A hamis "húsgolyós" spagetti, ami csak színleli a húst...és a parmezánt is!

Bizony-bizony, ma már húsgolyó is készülhet húsmentesen! Elhagyva a hús- és sajtpótló alternatívákat, mennyei fogást dobhatunk össze kicsit több, mint egy óra alatt. Bár ugyanolyan nem lesz, mint az eredeti recept, mégis nagyszerű ízélmény vár minket az első falattól az utolsóig.

Az amerikaiak híresek arról, hogy átvesznek egy-egy külföldi fogást, ami megtetszik nekik, hogy saját ízlésükre alakítsák. Tökéletes példa erre a TexMex konyha, ami sokak képzeletében úgy él, mint a legautentikusabb mexikói ételek konyhája. Ez egyébként nem amerikai sajátosság, a mára már széles körben elterjedt, és szinte minden város éttermi listáján megtalálható kínai kifőzdék sem autentikusak, hiszen számos hozzávalót kell kicserélniük más alternatívára, valamint az receptek is inkább az európai szájízre igazították.

A "húsgolyó" receptjéért kattints a képre!

Honnét származik a recept?

Hasonlóképp vagyunk ezzel az olasz-amerikai húsgombócos spagettirecepttel. Bár elsőre mediterránnak tűnhet a fogás, rá kell döbbennünk, hogy sokkal valószínűbb, hogy inkább az Államokba emigrált olaszok műve.

Annak ellenére, hogy maga a spagetti olasz, és a paradicsomos húsgolyó is számos régióban megtalálható recept, az itáliaiak sosem merték volna saját hazájukban egy tányérra helyezni a tésztát és a golyót, mert valószínűleg meglincselték volna őket ott helyben.

Amerikában azonban szinte külön igény van a legkülönbözőbb kombinációkra, ezért ott a hírnevéből következtetve még örültek is neki.

A "húsgolyó" receptjéért kattints a képre!

A gyermekkor íze

Ha felidézzük, hogy hol találkoztunk ezzel az étellel, hamar beugrik majd a Suzi és Tekergő című mese közismert jelenete, ahol Tekergő felajánlja Suzinak az ízletes animált húsgolyót, majd a tésztát szürcsölgetve elcsattan a szerelmespár első csókja. Azt sajnos nem tudom garantálni, hogy ezt a receptet a kutyapár is bevállalná, hiszen a golyócskák életükben nem láttak húst. A gombából és babból készült finomságtól túl nagy kihívás lenne elvárnunk, hogy épp olyan íze legyen, mint az eredetinek. Ennek ellenére azonban a kész étel a tésztával, a paradicsomszósszal és a vegán parmezánnal érdekes meglepetést okozhat.

A "húsgolyó" receptjéért kattints a képre!

Mi a titka?

Sikerének egyik legnagyobb titka, hogy jó minőségű alapanyagokat használunk. Fontos, hogy a gomba és a fűszernövények frissek legyenek, valamint hogy a bab, a paradicsomkonzerv és a spagetti is jó minőségnek örvendjen.

Elkészítésekor hanyagoljuk a szójatartalmú húspótlókat, valamint a növényi alapú sajtokat. Kesudióból könnyedén készíthetünk hamis parmezánt, ami tovább színesíti a fogást, ellenben a vegán sajtalternatívákkal.

A hamis "húsgolyót" így tartalmas mentes fogássá tudjuk varázsolni, hiszen tartalmaz gombát, hüvelyest, zöldséget, magot és szénhidrátot is.

A "húsgolyó" receptjéért kattints a képre!

A vegán "húsgolyós" spagetti receptjét itt találod. Készítsd el, hogy megízleld a húsmentes élet ízét!

Fotók és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk