Ideje a tavaszi kamratakarításnak!

A téli ruhák még várhatnak, a nyáriak is nagy zsákokba rejtve pihenhetnek a gardrób átrendezéséig, de mi a helyzet a kamra környékével? Na, igen, a kamrának ideje nekiesni.

Elérkezett a pillanat, amikor már nem húzhatom tovább az időt, mondván, még úgyis farkasordító hideg van, és mit fárasszam magam feleslegesen hétvégén a pakolászással, illetve az amolyan elő nagytakarítási munkálatokkal. Aki bújt, aki nem, bizony takarítani kell a kamrámban. Szombaton délelőtt egy nagy bögre kávé után nekiduráltam magam, hogy végre rendet tegyek a spájzban, és felkészültem lelkiekben azokra az esetleges rémisztő képekre, melyek akkor várhatnak ránk, amikor ártatlan, egykor csodálatos, de mára már egymást rothasztó gyümölcsökre, zöldségfélékre bukkanunk. Nos, így is történt, ahogyan leírtam, de találtam más érdekességet is a kamrában, azaz pontosan a finomlisztben: pár aprócska betolakodót.

Takarítás

A kamrába lépve első dolgom az volt, hogy mindent lepakoltam a polcokról, majd egy nagy vödör forró, ecetes-szódabikarbónás víz segítségével szépen lemostam azokat. Aki kertes házban él, és nem egy konyhai szekrénybe próbál minden télirevalót és alapanyagot besuvasztani a helyhiány miatt, mert ez sajnos ismerős, annak érdemes ilyenkor egy tisztasági festést is csinálnia a kamrában.

Az általános tisztítás mellett egy megelőző akciót is véghezvihetsz, amellyel hatékonyan távol tarthatod a hangyákat és a különböző rovarokat. Ilyen nagyszerű, természetes csodaszer például a sütőpor vagy a szódabikarbóna is, ha a falak mentén, a sarkokat nem elkerülve, egy csíkban kiszórod őket. A sütőpor ugyanis remekül távol tartja a cukorra éhes hangyákat és más rovarokat, a szódabikarbóna úgyszintén, illetve még kiváló fertőtlenítőszerként is funkcionál. Ugyanezt azok is elvégezhetik, akiknek csak konyhaszekrényük van. A kamrában, szekrényben fellógatott, csokorba kötött-szárított levendula vagy a polcokra helyezett kisebb levendulazsákocskák remek rovarűző illatanyagot bocsátanak ki magukból.

Szelektálás, helyteremtés

A polcok legtetején bármilyen ritkán használt tárgyakat, élelmiszereket elhelyezhetsz. Ilyenek például az ünnepi dekorációk, karácsonyfadíszek, villanykörték, teamécsesek, illetve az olyan nagyobb háztartási gépek, amiket csak egy évben egyszer van lelki erőd előszedni.A különböző méretű papír- és műanyag dobozokat érdemes feliratozni, mielőtt megtöltenéd őket különböző száraztésztákkal vagy a sütéshez használható csomagolt pudingporokkal, zselatinnal, sütőporral, szárított élesztős tasakokkal. Ezek szavatossági idejét érdemes rendszeresen ellenőrizned és természetesen, ha lejárt dátumút találsz, azt azonnal ki kell dobni.

Szárazáruk: gabonafélék, tészták, fűszerek...

Már több éve rájöttem, hogy nemcsak a rizsre, a lisztre, és minden gabonafélére, ami csak a kamrámban van, de házi csuszatésztámra is igencsak fáj a foguk az apró zsizsikbogaraknak, ezért azóta minden ilyen szárazanyagot csakis jól zárható, gumis, csatos üvegekben szoktam tárolni, és ilyenkor ezeket az üvegeket is a biztonság kedvéért kívülről átnézem, megrázogatom, hogy nem lapul-e bennük semmilyen kéretlen látogató. Sokszor a bogarak lárvái már benne vannak a gabonatermékekben és otthonunkban kelnek ki. A fűszerek sorsa is gyakran ugyanez lesz, ezért én, amint megveszem a szokásos fűszereimet, azokat, amiket a leggyakrabban használok a főzéshez, mindenképpen beleszórom egy jól zárható fűszertartóba vagy helyet csinálok a kamrapolcon, és a többi fűszert is oda rakom kisebb üvegekben.A kristálycukrot, illetve porcukrot is érdemes valamilyen jól zárható tárolóedényben tartani, hogy a hangyák nehogy hozzáférhessenek.

Finom télirevalók: befőttek, lekvárok, konzervek

Igaz, ezek a készítmények még otthonunk legmelegebb helyiségében is évekig elállnak, azonban egy nem megfelelően csírátlanított befőttesüveg vagy egy nem jól záródó tető még a rövid ideje eltett befőttek, lekvárok sorsát is azonnal megpecsételi. Az egészséges, külsőre normális színű élelmiszerrel csak annyi a dolgod, hogy alaposan letörölgeted róluk a port, illetve ne felejtsd megnézni a konzervek szavatossági idejét sem, mert, ha lejárt, akkor sajnos már csak a kukában találhatsz számukra helyet.

3 intő jel:

  • Ne feledd, elég, ha csak a lekvárok, szörpök, befőttek, savanyúságok színét figyeled meg, mert a barnás elszíneződés jelzi az étel romlását. Természetesen a bolti készítmények szavatossági idején azonnal látszik, hogy lejárt vagy ép termékkel van-e dolgod.

  • A bontatlan üvegeken végigfolyt lekvárok, levek erjedésre utalnak.

  • A penészes, gombás, fehér, szőrszerű vagy zöldes elváltozások a lekvár vagy befőtt tetején azonnal látszódnak.

Zsákos hagyma és burgonya

Egész évben, nemcsak a tavaszi nagytakarítás alkalmával érdemes átválogatnod a hagymát és a burgonyát. A burgonya csíráját mindig le kell szedni, mert veszélyes méreganyagok képződnek a burgonyában, a rothadt példányokat pedig azonnal el kell távolítani a többi közül, hogy nehogy megfertőzzék egészséges társaikat. Ez egyébként minden zöldség-, illetve gyümölcsfélére is igaz.

A vöröshagymánál már nem ilyen komoly a helyzet, ugyanis, ha egészséges, kihajtott hagymával találkozol, a hagyma hajtása teljesen egyenlő az újhagymával. Ilyenkor a hagyma zöld hajtását is és a fejrészt is bátran fel lehet használni. Abban az esetben, ha a hagyma hajtása nem tűnik egészségesnek, hanem elszáradt vagy rothadásnak indult, vágd le a hajtást, és a hagymafejet vagy egészben vagy aprítva, egy kiürült margarinos dobozba téve berakhatod a mélyhűtőbe. Az egész mélyhűtött hagyma reszelt hagymának kiváló lesz, mert nem csípi majd a szemedet.

Tipp

Termessz újhagymát az ablakban! Ha a vöröshagyma hajtása még nem elég nagy, de egészségesnek látod, akkor nagyon szép újhagymát tudsz belőle nevelni. Csupán egy befőttesüvegre és vízre lesz szükséged. A hagymát gyökérrészével helyezd bele egy vízzel megtöltött befőttesüvegbe úgy, hogy a gyökérrész csak éppen hogy beleérjen a vízbe. Ezután nincs más dolgod, csak az, hogy figyelgesd kis újhagymád fejlődését, és végül jóízűen elfogyaszd.

Töltött hagyma

Rozmaringos-fűszeres burgonya

Szégyenlős hagyma

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!