Hogyan készüljünk a kamasz nyári kiruccanásaira?

Egyáltalán lehet-e erre készülni? Kezdjem el bombázni a paráimmal?

A napokban például arra a történetre, hogy hirtelen lefékezett a busz - mesélte a kamasz fiam - és sokan előreestek, de szerencsére senkinek nem lett baja elkezdtem egy horror sztorit mesélni neki egy hasonló esetről. Meghallgatta és csak annyit mondott:

“Aha, és akkor fél lábbal leszállt a buszról a csávó, a hátában a kapaszkodóval amit fogott még egy nő és megbotlott egy vakondtúrásban, majd fejre esett és meghalt.”

Jót röhögtünk.

Szóval, nem kell parázni, meg hülye történeteket mesélni, mert ezek egyáltalán nem hatékonyak. Viszont van négy olyan tipp, amit nyugodt körülmények között - tehát nem a reggeli rohanásban vagy akkor amikor éppen moziba készül a barátaival - beszéljetek meg velük.

Mennyi a “budget”?

Ez tök egyszerűen hangzik akkor, ha minden egyes kiadásánál téged “kopaszt meg” és te fizetsz, mint a katonatiszt. Ha idén nem így tervezed, akkor papírt ceruzát, naptárt elő és kezdjétek el kiszámolni, hogy hány hétig tart a nyár, ebből jelenleg milyen programok vannak kilátásban és ezek közül melyik a “fizetős”. Ha szeretne minden héten moziba menni, enni valahol, beülni egy bambira és még a Szigetre is kinézni, akkor ezt tökéletesen le lehet modellezni.

Itt kiváló alkalom lehet szóba hozni a diákmunka lehetőségét, ami szerintünk kötelező kamaszkorban.

Ha lehet itt egyáltalán észt osztani a kérdésben, akkor annyit mindenképp mondanék: úgy senki ne induljon neki a nyárnak, hogy egyszer sem ült le megbeszélni a kamasszal, hogy mennyi az annyi!

Mit vár el ettől a nyártól?

Ez hülyén hangzik, de próbáljátok meg. Példák:

Azt szeretném, hogy legyen egy kis pénzem amit x-re költök.

Azt szeretném, hogy pihenek két hetet, nem csinálok semmit, de utána szeretném megtervezni a nyaram.

Azt szeretném, hogy megtanuljak angolul.

Azt szeretném, hogy elmenjek egy hétre egy fesztiválra.

Azt szeretném, hogy szabadnak érezzem magam.

Azt szeretném, hogy megismerkedjek új emberekkel.

Ha ez megvan, akkor jöhet az a kérdésed, hogy te miben segíthetsz neki abban, hogy ez megvalósuljon és ő mit tesz azért, hogy ez meglegyen.

Kikkel szeretné tölteni a nyarat?

Na, itt van az, hogy végighallgatod őt és nem veszed elő a verbár furkósbotot, amikor elkezdi mondani a neveket és te (a család) nem szerepeltek sehol.Bizonyára szeretne valamennyit veletek is eltölteni, de a két hónap nagy részét biztos, hogy nem.Itt, ha van olyan személy vagy társaság, akiket nem ismersz vagy nem kedvelsz valamiért, akkor itt az alkalom, hogy kikérdezd őt egy kicsit. A rossz társaságba keveredésről írásunkat lásd ITT.

Állítsatok fel közösen egy “biztonsági tervet”, ami csak látszólag parázás. Ez teljesen komoly ügy.

Itt beszéljetek az alkoholról, a drogokról, a hülye emberekről, a potenciális veszélyekről és arról, hogy hogyan értesültök arról, hogy éppen hol van, mit csinál, mikor ér haza.Vagy éppen arról, hogy ha megcsípi egy darázs akkor mit csináljon vagy ha elesik, akkor mi a teendő.

ITT arról nézhettek videókat, hogy milyen elsősegély szituációk lehetnek, amelyeket egy kamasznak is tudnia kell.

Összefoglalva

Nem érdemes túlparázni, hiszen neked is ez a nyarad (amit kábé ugyanúgy vársz, mint ő) ahogy a kamasz gyereknek is. Viszont érdemes előkészíteni, beszélgetni a tervekről. A lehetőségekről és a határokról.

Ez is érdekelhet!

33 tipp, mit csináljon a kamasz gyerek a nyáriszünetben

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!