Hétvégi sertéskaraj chutney-val

A chutney már ismerős, de talán inkább ismeretlen ismerős. Mi ez pontosan, és hogyan készítsd? Mindent a chutney-ról.

A chutney (vagy chatni esetleg chatney) egyfajta szósz. Indiával azonosítjuk legtöbbször, pedig a szomszédos Pakisztán is gazdag chutney-nemzet. Érdekes, hogy bár a gyarmatosító angolok hozták magukkal a hasonló savanyítás technikáját, mégis tradicionális ételnek számít ezen a területen, és elképesztő sok változata van. Készülhet zöldségekből vagy gyümölcsökből, és a kettő keverékéből is. Erősen fűszeres, de nem mindig csípős, bár a csilit tartalmazó chutney-k elég gyakoriak.

A fűszerek hozzáadásának sorrendje meghatározott és jellemző, de a világ más tájain készülő chutney-k készítése során ez a fajta hagyomány már kikopott, vagy eleve nem vették át. Minden esetre jellemző hozzávalói között az ecetet, valamiféle citrus levét, vagy a hasonlóan savas tamarindusz-levet említhetjük. Ez a savasság természetesen tartósító hatású a nedves chutney-kban – igen, még ebben is vannak variációk: száraz chutney lehet például egy kókuszreszelékből, chiliporból (vagy egész szárított chiliből), fokhagymából, lencséből és a pirításra használt kevés olajból vagy tisztított vajból (ghee) álló keverék. Az alapanyagokat külön-külön megpirítják, majd mozsárban vagy darálóban durvára porítják. Alkalmas lencse, zöldség, vagy akár húsos curry-k mellé, chapatira vagy más lapos kenyérre kenve köretként. Ráadásul sokáig eláll.

A sertéskaraj velesült chutneyval receptjéért kattints ide!

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek