Hús a tűzön és a sütőben

Ropogós bőrű sertéskaraj

Az egyben sült hús készítésének alapfeltétele a jó minőségű alapanyag– egy jó hentes is szükségeltetik tehát hozzá. Ha éppen marháról van szó, ne legyen túl fiatal, de túl koros sem. A színe azért sok mindent elárul. A túl élénkvörös nem igazán lesz alkalmas, mert nagyon összezsugorodik. A sertéshúsnál az jelenthet gondot, ha túl sovány, mert sütés közben összeugrik rágós lesz. Persze, ha tökéletes darabot választottunk, még elkészítése közben is történhetnek kisebb balesetek.

Kellemetlen, ha a szép, ropogósra sütött, kívánatos pecsenyét már felvágni is alig tudjuk, hát még megrágni. Az ilyen baleset elkerülhető, ha sütés előtt kivivel vagy ananásszal bedörzsöljük a húst, mert finom, porhanyós lesz tőle.

Ha nem sült eléggé át, vékonyan felszeleteljük és lassan fortyogó szaftban 15 percig tovább főzzük.

Étvágygerjesztő, barna pörkösödést érünk el, ha sütés előtt mustár, parmezán, prézli vagy darált mogyoró keverékével bekenjük.

Sütés közben, ha szükséges a folyadékot pótolni, mindig kevés forró vízzel vagy forró borral tegyük, ugyanis a hirtelen hidegtől a hús kemény lesz.

Ropogós, szép pörköt kapunk, ha körülbelül 20 perccel a sütés vége előtt kevés cukorral megszórjuk és így sütjük tovább.

Mielőtt felszeleteljük a kész sültet, ajánlatos néhány percig pihentetni, hogy a hússzaft jobban átjárja. Ne is tegyük közben alufóliára vagy tányérra, hanem hagyjuk a szószban állni.

Amiatt is állni kell hagyni, hogy belül tovább „süljön”, ugyanis a külső rétege jóval melegebb, és az átadja hőt a hús belsejének. Ha tovább sütnénk, kívül már csak megégne. Erről húshőmérővel (maghőmérővel) is meggyőződhetünk. Amikor kivesszük a pecsenyét, a hőmérőn még emelkedik a hőfok, majd lassan visszahűl.-jm-

Sült karaj ízletesen

Már többször készítettem, volt hogy tarjából. Különösebb story nincs. A kislányom különösen szereti. A fotón is azért van csak 3 szelet, mert Ő lecsapott a negyedikre! :) Friss ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...