Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A hét szakácsa: Nihonka

Eheti kiemelt szakácsunk, Nihonka megvalósította a japán-magyar fúziós konyhát. Kedvencei a gyorsan elkészíthető, egészséges ételek - segítségükkel több mint 10 kilót fogyott.

Japánban élek és dolgozom már jó ideje, így nyugodtan állíthatom azt, hogy ez az ország a gasztronómia fellegvára. Mivel tanulmányaimat is itt végeztem, azokban az időkben kezdtem jobban megismerni a keleti kultúrát, az ázsiai és japán konyhát, táplálkozási szokásokat, a hosszú élet és fiatalos külső apró titkait. Ez a jó szokásom egyébként a mai napig megmaradt:-)

Így néha hobbi idegenvezetőként és tudósítóként is működöm, ha felkérnek, alkalmanként különböző témákban cikkeket írok, tudósítok magazinok, internetes  megjelenések részére.

Idővel rájöttem, hogy a japán ételek nagyon egészségesek, emellett az elkészítésük nem is olyan bonyolult, mint azt elsőre gondolnánk. Annál tényleg sokkal egyszerűbb... Napi szinten sok zöld teát isznak, ennek fogyasztását én is csak ajánlani tudom mindenkinek, mivel nagyban hozzájárul az egész test fiatalságának megőrzéséhez, külsőleg is alkalmazható, mert nagyon jó gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Nyáron nagyon népszerű a belőle készült jégkrém, amit én is elkészítettem, nagyon egészséges, s nem mellesleg cukormentes finomság.

Jégkrém Nihonka-módra

Gyakran eszembe jutott, hogy milyen jó lenne a recepteket másokkal is megosztani, mert ha csak egy valaki is lesz, aki el szeretné készíteni ezeket az ínyencségeket, már megérte a fáradságot. Ekkor találtam rá a NoSalty honlapjára, és ezzel elkezdődött az itteni „szakács múltam”.

Halvacsora Nihonkától

Van egy pár érdekes gasztronómiai élményem, talán a legkülönlegesebb a kínai lágyhéjú teknős nyers vére (japánul: suppon) vagy a gömbhal (japánul: fugu) sashimi, ami csíkokra vágott nyers halhúst jelent. Azért gömbhal, mert ha megijed, egyből felfúvódik, mint egy léggömb, eléggé bizarr lesz a kinézete, a nagy gülü szemei kigúvadnak:-) Ez a hal azért különleges, mert a világ legmérgezőbb állatának tartják, szervezete gyorsan ölő halálos mérget tartalmaz, emiatt csak olyan szakács készítheti el, csakis az erre használt fugu késsel és eszközökkel, aki több éves gyakorlat után külön levizsgázott belőle. Én nyersen fogyasztottam, enyhe bizsergéssel a nyelvemen és a szívemben, mivel minimális méreg marad a húsában is, emiatt túl sokat nem is ajánlott belőle fogyasztani. Mindenképpen szerettem volna egyszer az életemben megkóstolni, így összeszedtem a bátorságomat, és vállaltam a kockázatot. Nem mellesleg évente kb. 100-an meghalnak tőle, mivel vannak esetek, hogy nem megfelelően készítették el a fugu halat.

Szeretem a nyers ételeket is, mint a sushit, sashimit (nyers halszeletek), de kedvenceim közé tartozik a „yakiniku” is, magyarul grillezett hús – az erre szakosodott éttermekben mindenki maga sütögetheti egy speciális, faszenes sütőroston a legfinomabb különféle pácokkal elkészített hússzeleteket, zöldségeket, tenger gyümölcseit. Hazai fogyasztásra, előre elkészített, bepácolt különböző húsokat is kapni, otthon már csak annyi a dolgunk, hogy megsüssük.
Nagy becsben tartják a hazai kistermelőket, az adott terméket a saját fotóikkal is ellátják, így mindig friss, tökéletes áru kerül a polcokra.

