Hétvégi sertéskaraj chutney-val

A chutney már ismerős, de talán inkább ismeretlen ismerős. Mi ez pontosan, és hogyan készítsd? Mindent a chutney-ról.

A chutney (vagy chatni esetleg chatney) egyfajta szósz. Indiával azonosítjuk legtöbbször, pedig a szomszédos Pakisztán is gazdag chutney-nemzet. Érdekes, hogy bár a gyarmatosító angolok hozták magukkal a hasonló savanyítás technikáját, mégis tradicionális ételnek számít ezen a területen, és elképesztő sok változata van. Készülhet zöldségekből vagy gyümölcsökből, és a kettő keverékéből is. Erősen fűszeres, de nem mindig csípős, bár a csilit tartalmazó chutney-k elég gyakoriak.

A fűszerek hozzáadásának sorrendje meghatározott és jellemző, de a világ más tájain készülő chutney-k készítése során ez a fajta hagyomány már kikopott, vagy eleve nem vették át. Minden esetre jellemző hozzávalói között az ecetet, valamiféle citrus levét, vagy a hasonlóan savas tamarindusz-levet említhetjük. Ez a savasság természetesen tartósító hatású a nedves chutney-kban – igen, még ebben is vannak variációk: száraz chutney lehet például egy kókuszreszelékből, chiliporból (vagy egész szárított chiliből), fokhagymából, lencséből és a pirításra használt kevés olajból vagy tisztított vajból (ghee) álló keverék. Az alapanyagokat külön-külön megpirítják, majd mozsárban vagy darálóban durvára porítják. Alkalmas lencse, zöldség, vagy akár húsos curry-k mellé, chapatira vagy más lapos kenyérre kenve köretként. Ráadásul sokáig eláll.

A sertéskaraj velesült chutneyval receptjéért kattints ide!

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...