Hús a tűzön és a sütőben

Ropogós bőrű sertéskaraj

Az egyben sült hús készítésének alapfeltétele a jó minőségű alapanyag– egy jó hentes is szükségeltetik tehát hozzá. Ha éppen marháról van szó, ne legyen túl fiatal, de túl koros sem. A színe azért sok mindent elárul. A túl élénkvörös nem igazán lesz alkalmas, mert nagyon összezsugorodik. A sertéshúsnál az jelenthet gondot, ha túl sovány, mert sütés közben összeugrik rágós lesz. Persze, ha tökéletes darabot választottunk, még elkészítése közben is történhetnek kisebb balesetek.

Kellemetlen, ha a szép, ropogósra sütött, kívánatos pecsenyét már felvágni is alig tudjuk, hát még megrágni. Az ilyen baleset elkerülhető, ha sütés előtt kivivel vagy ananásszal bedörzsöljük a húst, mert finom, porhanyós lesz tőle.

Ha nem sült eléggé át, vékonyan felszeleteljük és lassan fortyogó szaftban 15 percig tovább főzzük.

Étvágygerjesztő, barna pörkösödést érünk el, ha sütés előtt mustár, parmezán, prézli vagy darált mogyoró keverékével bekenjük.

Sütés közben, ha szükséges a folyadékot pótolni, mindig kevés forró vízzel vagy forró borral tegyük, ugyanis a hirtelen hidegtől a hús kemény lesz.

Ropogós, szép pörköt kapunk, ha körülbelül 20 perccel a sütés vége előtt kevés cukorral megszórjuk és így sütjük tovább.

Mielőtt felszeleteljük a kész sültet, ajánlatos néhány percig pihentetni, hogy a hússzaft jobban átjárja. Ne is tegyük közben alufóliára vagy tányérra, hanem hagyjuk a szószban állni.

Amiatt is állni kell hagyni, hogy belül tovább „süljön”, ugyanis a külső rétege jóval melegebb, és az átadja hőt a hús belsejének. Ha tovább sütnénk, kívül már csak megégne. Erről húshőmérővel (maghőmérővel) is meggyőződhetünk. Amikor kivesszük a pecsenyét, a hőmérőn még emelkedik a hőfok, majd lassan visszahűl.-jm-

Címlapról ajánljuk

További cikkek