Diétás sütik Nihonka konyhájából

Imádok főzni és enni, de ez sajnos kezdett meglátszani az alakomon is, így februárban eltökéltem magamban, hogy ha törik, ha szakad, elérem az ideális súlyomat.  Az elhatározást tett is követte, így belevetettem magamat az „eszem és fogyok”  diétás menük tanulmányozásába, kivitelezésébe. Ha tanácstalan vagyok, egy nagyon jó barátom segít, aki diétás étrendszakértő és személyi edző is egy személyben. Így a kedves olvasók szinte csak diétás receptekkel találkozhatnak a „gyűjteményemben”, hiszen amit elkészítek és finomnak is találok, az meg is jelenik a receptjeim között.

Néha nehéz beszereznem a hozzávalókat, gyakran mással pótolom, ha másképp nem megy, akár az internetről is rendelek. Ettől függetlenül sok minden kapható, mi szem-szájnak ingere, csak paradicsomból kapható minimum 20 fajta, viszont itt karalábét még sosem láttam. Mivel itt az élelmiszerárak igen borsosak, az idő is kevés, ezért a gyors és minimális hozzávalóból való „kreálás” lett a specialitásom. A gyümölcsök a legdrágábbak, ez a szőlő, ami a fotón is látható, átszámítva kb. 4500 forintba kerül. Hihetetlen, igaz?

Fogyókúrás menü Nihonkától

Eddig több, mint 10 kilótól sikerült megszabadulnom, persze ehhez hozzájárul a heti 4x-i izzadás a fitness-teremben és a gyakori esti séták is. Mivel elég látványos lett az eredmény, egyre többen fordulnak hozzám tanácsért, receptekért, egy kis biztatásért, hiszen éhezés nélkül, egészségesen is lehet fogyni, némi tapasztalattal.

Hobbim az organikus, természetes bőrápolás, sok mindent készítek házilag: arckrémeket, tonikot, szappanokat, gyógynövénykivonatokat, alapanyagokat.

Így otthon hol ebédet főzök, hol szappant:-)))

Japánban is már általában félkész vagy gyorsan elkészíthető ételeket főznek, így nem kell attól tartani, hogy a lakás ételszagú lesz, de persze ehhez a modern konyhatechnikai eszközökre is szükség van.

Kedvenc segítőim – melyeket a főzéshez gyakran bevetek – ez a két háztartási gép(fotó). A fekete színű az itt nagyon közkedvelt „Nonfryer”, mely valójában olajmentes fritőz, így 10 percen belül akár kirántott húst is tudok benne készíteni, olaj használata nélkül.

Nihonka-féle levesreceptek

Másik kedvencem az automata leveskészítő gép – csak annyi a teendő, hogy beledobálom a hozzávalókat, és egy gombnyomással 30 percen belül forró és finom krémlevest, zöldséglevest varázsol. Ezalatt az idő alatt elkészítem a főételt, így rengeteg időt és fáradságot spórolok meg magamnak. A gépekhez receptkönyvek is tartoznak, így máris könnyebb a kísérletezgetés.

Nem utolsósorban pedig a szakácskönyveim azok, ahonnan inspirálódni szoktam – a japán konyha remekei természetesen diétás verzióban.

Ígérem, ha újabb könnyen elkészíthető ínyencségekre bukkanok, megosztom a lelkes sütést-főzést kedvelő olvasókkal!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

wannabe chef
wannabe chef / wannabe chef Tue, 2014-09-02 07:21

De jo, de jo, de jo!!!!!!!
En is eltem (tanultam Japanban), nagyon megszerettem a japan eteleket es konyhat. Itthon, a keves szabadidomben, probalom is elkesziteni a kinti eteleket, bar nagyon sok alapanyag nalunk nem elerheto, sajnos.... Azt a ket gepet is szivesen elfogadnam, az ujsagokrol, ceptkonyvrol nem is beszelve!!!!

witch
witch / witch Mon, 2014-09-01 14:47

Kedves Nihonka!
Gratulalok a Het szakacsa cimhez!
Ugy latom japanban valahogy raereztek, hogyan lehet ravenni az embereket az egeszseges eletmodra. Lehet, hogy inkabb a korulmenyek diktaljak, de ha draga az elelmiszer, talan mindenki jobban odafigyel arra, hogy mit eszik. Itt amerikaban a gyorsettermi menu nem veletlen kaphato 1 dollarrert.
udv:witch

Nihonka
Nihonka / Nihonka Tue, 2014-09-02 10:31

Kedves Witch!

