Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvét idén: ezek szerint a szempontok szerint válassz SONKÁT

A hírek szerint bőven lesz hagyományosan érlelt nyers, de gyorspácolt főtt sonka is az üzletekben. Az, hogy melyiket választjuk, csak rajtunk múlik.   

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke szerint nem várható ellátási zavar a húsvéti füstölt húskészítmények piacán, az ágazati vállalatok széles kínálattal készülnek – írja a Pénzcentrum.

Úgy tűnik, járvány ide vagy oda, a tojás mellett a sonkával sem lesz gond idén, már ami a készleteket illeti. Más kérdés, maga az ünneplés mennyiben lesz más így, hogy elmaradnak a nagyobb összejövetelek, és hogy mennyire fogunk boltokba rohangálni, csak hogy megadjuk a módját az evésnek.

Mi senkit sem buzdítanánk őrült vásárlásokra, viszont ha már kimegyünk (vagy ha online rendelünk), akár húsvéti sonkát is simán beszerezhetünk.

Hogy mire figyeljünk?

A nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk.

Fontos, hogy hagyományos pácolással vagy gyorspácolással készült-e a termék. Utóbbi esetben ugyanis a páclé injektálással és/vagy vákuum segítségével jut a húsba, így a termék gyorsabban előállítható, de a minősége és az ára sem annyira magas. A hagyományosan pácolt sonkák ebből következően drágábbak. 

„Füstölt” vagy „füstölt ízű” feliratok között is érdemes különbséget tenni, a füstölés fával történő természetes folyamat, míg a füstölt ízhatást „csupán” injektálással érik el.

Fontos, hogy a termék csak akkor engedjen levet, ha benyomjuk, de ne legyen száraz és kemény sem.

A nyers füstölt sonkát nem, míg a főtt füstölt termékeket érdemes hűtőben tárolni. Utóbbit már nem kell főzni fogyasztás előtt.

A Lidlben idén például 13-féle sonka lesz elérhető, az árak pedig 999 és 3790 forint között mozognak majd. 

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!