Hétvégi sertéskaraj chutney-val

A chutney már ismerős, de talán inkább ismeretlen ismerős. Mi ez pontosan, és hogyan készítsd? Mindent a chutney-ról.

A chutney (vagy chatni esetleg chatney) egyfajta szósz. Indiával azonosítjuk legtöbbször, pedig a szomszédos Pakisztán is gazdag chutney-nemzet. Érdekes, hogy bár a gyarmatosító angolok hozták magukkal a hasonló savanyítás technikáját, mégis tradicionális ételnek számít ezen a területen, és elképesztő sok változata van. Készülhet zöldségekből vagy gyümölcsökből, és a kettő keverékéből is. Erősen fűszeres, de nem mindig csípős, bár a csilit tartalmazó chutney-k elég gyakoriak.

A fűszerek hozzáadásának sorrendje meghatározott és jellemző, de a világ más tájain készülő chutney-k készítése során ez a fajta hagyomány már kikopott, vagy eleve nem vették át. Minden esetre jellemző hozzávalói között az ecetet, valamiféle citrus levét, vagy a hasonlóan savas tamarindusz-levet említhetjük. Ez a savasság természetesen tartósító hatású a nedves chutney-kban – igen, még ebben is vannak variációk: száraz chutney lehet például egy kókuszreszelékből, chiliporból (vagy egész szárított chiliből), fokhagymából, lencséből és a pirításra használt kevés olajból vagy tisztított vajból (ghee) álló keverék. Az alapanyagokat külön-külön megpirítják, majd mozsárban vagy darálóban durvára porítják. Alkalmas lencse, zöldség, vagy akár húsos curry-k mellé, chapatira vagy más lapos kenyérre kenve köretként. Ráadásul sokáig eláll.

A sertéskaraj velesült chutneyval receptjéért kattints ide!

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Ezért ne vegyél soha előre reszelt sajtot

A kényelmi termékek rendszeresen átveszik az irányítást a konyhában, főleg ha nincsen kedvünk vagy időnk mindent magunk elkészíteni. Gyakran használt „mentőöv” az előre reszelt sajt is, pedig több szempontból is alulmarad a frisshez képest.

Lakos Benedek

További cikkek