Köszönöm szépen:-) Hát bizony nem is kerül nálam semmi a kukába, mivel tényleg odafigyelek, hogy miből mennyit veszek. Az pedig tény, hogy bármiből lehet 1 db-ot is venni, így ez nagyon költséghatékony:-)

wannabe chef
wannabe chef / wannabe chef Mon, 2014-09-01 20:00

witch, hat igen, a hagyomanyos japan konyha valoban egeszseges. Az embereknek (gyerekeknek) raadasul tanitjak is, hogy ne pazaroljak az etelt, ne egyenek tul sokat. A minoseg sokkal fontosabb a mennyisegnel, az embereket enm az alapjan ertekelik, hogy meg tudnak-e enni egy fel disznot, avagy sem. Mivel az etkezes egy igazi gasztronomiai elmeny (nemcsak a minosegre fektetnek nagy hangsulyt, hanem az etelek prezentaciojara is) es a fizetesek vasarlo erteke is jobb, mint nalunk, az emberek aldoznak az etelre. A vendeglatok reszerol pedig iszonyatos verseny folyik a vasarlokert. A szupermarketekben is elso osztalyu az aru, ott nem lehet muslicat latni es osszetort, folyo levu gyumolcsot! Az uzletekben a csomagolason nagyon pontosan feltuntetik az etelek energiatartalmat, nemcsak 100 g-ra vetitve, hanem 1-1 adagra, darabra vetitve is. Emlekszem, neha milyen buntudattal toltam be -1-1 zold teas kekszet, v. mini Kit Kat-et kint!!!!! A csomagolas legelejen ott viritott, hogy hany kcal van benne! :)

witch
witch / witch Tue, 2014-09-02 03:23

Ezt itt a NoSaltyn is bevezettek mar es nekem nagyon tetszik, hogy a foton ott "kiabal" a kaloria. Oriasi otlet! Amikor feltoltok egy receptet es tul sok van benne, en is szinte irulok-pirulok, ahogy Te is irod, jon a buntudat. :o) Amikor atlagos vagy foleg alacsony a kaloria, na, akkor madarat lehet fogatni velem.
Teljes mertekben egyetertek a japan gyerek nevelessel, hogy minel hamarabb el kell kezdeni a tudatos etkezest es az alapanyagokat se pocsekoljuk. De a peldamutatastol semmi nem er tobbet, mert papolhatunk reggeltol-estig, hogy ne egyel chipszet meg ne igyal kolat es mi meg azzal tomjuk magunkat.
udv:witch

wannabe chef
wannabe chef / wannabe chef Tue, 2014-09-02 07:33

Tenyleg csak egy utolso megjegyzes... Japanban inkabb a fiatalok kolaznak meg chips-eznek, persze korantsem olyan mertekben, mint pl. Europaban. A kolanal sokkal inkabb jellemzok a mindenfele (cukormentes) teak: egy japan szupermarket "uditos" polcain sokkal tobb tea (Earl grey, voros, mindenfele zold) van, mint kola, vagy Fanta. A nyari paras hosegben isteni! (Es akkor meg enm mondtam, hogy az ital automatak es bizonyos uditos polcok nyaron hutott uditot, teat kinalnak, osztol tavaszig pedig melegitettet!) Az etel adagok kisebbek, mint nalunk, de ahhoz is hozza lehet szokni, a marcona nemet es amerikai csoporttarsaim sem panaszkodtak (egy ido utan). Ja, es sok helyen van pl. kicsi, mini adag, ami jo, ha az ember csak meg szeretne kostolni valamit, vagy nem tul ehes. Emlekszem, amikor eletemben eloszor vettem negi-miszo burgert (porehagyas-miszo szoszos ottani hamburger), bizonytalan voltam es ecsak egy minit rendeltem!!!! Amikor megkaptam, kisse ledobbentem: egy hajszallal volt csak nagyobb a zsomle, mint itthon egy hazi szaggatott pogacsa!!!!!! :) de jot nevettunk es megallapitottuk, hogy ez aaztan tenyleg mini! :)