Hol vásároljuk az élelmiszert?

Nemcsak főzni, bevásárolni is meg kell tanulni - a rossz szokások és a random vásárlás ugyanis főleg pénzkidobást és pazarlást eredményez.

A vásárlás a főzéssel kezdődik - gondolom mindenki ismeri ezt az elcsépelt, de nagyon is igaz mondást. Rosszul levezényelt vásárlással, nem megfelelő minőségű, egészségtelen alapanyagokkal pedig vajmi kevés esélyünk van ízletes és tápláló étel készítésére. Nyilván mindenki tudja, hogy a piacon zöldséget, a hentesnél pedig húst veszünk, de néha nem árt újraírni a saját vásárlási szokásainkat! Nézzük, mit hol vegyünk - és hol ne!

Fotó: Flickr

Olvastad már?

Vásárolj okosan, spórolj többet!

Piac

Az én ideális világomban minden sarkon lenne egy őstermelői piac, de ez nyilván álom marad. A piac maga még nem garancia a jó minőségre, de még a legkisebb, legegyszerűbb piacon is jobban megéri a zöldséget-gyümölcsöt beszerezni, mint a nagyobb áruházakban. Ha másért nem, akkor azért, mert nagyobb eséllyel lesz országon belüli termelőtől, mint az áruházakban kínált társaik. Nagyobb piacokon, ahol a kínálat is bőséges, megpróbálhatunk tojást, házi száraztésztát, diót, mogyorót, egyszerű olajos magvakat is betankolni a következő hétre.

fotó: Flickr

Specifikus boltok

Hentes, pék, tejes, fűszeres - megéri hetente, havonta egyszer ellátogatni hozzájuk. Ha időnk engedi, hogy hetente egyszer 1-2 órán át vásároljunk, akkor pláne. A pékáru a legtöbb nagyáruházban jó minőségű, de háztáji jellegű füstölt árut, húsokat például kizárt, hogy ilyen helyen megkapjunk. Tapasztalatom szerint még a legnagyobb áruházakban is siralmas a fűszerkínálat, az alap ízesítőkön kívül csak ízfokozókkal megtámogatott fűszerkeverékek kaphatóak, a különlegesebb áruért specifikus boltokba kell menni. Teákért, egyszerű szárított fűszerekért (kakukkfű, bazsalikom, borókabogyó) pedig keressünk fel egy gyógynövényboltot - a legolcsóbban itt szerezhetjük be ezeket a termékeket. Ha nagyobb városban, megyeszékhelyen élünk, ezeket a beszerzéseket a piacozással együtt letudhatjuk.

Foto:Flickr

Szupermarketek

A kisebb városi áruházak, melyek korábban ABC néven futottak, nagyon hasznosak, ha valami kimaradt a bevásárlólistáról, vagy ha csak valami apróságot keresünk - nagybevásárlásra azonban általában alkalmatlanok. Áruház- és üzletfüggő, hogy milyen a kínálat, ugyanazon cég két fiókja között óriási különbségek lehetnek. A nagyobb üzletek saját márkás termékei között kifejezetten minőségi dolgokat lehet kifogni - a Spar 25%-os prémium tejfölje tökéletes, és a nagyobb üzletekben mindig van darált marhahús - , amit a piacon nem biztos, hogy találunk.

Hipermarketek

Havonta egyszer mindenképpen érdemes ezekre a helyekre betérni, hiszen itt a legtöbb élelmiszer megtalálható. Sokat spórolhatunk magunknak - időben és pénzben is - , ha a tartós élelmiszereket itt szerezzük be, és nem kilónként cipeljük haza munka után. Liszt, cukor, rizs, konzervek, vendégvárásra szánt üdítők - ezeket a helyeket erre találták ki. Nem állítom, hogy nem lehet jó minőségű húst vásárolni - hiszen a legtöbb nagy hiperben már kapható például a Tanyasi csirke - , mégis a húsra, zöldségre, gyümölcsre jobb forrásokat is találunk.

Fotó: Flickr

Kisboltok

A mindent áruló aprócska éjjel-nappali boltok sokszor hervasztóan tudnak hatni a rengeteg alacsony minőségű késztermékkel és konzervvel, de tegye a szívére a kezét az, aki még soha nem állt kuglóf fölött üres sütőporos zacskóval. Ilyenkor borzasztóan jól tudnak jönni ezek a kis üzletek.

A fenti felsorolás természetesen nem szentírás, hiszen nagyon sokan vannak, aki időhiány vagy a kevesebb jövedelem miatt ott vásárolnak, ahol tudnak. Mégis, ha tehetjük, használjuk ki a lehetőségeket, és ott szerezzük be az élelmiszert, ahol a legjobb minőséget kapjuk a főzéshez.

Olvastad már?

Az egészséges étel valóban drága?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Ehető ajándékok karácsonyra

Gongolkodjatok idén ehető ajándékban karácsonyra! Legyen szó bármilyen édes házi apróságról a gumicukortól a lekvárig, biztos, hogy örülni fognak az ajándékozottak!

Nosalty

További cikkek