Elmondjuk, mit kezdj a húsvéti sonkalével

A húsvéti füstölt főtt sonka egyrészt az ünnepi asztal fő fogása, másrészt a húsból kifővő füstölt ízű sonkalé megannyi étel fontos alapanya lehet, ezért aztán annyira értékes, hogy érdemes hosszú távra megőrizni minden cseppjét.

A húsvéti sonkát hagyományosan vízben, minimális fűszerezéssel szokás főzni, és bár léteznek sütőben, például kenyértésztában sült, különleges sonkaelkészítési módok, hosszú távon akkor tesszük magunkkal a legjobbat, ha bőséges, füstös sonkalé marad vissza az elkészült sonkánk után.

Mi legyen belőle?

Hiszen az erősen füstös ízű sonkalé aranyat ér a konyhában: felhasználhatjuk egyszerű, szinte hétköznapi, olcsó levesek elkészítésénél. Ha nem is kerül sonka vagy más hús a tejfölös krumplilevesbe vagy épp zöldbab-, vagy sárgaborsólevesbe, sőt fejtettbab-levesbe máris ízes, karakteres és nem utolsó sorban a füstölt sonka esszenciális és ellenállhatatlan ízét magába rejtő főzőlével készítve mégis egy gazdag és egészen komplex ízű levest kapunk, és még spórolunk is.

Sonkalével készíthetünk főzelékeket – a krumpli és a babfőzelék egészen új magasságokba emelkedik tőle – , de felönthetünk vele ragukat és egytálételeket is, gyakorlatilag egy folyékony füsttel fűszerezzük így az ételeket. Sőt, ha egy sütőben sülő hús alá kell öntenünk egy kevés folyadékot, miért ne lehetne ez épp sonkalé, ami egyszerre sózza és fűszerezi is az ételt?

Meddig áll el?

Ha a sonkafőzés után rendesen leszűrjük és lehűtjük, akár egy-másfél hétig is eláll a hűtőben, de csak akkor, ha tényleg állandó hőmérsékleten van és nem bolygatjuk. Ha oda jutunk, hogy felhasználnánk az egész levet használjuk el egyszerre.

Ha tudjuk, hogy ilyen sok levet, mint ami a rendelkezésünkre áll a sonkafőzés után rövid időn belül nem foguk tudni felhasználni, érdemes felszabadítani neki helyet a fagyasztóban. Vannak, akik egészen kicsi adagokra porciózzák, és például jégkockatartóba szétosztva fagyasztják le. Az apró fagyasztott füstölt kockákat így aztán könnyedén használhatjuk fűszerezésre, elég csak egyet-kettőt beledobni a pörköltbe, raguba vagy egytálételbe, nem fogja ellevesesíteni a fogást, de az ízében abszolút érezhető lesz a sonkás füstösség.

Jól záródó zacskóba is önthetjük a levet és aztán levesnyi adagonként fagyaszthatjuk, vagy ha főzelékekhez szeretnénk inkább felhasználni majd, akkor félliternyi adagokat fagyasszunk le belőle, ennyi épp elég két-három adagos főzelék elkészítéséhez.

A mélyhűtőben az így lefagyasztott lé akár fél évig is biztonsággal eltartható.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több húsvéti tartalom itt:

Címlapról ajánljuk

A répatortás kekszszendvics, amit minden nap harapnánk uzsonnára

Nehéz percek következnek most az édesszájúak számára: ez a "szendvics" nem holmi felvágottal-sajttal készül, hanem egy pazar répatorta még pazarabb hozzávalóival! Húsvétra, de egy sima hétvégére vagy hétköznapra is kiváló önsimogató és családjutalmazó süteményről van szó. Így készül nálunk a répatortás kekszszendvics:

Nosalty

További cikkek