. De nem ropogós (crunchy), ahogy Gordon is kiköti. A végeredmény magáért beszél.

1. RENGETEG víz egy tényleg nagy lábosban – hogy legyen helye a tésztának, és mindenütt átfőjön rendesen. Litert nem mond, de láthatjuk az arányokat. Többszöröse a víz tésztának.

2. Ízesítés – létfontosságú szerinte. Só és olívaolaj a vízbe, hogy ne tapadjanak össze a tészták. (Ezen sokan vitatkoznak, Gordonnak én mondjuk elhiszem.)

Martha Stewart tésztája sem rossz!

Ez talán a világ legjobb tésztája?

3. Nagy lángon forraljuk fel a vizet – lobogjon.

4. A spagettinél picit vékonyabb ún. „angel” tésztát használ, de spagettivel is stimmelnek a szabályok. Belerakja a két főre valót egy marokban, törés nélkül a vízbe, és ahogy picit megpuhul a vége, finoman elcsavarja oldalra, és belefekteti a vízbe.

5. Újra felforralja, és ajánlja, hogy stoppert is állítsunk be, ha rosszak vagyunk időzítésben. Kb. 7-8 perc alatt megfőzi, de a tuti, ha kóstolunk. Al dente legyen, azaz még feszes, picit kemény fogásra, és nem puha/szétfőtt, és ugyanezt hozza harapásnál is legbelül (de nem ropogós!!!)

6.Leszűri, 1 ek. olívaolaj rá és só+frissen őrölt bors. És KÉSZ!

Én imádom, ahogy magyaráz, nem tudom megkérdőjelezni, kövezzetek meg.

A tészta édes is lehet!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ízésvarázs
Világom ízei / Ízésvarázs Tue, 2017-04-11 19:48

Kedves Mindenki!
Nem MINDEN tészta tartalmaz tojást, ilyen a durumlisztből - igen durumbúza a neve,amiből készül- készült tészta......és igen, nem CSAK a lasagne tartalmazhat tojást, hanem a tojásos fehér lisztből készült tészták is, amiből jó szerivel lehet válogatni a boltokban, akárcsak a különféle lisztekből készült, akár tojás mentes fajtákból is......és mielőtt nekem támadna valaki csupa jó kedvből, ajánlom a GOOGLE használatát...
Végső soron mindenki a maga ízlése szerint készíti az ételeit, ha szétfolyós puhán szereti a tésztát akkor úgy, ha Al dente, akkor meg úgy.....felesleges viták köre folyik itt....
Szép estét! :)

H.Liliom
H.Liliom Thu, 2015-08-20 17:33

Én sem teszek olajat a vízbe, mert az olaj nem keveredik a vízzel, csak a felszínén úszik, így nem tud bekerülni a víz alján fővő tészta közé, ezért nem is akadályozhatja meg a tészta összetapadását. Menne a lefolyóba a vízzel együtt. Ez pazarlás. Akkor teszem rá az olajat, ha leszűrtem a tésztát.

A frissen készített tészta, ha nagyon lisztes és a főzővíz is erősen lisztes lesz, azt le szoktam öblíteni. A száraz tésztát szerintem felesleges.

rozsa1958
rozsa1958 Thu, 2015-08-20 09:33

nézem a főzős műsorokat és ők sohasem öblítik le a tésztát hideg vízzel hanem főzés után leszűrik és rögtön mehet a szószba.Nem kell leöblíteni?

mrsherrey
mrsherrey Thu, 2015-08-20 14:16

De le kell, egy evőkanál olívaolajjal. Ahogy az a cikkben is szerepel. Ha vízből veszed ki a tésztát, akkor ugyan miért öblítenéd le VÍZZEL?

susambo
susambo Thu, 2015-08-20 10:31

Nem vagyok háziasszony, de a feleségem sok mindent rám bíz a konyhában. Főleg az előkészítést, a kevergetést, tésztafőzést, csak a fűszerezést nem. A tésztát én sózott vízbe teszem, kevés olajat csurgatok bele és amikor forr a vít, bele teszem a tésztát. Főleg az első pár percben gyakran kevergetem. A víznek végig forrnia kell, mert különben "elázik" a tészta. Én Gordonnal ellentétben teljesen puhára főzöm és kiszedéskor nem öblítem le vízzel, akár a tányérba szedem ( pl sajtos tészta ), vagy akár serpenyőbe ( pl milánói, vagy bolognai mártásához keverve )

mrsherrey
mrsherrey Thu, 2015-08-20 14:15

Aha, Gordonnal ellentétben teljese puhára főzöd. Ezek után én a tésztafőzést sem bíznám rád. A puhára főtt tésztánál kevés undorítóbb dolog van. Arra viszont kíváncsi lennék, hogy mi az a milánói mártás.

rozsa1958
rozsa1958 Mon, 2015-08-24 17:25

A milánói mártás,ugyanaz mint a bolognai csak nincsen benne gomba.

susambo
susambo Thu, 2015-08-20 16:02

Ki hogy szereti a tésztát, az ízlés dolga. A milánói mártás receptjét juszt sem árulom el .

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 Wed, 2015-08-19 21:18

Én soha nem öntök olajat a vízbe,mert az olasz tészta soha nem ragadna össze.Mindíg csodásan elkészítem a tésztát,bár az is igaz,hogy sok magyar tésztából nem főznék,mert kétségtelenül nem friss tojásból készül.Számtalanszor büdös volt a cérnametélt főzéskor a Soós tésztának pld.Az olaszoknak tuti a tésztájuk,mi nagyon szeretjük,nincs párja!

mrsherrey
mrsherrey Thu, 2015-08-20 14:17

Hmm, a tésztába mióta tesznek tojást (lasagne tésztán kívül)? Azt nem tésztának hívják...